x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Altceva

Altceva

de Tudor Octavian    |    30 Apr 2006   •   00:00
Altceva
PE UNII trebuie sa-i tii la distanta, de altii trebuie sa stai cat mai departe. Iata un bun criteriu al relatiei publice: metrul. Exista oameni de cativa metri prudenta si indivizi, in raporturile cu care nici kilometrul nu-i destul de mare. Pentru cei mai multi din semenii pe care e obositor sa-i ai in preajma ajunge si latimea unei strazi: tu pe un trotoar, ei pe celalalt. Reversul situatiei: oamenii pe care ii simti foarte departe, chiar si cand sunt lipiti de tine.

UN BATRAN imi spune, de cate ori il intreb ce mai face, ca s-a saturat de viata. Vrei sa mori?, il intreb. Nu, nu vreau sa mor. Mori sau traiesti - zic eu - ce altceva?! Trebuie sa mai fie si altceva, spune batranul.

UN STOL DE RAME, un card de fluturi, o cireada de gaste, o sleahta de pureci… Un singur pas nesigur in vorbirea de fiece zi si pasim in suprarealism. Mai ales ca ramele au si ele o definitie a noastra: o balta de suflete, un noroi de inteligente, o undita de omenie…

INTR-UN DICTIONAR cu "fii ai locului" sta scris ca nu stiu care poet e "celebru in cateva judete". Exista prin urmare si o masura pitica a faimei, nu numai unitatile nationala si universala. Un talent poate fi si de larga recunoastere comunala. Cutare mare roman e foarte apreciat pana la Tisa, dar si vreo sapte kilometri dincolo de ea. Treapta de jos a gloriei: sa fii cel mai destept dintr-un apartament cu numai doi locatari. Sa fii genial, in comparatie cu al doilea.

AMANTI BATRANI, la prima intalnire intima. "Mai conteaza cum" zice doamna, cand domnul avanseaza cu scuza celor saptezeci de ani ai sai.

INAINTE DE A FI DEMOLAT oribilul monument din Parcul Obor, oamenii il aveau ca reper pentru intalniri: "Te astept in fata la statuie". Un timp, a functionat ca reper absenta lui: "Te astept acolo unde era statuia aia". Trecand anii, apar generatiile care nu stiu ca in Parc a existat candva un monument si ca pentru generatiile varstnice el a insemnat ceva, fie si numai ca loc de intalnire. Ce-ar putea spune tinerii: "Ne intalnim acolo unde alde tata zice ca era pe vremea lui o statuie".

VECINUL care mi se plange de imbecilitatea unui serial tv romanesc. O data, de doua ori, de trei ori. Dar bine, omule - ma revolt eu - de ce te uiti? Cine te obliga? Vecinul ofteaza si-mi explica de ce trebuie: fiindca in tinerete a fost indragostit de mama actritei din serial. Dupa fiecare episod, batrana il suna, ca sa-l intrebe, cu o adiere de santaj sentimental: "Cum e? Ti-a placut? Sa nu zici ca nu ti-a placut, ca ma supar!"

PREZENT in tot felul de emisiuni fara rating de dupa-amiaza, un politician are la reprosul colegilor, urmatoarea replica: Decat sa nu se uite nimeni la mine noaptea, mai bine sa nu se uite ziua.
×
Subiecte în articol: editorial