x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale BNR nu e Baba Vanga

BNR nu e Baba Vanga

de Dan Constantin    |    15 Noi 2016   •   07:30
BNR nu e Baba Vanga

Declarațiile guvernatorului Mugur Isărescu sunt urmărite și interpretate cu mai mult interes atunci când alte instituții creează vârtejuri și lansează petarde. Pe fondul incapacității de a da prognoze clare și de a transmite siguranță, toată lumea fuge la Banca Națională să ,,ia lumină”.

Acum ne aflăm în situația paradoxală în care nu prea știm cum să administrăm binele. Când a fost criză, toată floarea politicii urca treptele instituției din strada Doamnei cu capul plecat, cerând un sfat și mai ales soluții. După ce trece criza, aceiași politicieni răsuflă ușurați și procedează în stilul românesc după facerea de bine. A crescut PIB-ul, stabilitatea monedei nu dă griji, prețurile stau pe loc, chiar scad, ce mai tura-vura, suntem campionii Europei, ne descurcăm și fără Mugur Isărescu!

În prag de alegeri, Parlamenul promite câte-n lună și în stele. Crește leafa la tot cartierul, dă pensii mai mari, scutește datornicii la bănci, dictează cursul francului elvețian, anulează taxe și impozite. Socialiștii și liberalii și-au dat mâna, s-au prins în hora bunăstării viitoare pe care o joacă în campania electorală. Gordunele care țin ritmul petrecerii se bazează tot pe cârca lui Isărescu. Știu bine că nu pot juca toată iarna. Cheful se va termina după Moș Nicolae, când cineva, persoană importantă, vorba lui Caragiale, va ajunge să guverneze politic. Va lua în piept treptele din Doamnei, ca să vadă ce se poate da fără să se ia.

Banca Națională a tăiat din entuziasmul promisiunilor, scurtând mustața lui Dragnea și spărgând sticluța cu vitriol Isar. Banca centrală invită la puțintică răbdare, să nu sărim gardul la cireșe până nu s-au copt. Ședința de politică monetară amintește de derapaje și riscuri, menționând pentru finalul de an ,,cele mai semnificative fiind incertitudinile privind construcția bugetului public pentru 2017 care să jaloneze conduita viitoare a politicii fiscale și de venituri”. Mesajul e clar: fraților, ajungeți întâi la butoane și apoi vedeți pe ce drum o luați. Oricum, ruta trece obligatoriu pe la BNR, care, fără să fie Baba Vanga, știe că în 2018, trimestrul 3, inflația va ajunge spre 3 la sută. Asta face diferența greu de digerat de unii: politicienii dau în bobi, iar Isărescu dă cifre.

 

×