x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Ioan Holender - Spuse, trăite, dorite. Amintiri

Ioan Holender - Spuse, trăite, dorite. Amintiri

de Ecaterina Stan    |    13 Sep 2011   •   21:00
Ioan Holender - Spuse, trăite, dorite. Amintiri

Ioan Holender spune, a trait si traieste, doreste, isi aminteste o suma de lucruri pe care TREBUIE sa le aflam – cum altfel decat citind cartea sa, al carei titlu abia ca l-am parafrazat: Spuse, traite, dorite. Amintiri, scoasa de Editura Universitatii Alexandru- Ioan Cuza din Iasi. Este cel de-al doilea volum al sau, cumva o continuare a primului, De la Timisoara la Viena, volum ce se vrea imperios devorat pe nerasuflate!

Ioan Holender este un bun povestitor care, peste orice, are ce povesti! Cartea este, as zice, un autovaccin al autorului, care trebuie sa munceasca la o mereu uriasa tensiune si care a scris aproape 300 de pagini dintr-un foc, dupa ce nu a mai fost generalul- director al Stadtsoper din Viena. Pentru ca nimic nu este intamplator, am deschis la paginile 200-201, unde Ioan Holender isi aminteste de ultimul Opernball, din februarie-lasata secului 2010, de care s-a ocupat: 'La fi nal am cantat eu insumi, cat am putut de bine, cateva masuri cu textul usor modifi cat din Liliacul de Strauss: 'Ma bucur de viata cea noua, ce de baluri ma fereste'. Am fost aclamat si astfel s-a incheiat definitiv aceasta sarcina investita din exterior cu o importanta exagerata, desi in fond destul de superficiala si adeseori prosteasca. Lumea celor ce vor sa para mai mult decit sunt nu a fost niciodata si a mea'.

Vreti sa stiti de ce si cum de un nonvienez ajunge seful cel mai longeviv al Stadtsoper? Simplu: pentru ca este un profesionist puternic, carismatic si curajos! Daca nu ar fi fost asa, ar fi fost acum un oarecare anonim pensionar din Timisoara. Ioan Holender, nu vrea sa para mai mult decat este, la ce bun, caci el este oricum foarte mult! Spuse, traite, dorite. Amintiri se afl a in holurile salilor in care sunt concertele Festivalului George Enescu XX. Cititi-o, pana ce Ioan Holender v-o va dedica, in seara de miercuri, 14 septembrie, in pauza concertului de la Sala Palatului… Avem nevoie de cartea lui Ioan Holender, avem mare nevoie de Ioan Holender in fruntea Festivalului Enescu!

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011