x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Începe Campania "Artiştii pentru artişti"

Începe Campania "Artiştii pentru artişti"

de Maria Sârbu    |    27 Feb 2013   •   18:54
Începe Campania "Artiştii pentru artişti"
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images
Spectacolul de caritate “Clipe de viaţă” va avea loc la 25 martie, de la ora 19:00, la TNB
Pentru a douăsprezecea oară se va desfăşura ampania Naţională “Artistii pentru artisti”, un program anual iniţiat de Uniunea Teatrală din România (UNITER) şi organizat în jurul datei de 27 martie - Ziua Internaţională a Teatrului. În fiecare an, începând cu 2002, artiştii vin în sprijinul artiştilor. În afară de spectacolul de caritate, produs de UNITER, care dă startul acestei acţiuni de binefacere şi la care participă artişti cu renume ai culturii române, au loc reprezentaţii cu montări ale teatrelor din Bucureşti şi din ţară. Fiecare instituţie programează într-o zi un spectacol din repertoriu, sub semnul campaniei, iar banii strânşi în urma vânzării biletelor sunt viraţi în fondul special constituit, Fondul de Solidaritate Teatrală, Cont: RO40RZBR0000060007801286 deschis la Raiffeisen Bank, Agenţia Piaţa Amzei.

Dacă anul trecut spectacolul de caritate s-a intitulat “În căutarea dorului pierdut”, susţinut de Tudor Gheorghe la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti, în acest an UNITER aduce în faţa publicului, pe aceeaşi scenă, la 25 martie, ora 19:00, “Clipe de viaţă”. Va fi o singură reprezentaţie a unui spectacol “emoţionant”, după cum anunţă organizatorii, cu artişti remarcabili, care vor aduce “poveştile lor de viaţă”.

Iată invitaţii evenimentului, al cărui amfitrion va fi Ion Caramitru: Dorin Andone, Marcel Iureş, Horaţiu Mălăele, Mihai Mălaimare, Medeea Marinescu, George Mihăiţă, Mariana Mihuţ, Marin Moraru, Maia Morgenstern, Florin Piersic, Tania Popa, Victor Rebengiuc, Rudy Rosenfeld, Eusebiu Ştefănescu, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, Margareta Pâslaru, Ioan Gyuri Pascu, Adrian Naidin, Paula Seling şi cu  participarea extraordinară a pianistului Dan Grigore.
Biletele se vor pune în vanzare la Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Palatului, Magazinul Unirea, Casa de bilete ArCuB şi online pe bilete.ro, biletoo.ro, blt.ro, precum şi în toate oficiile poştale semnalizate bilete.ro.

Beneficiarii campaniei
Nu numai teatrele au fost solidare întru dezvoltarea acestui program al UNITER, ci şi publicul. Mai mult chiar, unii artişti au donat sume de bani, dincolo de participarea lor la spectacolul de caritate. Beneficiari ai acestei acţiuni sunt artişti pensionari din toată ţara, membri UNITER, “cu mari probleme de sănătate şi existenţă, care au venituri mici”. Potrivit Uniunii Teatrale, selecţia persoanelor ajutate se face pe baza unei cereri fundamentate printr-un dosar medical care conţine actele medicale doveditoare ale stării de sănătate, talonul de pensie, recomandarea teatrului de provenienţă. Dosarele sunt analizate de o comisie socială din care face parte şi un doctor de medicină generală. Artiştii beneficiari ai acestor ajutoare financiare sunt pensionari cu vârste cuprinse între 60 şi 80 de ani şi care depind practic de fondurile colectate de UNITER în cadrul Campaniei Naţionale “Artiştii pentru artişti”, mulţi neavând familie şi nici un altfel de sprijin.

La ediţia de anul trecut a campaniei s-au strâns 48.700 lei, sumă distribuită la un număr de 90 de artişti de către comisia socială care a analizat cazurile pe baza documentaţiei aferente şi a evaluat cuantumul financiar oferit.

×
Subiecte în articol: artistii pentru artisti