x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru La “Nottara” s-a instalat “Noul locatar”

La “Nottara” s-a instalat “Noul locatar”

de Maria Sârbu    |    18 Sep 2014   •   17:52
La “Nottara” s-a instalat “Noul locatar”

Primele două reprezentaţii din această stagiune cu producţia Teatrului Nottara “Noul locatar” vor avea loc la 20 şi 21 septembrie. Piesa lui Eugène Ionesco, pusă în scenă de Gábor Tompa la sfârşitul sezonului trecut, a fost jucată în avanpremieră la începutul lui iulie. Acum e premiera! Şi cu acest prilej, conducerea Teatrului Nottara a organizat joi o conferinţă de presă la care a venit echipa de realizatori şi actori.


Gábor Tompa – apreciat în România şi în străinătate, atât ca regizor şi manager, cât şi ca pedagog în domeniu, consideră că această piesă scurtă, scrisă de Ionesco în doar trei zile, în timp ce se muta într-o altă locuinţă (şi ultima) în Paris, e una “foarte specială în opera ionesciană” şi nu seamănă cu alte piese ale marelui autor.


Spectacolul a şi fost selecţionat în Festivalul Naţional de Teatru din această toamnă, ceea ce înseamnă că e o montare frumoasă. Decorul este semnat de Helmut Stürmer, care, precum mărturisea şi joi la conferinţă, a făcut un compromis - în ceea ce priveşte construcţia spaţiului, un compromis numit “un spaţiu concret care şi-a uitat biografia”. E vorba de… senzualitate spaţială!


A fost prezent la conferinţa de presă şi protagonistul spectacolului, actorul spaniol Francisco Alfonsín, care spune textul personajului său – Noul locatar - în mai multe limbi. El şi-a exprimat mulţumirea că joacă din nou într-un spectacol de Gábor Tompa (a făcut acelaşi rol şi în Anglia), că personajul înseamnă foarte mult pentru el. Alte trei roluri sunt realizate de actorii de la “Nottara” Ada Navrot, Ion Grosu şi Gabriel Răuţă.

Managerul teatrului, Marinela Ţepuş, a ţinut să spună la conferinţă, că acest spectacol este foarte important pentru teatrul pe care îl conduce şi că vor fi aduse la rampă şi alte montări semnate de prestigioşi creatori. Bunăoară, în noiembrie va avea loc o premieră cu un spectacol în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză.


×