x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Michael Jackson The King Of Pop

The King Of Pop

de Luminita Ciobanu    |    24 Iun 2010   •   00:00
The King Of Pop
Sursa foto: /Universal Music Group Archives/ REUTERS

Adorat, contestat, copiat, controversat, deschizător de drumuri în mişcări de dans şi nu numai, altfel spus: Michael Jackson, regele muzicii pop.



Michael Joseph Jackson s-a născut la 29 august 1958 într-o familie de muncitori, în Gary - Indiana - o suburbie industrială din Chicago- Illinois, fiind al şaptelea copil, dar nu cel mai mic, al lui Joseph (Joe) Walter Jackson şi al Katherinei Ester Jackson. Alături de fraţii săi - Rebbie, Jackie, Tito, Jermaine, La Toya, Marlon, Randy şi Janet, Michael a fost educat de mama sa în spiritul religios al Martorilor lui Iehova. "Lipit" de mama sa, micul Michael îi îngâna acesteia, cu vocea sa de copil de 4-5 ani, melodii care îi răpeau câte un zâmbet sincer, doar era mângâierea sufletului ei. Joe Jackson - soţul şi tatăl copiilor -  un bărbat ursuz, extrem de dur cu familia, muncea la o oţelărie. După program cânta într-o formaţie locală "The Falcons". Repeta acasă înconjurat de cei mici. Deşi îi plăcea să-i aibă în preajmă când repeta, o mânie fără margini l-a cuprins atunci când a sosit acasă şi a găsit chitara fără o coardă. Pasionat, Tito exersase. Cu greu Katherine l-a domolit pe bărbatul furios ca un leu. Când şi-a ostoit mânia l-a rugat pe Tito să-i cânte la chitară. L-a ascultat cu mândrie şi bucurie, acompaniat de ceilalţi copii care improvizau versuri şi paşi de dans. Lăsându-şi de o parte visul cu "The Falcons", în inima lui  Joe Jackson a prins rădăcini un nou ţel ce i-a adus în prim-plan pe Jackie, Tito şi Jermaine, în The Jackson Brothers. În scurt timp aveau să li se alăture şi Michael şi Marlon. Trupa cânta în cluburi, deschizând reprezentaţiile de striptease. În 1966, conduşi de fenomenalul copil Michael, The Jackson Brothers a câştigat  un concurs important, interpretând hituri marca Motown precum "I Got You" ("I Feel Good") al lui James  Brown, de care Michael era fascinat. Diana Ross a fost cea care i-a descoperit şi i-a prezentat lui Berry Gordy şeful de la Motown care, deşi iniţial sceptic, le-a schimbat viaţa. A luat astfel fiinţă The Jackson 5 cu Michael şi Jermaine solişti principali.  

TRAUMĂ

Exigenţa tatălui său în privinţa repetiţiilor şi a mişcărilor de dans, repetiţiile interminabile, bătăile înfioarătoare dacă greşeau paşii de dans sau melodiile aveau să îl marcheze emoţional pentru totdeauna pe interpretul căruia în 2000 i s-a acordat un premiu aparte: "Artistul mileniului" - Elisabeth Taylor numindu-l, pe bună dreptate, rege al muzicii pop.

Michael Jackson, spre deosebire de Stevie Wonder - care a trecut de la etapa de copil-genial la cea de artist adorat de public - şi-a croit altfel drumul în lumea muzicii. La 13 ani avea un prim proiect solo, realizat cu sprijinul lui Gordy - "Got To Be There", apoi la 14 ani realiza al doilea album solo - "Ben".

