x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Festivalul Naţional de Teatru – GONG!

Festivalul Naţional de Teatru – GONG!

de Maria Sârbu    |    23 Oct 2014   •   19:41
Festivalul Naţional de Teatru – GONG!
Sursa foto: Augustin Bucur
Zece zile de spectacole, conferinţe, lansări de carte, expoziţii, întâlniri...
Festivalul Naţional de Teatru, ediţia 2014, începe vineri, 24 octombrie, la Bucureşti. Şi, odată cu ridicarea cortinei, scena va oferi timp de zece zile seducţie şi mister. Valorile teatrului românesc sunt puse în lumina reflectoarelor acestui eveniment pe care organizatorii şi-l doresc cât mai vizibil. Căci imaginea contează din ce în ce mai mult. Dacă valorii nu i se dă strălucire, atunci nulitatea capătă putere şi pune stăpânire, ca o piază rea. Or cultura are nevoie să fie însoţită de piaza bună.

Aşa că, deschiderea oficială a celei de-a XXIV-a ediţii a FNT se va face cu fast, într-un cadru “amenajat” de o creatoare cu renume – Doina Levintza, sub “privirile” atente ale directorului de imagine Irina Tapalagă. Este vorba de expoziţia intitulată “Doina Levintza: Costumul de teatru – de la schiţă la miracol!”. Privirile ne vor fi răsfăţate cu piese dintre cele mai frumoase şi mai rare pe care scenografa Doina Levintza le-a realizat la spectacole semnate de regizori precum Andrei Şerban, Mihai Măniuţiu, Dragoş Galgoţiu sau Dan Puric. Sunt costume de teatru care refac o mică lume. Fascinantele obiecte vor avea ca aliat lumina. Expoziţia cu semnătura Doina Levintza este amenajată în foaierul Sălii Media a Teatrului Naţional Bucureşti, iar deschiderea oficială a FNT, urmată de vernisaj, va avea loc de la ora 21:30.

Desigur, spectacolul de teatru rămâne totuşi “vedeta” fiecărei zile a festivalului. Prima producţie din programul primei zile este “Furtuna” de Shakespeare (TNB), care se joacă de la ora 18:00 la Sala Studio a Naţionalului bucureştean. Tot de la 18:00, dar şi de la 20:30, Teatrul Odeon găzduieşte două reprezentaţii cu “Viaţa-i mai frumoasă după ce mori”, text şi regia Mihai Măniuţiu (Teatrul din Odorheiul Secuiesc). La Godot Café Teatru începe, la 19:00, “Fă-mi loc!”, spectacol al Asociaţiei Inspira, regizat de Radu Beligan. La Sala Pictură a TNB poate fi văzut, începând cu ora 20:00, “Noul locatar” de Ionesco, regia Mihaela Panainte (producţie a Teatrului Municipal Baia Mare).

Zilele de sâmbătă şi dumunică vor fi încărcate de evenimente: lansări de carte de teatru (Ceainăria ArCuB - sâmbătă, ora 16:00, şi Librăria Humanitas Cişmigiu – duminică, ora 16:00); conferinţa naţională a managerilor instituţiilor publice de cultură (Biblioteca Naţională a României, Aula Mare, duminică, ora 11:00) şi multe spectacole din Bucureşti şi din ţară, semnate de regizorii Silviu Purcărete, Gianina Cărbunariu, Radu Beligan, Felix Alexa, Dan Puric, Gigi Căciuleanu, Cristi Juncu, Alexandru Maftei. De notat că sâmbătă şi duminică (de la ora 19:00) poate fi văzută prima producţie a FNT: un spectacol de Răzvan Mazilu - “West Side Story”, cu participarea extraordinară a Orchestrei Naţionale de Tineret.

FNT e o mare sărbătoare. FNT vine în întâmpinarea publicului, îşi extinde spaţiile. FNT e nu doar în sălile de spectacol ale teatrelor de repertoriu, FNT e şi la Mall, e şi la Centrul Cultural “Ion Manu” - Otopeni, e şi la Teatrul Elisabeta, şi la Teatrul de Artă, ;i la Teatrul de pe Lipscani etc, etc.

×