x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Căderea la clocit a aleşilor locali

Căderea la clocit a aleşilor locali

de Ştefan Mitroi    |    02 Sep 2014   •   19:09

A început migrarea primarilor spre partidele... calde. Doamne, ce frumos! Spre desosebire de cocori, care zboară sub formă de V, fără nici o legătură cu Victor Viorel Ponta, ei se avântă la drum sub formă de O, de la Ordonanţă de guvern. Ciocu mic, că acum noi suntem la putere, zicea cu nişte ani în urmă o coţofană sub formă de parlamentar. Nici prin gând nu mi-a trecut atunci că ea voia de fapt să ne sugereze că există o mare asemănare între păsări şi politicieni. Singura deosebire ar fi că politicienii, vorbim de cei autohtoni, sunt într-o continuă migrare. Erau, mai precis, deoarece de câteva zile s-a stabilit un calendar clar, cine nu-şi ia zborul în termen de 45 de zile, rămâne definitiv la cuibul lui politic.

Habar n-am cum or să se descurce cucii, care, cum bine se ştie, au obiceiul de a nu se ataşa de niciun cuib. Marele noroc este că-n politica noastră sunt  majoritare vrăbiuţele şi păsările de curte. Pe ultimele le duci de colo până colo cu un pumn sau doi de grăunţe. Nu încercaţi să priviţi după ele pe cer, n-o să le vedeţi niciodată. Reglementările legate de migraţie îi vizează îndeosebi  pe primari. Cine nu alege cuibul potrivit, harşti, i se taie aripile, astfel că, din pasăre rară cum se credea, se pomeneşte domnul edil  în rolul ingrat de curcă plouată, asta însemnând să se uite precum curca-n lemne la bugetul de care (nu) dispune!

Guvernanţii n-au făcut altceva decât să urmeze exemplul păsărilor din natură. Păi ce, berzele, fiindcă tot am amintit de ele, se mută în altă parte după cum le vine lor pe chelie? Adică luna asta pornesc, să zicem, spre Delta Nilului. Prin decembrie, ţuşti sprea Africa de Sud, iar de acolo, prin februarie, înapoi la noi, pentru ca, în martie, când ar fi trebuit de fapt să se întoarcă, s-o tulească iarăşi spre Egipt, iar o lună sau două mai târziu, s-o ia către Franţa, din Franţa, în Maroc, din Maroc, în România, şi tot aşa la nesfârşit!  Când să mai cadă la clocit? D-aia şi au perioade precise de migrare, toamna şi primăvara, când se vor înapoia la cuiburile de care tocmai s-au despărţit.

Cu un program de migrări haotic, aşa cum au avut până acum, când să mai facă aleşii noştri locali ouăle de aur promise în campania electorală, iar dacă le fac, când să le mai şi clocească? Guvernul a intervenit la timp. Spre binele papagalului Boc, cocostârcului Oprescu şi cufundacului de baltă Mazăre!

×