Întâlnirea cu legendarul producător şi compozitor Quincy Jones - pe când Michael avea 19 ani şi interpreta rolul Sperietoarei în musicalul "The Wiz"- avea să fie momentul decisiv din cariera tânărului care-şi căuta un mentor. Jones s-a oferit voluntar să-l ajute. Alături de alţi muzicieni precum Greg Phillaganes, Paul McCartney, Stevie Wonder, Rod Temperton şi Carole Bayer Sager au fost create piesele de pe primul său  album solo - "Off the Wall", realizat pe ritmuri disco deosebit de precise, acorduri pop şi funk de înaltă clasă, dar şi balade sensibile care au reinventat sonorităţile R&B. Piesele "Don't Stop 'Til You Get Enough" şi "Rock With You" au ajuns pe primul loc în SUA. Şi era doar începutul.

În 1979, Michael şi-a fracturat nasul în timp ce repeta o complexă coregrafie, iar intervenţia chirurgicală nu s-a dovedit o reuşită, artistul acuzând serioase probleme respiratorii. A fost îndrumat spre medicul Steven Hoefflin care pe lângă o nouă rinoplastie - realizată cu succes de această dată - a intervenit şi din punct de vedere estetic.

 În 1982, Michael avea să revină în atenţia mondială prin albumul "Thriller" - cel mai vândut album din istorie - comercializat în peste 109 milioane de exemplare de la lansare. Din cele nouă piese care  se regăsesc pe disc, şapte au fost hituri-single. Piesa "Beat It", regăsită pe album, avea să devină una dintre cele mai cunoscute melodii interpretate de artistul pentru care a fost creat termenul de Megastar. Despre o altă piesă de succes regăsită pe albumul "Thriller",  "Billie Jean"  - interpretul a povestit cum melodia  l-a urmărit zile în şir. În timp ce-şi conducea maşina, linia melodică şi versurile se conturau ca prin minune. Ştia exact ce are de făcut, pocnind din degete pe ritmul piesei care i se dezvăluia. Muzica a fost atât de bine meşteşugită  timp de luni de zile încât fiecare notă a fost aşezată cu meticulozitate. În martie 1983, invitat la show-ul tv "Motown 25" "Yesterday, Today and Forever", în timp ce interpreta "Billie Jean" Michael Jackson a executat pentru prima oară în public o mişcare care avea să devină celebră: moonwalk.  

BLACK OR WHITE?

Despre nuanţa tenului lui Michael Jackson s-au spus tot felul de poveşti. S-a spus că şi-ar fi decolorat pielea.  În biografia megastarului, J. Randy Taraborrelli nota în 1986 că interpretul suferea de vitiglio şi lupus, prima boală fiind de fapt cauza decolorării pielii, determinându-l pe acesta să apeleze la sofisticate machiaje, ceea ce l-a făcut din ce în ce mai palid. În 1986, Michael a suferit o nouă intervenţie chirurgicală: la nas şi la bărbie, fapt confirmat peste câţiva ani.

Michael a păstrat dintotdeauna legătura cu lumea copilăriei de care a fost vitregit prin repetiţiile asidue. Construcţia domeniului "Neverland" - în apropiere de Santa Ynez, California - a sporit acest lucru. Tânjind după anii nevârstniciei, a creat în 1988 un tărâm al fanteziei copilăriei - domeniul "Neverland" - o lume a mereu tânărului personaj Peter Pan în care megastarul se regăsea. De-a lungul carierei sale, Michael Jackson a făcut numeroase donaţii pentru ajutorarea copiilor săraci, orfani sau afectaţi de ororile războiului şi de boli crunte. Special a înfiinţat în 1992 Fundaţia "Heal The World" în conturile căreia avea să doneze toţi banii obţinuţi din organizarea turneului mondial "Dangerous", care a cuprins 67 de concerte. De altfel, şi în 1984, Michael a donat  cele 5 milioane de dolari câştigate în urma turneului "Victory" în scop caritabil. Un an mai târziu, melodia "We Are The World", compusă de Michael Jackson şi Lionel Richie, a fost realizată de asemenea în scop caritabil pentru combaterea sărăciei şi a foametei din Africa. Pentru interpretare li s-au alăturat Stevie Wonder, Paul Simon, Kenny Rogers, James Ingram, Tina Turner, Billy Joel, Diana Ross, Dionne Warwick, Willie Nelson, Al Jarreau, Bruce Springsteen, Kenny Loggins, Steve Perry, Daryl Hall, Huey Lewis, Cyndi Lauper, Kim Carnes, Bob Dylan, Ray Charles, Dan Aykroyd, Harry Belafonte, Lindsey Buckingham, Sheila E., Bob Geldof, Jackie Jackson, LaToya Jackson, Marlon Jackson, Randy Jackson, Tito Jackson, Bette Midler, John Oates, Jeffrey Osborne, The Pointer Sisters şi Smokey Robinson.

