x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale ABCDEFG-ul unei bune guvernări

ABCDEFG-ul unei bune guvernări

de Adrian Năstase    |    30 Iun 2010   •   00:00
ABCDEFG-ul unei bune guvernări

Se fac simulări în baza mai multor idei aflate în lucru



Deşi nu sunt jurnalist cu acte în re­gulă, încerc astăzi un gest de solidari­ta­te cu cei care sunt consideraţi o pri­mejdie pentru siguranţa na­ţi­o­na­lă. Prin urmare, voi ieşi din sfera strâmtă a comentariului şi voi face dezvăluiri. Datele care urmează nu sunt destinate publicului, ci bu­zu­na­re­lor sale. Aceste date mi-au fost des­t­ăinuite de surse confidenţiale din guvern, care doresc să-şi păstreze slujbele şi anoni­matul.

Oricare bună guvernare are me­reu un plan B, o variantă de refugiu pentru marile sale strategii. O gu­ver­nare foarte bună, cum doreşte să fie cea a ambiţiosului Emil Boc, nu se mulţumeşte cu atât. Ea ştie că oricând i se pot pune beţe în roate de către o Opoziţie sadică, de judecători cu accese de independenţă sau de pensionari hulpavi şi puşi pe chi­ver­ni­sea­lă. Aşa că, lucrând zi şi noapte, la­bo­ratoarele din Palatul Victoria au reuşit să pună la punct planurile C, D, E şi F ale strategiei anticriză. Le-am aflat, în liniile lor esenţiale, şi vi le supun atenţiei fără alte comentarii.

PLANUL C (iulie 2010). TVA de 21%, cota unică între 12% şi 24%. Se in­­­­troduce impozitul progresiv pe in­te­­­li­genţă, în vederea căruia se în­fi­in­ţea­ză Agenţia Naţională de Măsurare a Minţii (ANMM), aflată în subordi­nea Ministerului Dezvoltării şi Tu­ris­­mu­lui. Accize rezonabile pe inundaţii şi grupuri mai mari de patru cetăţeni.

PLANUL D (august 2010). TVA de 44%, dar redus la 20% pentru loţiuni de bronzaj, arme de foc şi confecţii din marmură. Cota unică e înlocuită de un impozit forfetar egal cu 55% din cifra de afaceri. Devin deductibile cheltuielile care demon­s­trează chibzuinţă şi spirit de eco­no­mie: sifonul, pingelele, colile de hârtie fo­lo­site pe ambele feţe, pâinea prăjită şi săniile trase de câini comunitari.

PLANUL E (octombrie 2010). Fără TVA. Fără cota unică. Taxa na­ţi­o­nală de solidaritate cu cei care plă­tesc taxe (66% din orice sumă în­ca­sa­tă de oricine). Pentru întărirea mo­ne­dei naţionale, pe fiecare bancnotă va fi aplicată o armătură metalică dintr-un aliaj secret şi imposibil de falsificat. Timbru sec în valoare de 2 RON aplicat pe îngheţată, prezervative, vuvuzele de import şi apă plată.

PLANUL F (ajunul Crăciunului). TVA negociabil, cotă unică de 20%. Se introduce acciza pe idei. Cum ma­jo­ri­ta­tea cetăţenilor îşi exprimă ideile în spaţii publice de genul restaurantelor şi cafenelelor, acciza va fi inclusă în nota de plată. Se exclud de la ac­ci­za­re ideile proguvernamentale. Pentru evitarea evaziunii în acest do­meniu, se introduce taxa pe tăcere ostentativă.

În acest moment, experţii guvernamentali pun la punct planurile G-K, menite să menţină viabile negocierile cu FMI-ul până în vara viitoare. Se fac simulări în baza mai multor idei aflate în lucru.

Taxa pe in­vocarea Constituţiei, taxa de în­so­ţi­tor pentru copiii în vârstă de până la 4 ani, eliminarea celui de-a nouălea sa­lariu, acciza pe messenger sau im­po­­zitul ­pe în­căl­ţăminte cu talpă sunt cele mai importante dintre ele. Până la definitivarea acestor idei, guvernul simulează inclusiv guvernarea.

×
Subiecte în articol: editorial