"Niciodată nu sunt mulţumit de nimic. Sunt un perfecţionist. E o părticică din mine!", spunea Michael Jackson  care, după succesul înregistrat de "Thriller", avea să revină în 1987 cu albumul "Bad". Un disc destul de greu de realizat de către megastar care a intrat în studioul de înregistrări cu o misiune grea: de a doborî toate recordurile obţinute de cel mai vândut album al tuturor timpurilor: "Thriller". N-a reuşit să doboare recordurile, dar a realizat un nou album electrizant, singurul de până  acum cu 5 piese no. 1 în Billboard Hot 100, cel mai important clasament american: "The Way You Make Me Feel", "Dirty Diana", "I Just Can't Stop Loving You", "Man in the Mirror" sau "Bad". În 1987, Michael a efectuat un turneu de promovare a albumului "Bad" care s-a încheiat în 1989, susţinând în total 123 de concerte. Din fondurile obţinute a făcut donaţii substanţiale spitalelor şi orfelinatelor.

Toamna anului  1991 venea cu un suflu nou în cariera lui Michael Jackson. Lansarea albumului "Dangerous" aducea noi piese senzaţionale, dar şi un nou turneu mondial început în  iunie 1992 şi încheiat în septembrie 1993.

În 1993, un băiat de 13 ani, Jordan Chandler, l-a acuzat pe Michael că l-a abuzat sexual în timpul şederii sale la Neverland. Artistul se afla în turneul "Dangerous" când acuzaţiile au fost făcute publice, în cele din urmă megastarul renunţând la o parte din concerte pentru a lămuri această situaţie. Michael a negat acuzaţiile aduse, spunând în repetate rânduri că este nevinovat. Acţiunile puse în mişcare în justiţie împotriva sa de către familia băiatului au fost încheiate după o înţelegere între părţi. O nouă acuzaţie de molestare sexuală a unui minor îi era adusă însă zece ani mai târziu, în 2003. De data aceasta a fost judecat şi achitat.

În 1994 s-a căsătorit, departe de ochii curioşilor, în Republica Dominicană, cu Lisa Marie Presley, fiica lui Elvis Presley. Căsătoria lor s-a destrămat după doi ani, însă au rămas buni prieteni. În 1996, în timpul turneului de promovare a albumului "HiStory" s-a căsătorit la Sydney cu asistenta Deborah (Debbie) Jeane Rowe care i-a dăruit doi  copii: Prince Michael, născut în 1997 şi Paris Michael Katherine, care a venit pe lume în 1998. Michael şi Debbie au divorţat însă după trei ani, în 1999, iar copiii au rămas în custodia starului. În 2002, Michael Jackson devine din nou tată, Prince Michael II fiind adus pe lume de o mamă surogat, artistul susţinând că nu a cunoscut-o.

În 2001, Michael Jackson lansa cel din urmă album: "Invincible".

În 2003 însă, pe numele său a fost eliberat  un mandat de arestare pe motiv că fusese acuzat de molestarea sexuală a unui minor.  Michael, însă, de bunăvoie, s-a pus la dispoziţia autorităţilor, declarându-se nevinovat. Lungul şir al audierilor şi al investigaţiilor care au durat 574 de zile şi-au pus amprenta semnificativ în viaţa artistului care a renunţat la domeniul "Neverland" şi s-a stabilit în cele din urmă alături de cei trei copii ai săi la Los Angeles. În iunie 2005 Tribunalul Santa Maria a dat verdictul: nevinovat.

25 IUNIE 2009
Este data la care o veste cutremurătoare zguduia întreg mapamondul: Michael Jackson a murit. Regele muzicii pop s-a stins din viaţă cu puţin timp înainte de a împlini 51 de ani, în urma unui stop-cardiac, după ce medicul personal Conrad Murray i-a administrat o doză de medicament care s-a dovedit letală. Megastarul pregătea un turneu grandios: "This Is It" - 50 de concerte care ar fi avut loc la Londra în Arena O2. La casa megastarului situată în Los Angeles s-a creat un adevărat pelerinaj. Admiratori din întreaga lume s-au perindat pentru a aşeza pe trotuarul din apropiere un mesaj de suflet pentru familie, o lumânare sau un buchet de flori. Aceştia au aşteptat zile şi săptămâni în şir însă înmormântarea se tot amâna de la o zi la alta. La Staples Center - o arenă acoperită, multifuncţională din Los Angeles - a fost organizat un moment comemorativ la care au luat parte numeroşi artişti, familia megastarului, precum şi 11.000 de fani. Sicriul drapat cu trandafiri roşii a fost adus în faţa scenei de fraţii artistului, la emoţionanta ceremonie desfăşurată la 7 iulie.

După numeroase teste clinice, Autoritatea de Medicină Legală din Los Angeles a anunţat oficial cauza morţii: intoxicare acută cu Propofol şi Lorazepam (Activan), iar decesul artistului a fost catalogat drept omucidere.

La mai bine de două luni după deces, Michael Jackson a fost înmormântat la cimitirul Forest Lawn din Glendale, suburbie a Los Angelesului, California.

1992 şi 1996 - Bucureşti, România
1 octombrie 1992. O zi mult aşteptată de fanii din România. Megastarul s-a oprit şi la Bucureşti în cadrul turneului "Dangerous". Sosirea megastarului a generat o adevărată isterie. La aeroport Michael a fost aşteptat de numeroşi fani. Regele pop s-a oprit la Leagănul "Sfânta Ecaterina" unde a fost întâmpinat cu mare bucurie de copii. Artistul a donat mai multe leagăne pentru locurile de joacă din incinta instituţiei, spre bucuria micuţilor fără părinţi.

Pe măsură ce se apropia ora concertului, la Stadionul Naţional (Lia Manoliu) a început nebunia. 70.000 de oameni din toate colţurile României s-au adunat să-l vadă pe Michael. Biletul a costat 6.800 lei (22 de dolari). Megastarul a vândut drepturile de difuzare a concertului către HBO pentru 12 milioane de lire sterline. Acesta este de altfel singurul concert transmis live al lui Michael Jackson existent pe DVD. Spectatorii au fost în extaz: plânsete, leşinuri... Imaginile fanilor înlăcrimaţi au făcut înconjurul lumii.

În 1992, când Michael Jackson a părăsit Bucureştiul, în urma sa au rămas numeroase regrete: "Michael nu va mai veni în România!" În 1996 megastarul avea să revină însă la Bucureşti în cadrul turneului de promovare al dublului album "HIStory". La 14 septembie 1996 Michael a ajuns pentru a doua oară la Bucureşti. Fanii şi curioşii au aşteptat de-a lungul traseului să-l vadă (ori să-l revadă) pe starul american. Biletul de intrare la mult aşteptatul spectacol al artistului american a costat 59.000 de lei (aproximativ 13 dolari) de această dată. Spectatorii români s-au adunat la Stadionul Naţional cu multe ore înainte de începerea concertului. De această dată, Michael Jackson a adus pe scenă un impresionant arsenal "spaţial", o navă gigantică ieşită de sub scenă, care a impresionat spectatorii. Pentru a doua oară românilor li se dezvăluia un spectacol de sunet şi lumină asemenea celui din 1992. Vestimentaţia de scenă, de culoare aurie, a fost creată de Gianni Versace.

×
Subiecte în articol: michael jackson