x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce l-a apucat?

Ce l-a apucat?

14 Mai 2008   •   00:00

Cum s-a mai întîmplat şi cu alte rătăciri răsunătoare ale lui Traian Băsescu, momentul de duminică, 11 mai 2008, a pus pe jar inteligenţele obsedate de a găsi explicaţii.



Cum s-a mai întîmplat şi cu alte rătăciri răsunătoare ale lui Traian Băsescu, momentul de duminică, 11 mai 2008, a pus pe jar inteligenţele obsedate de a găsi explicaţii.

Nu mai departe de 6 mai 2008, în interviul aranjat de la Radio România Actualităţi, domnul preşedinte se angaja ritos că nu se va amesteca în campania electorală pentru locale: "Să aveţi în vedere că nu sînt în campanie şi că intenţionez să-mi menţin o neutralitate oarecare faţă de candidaţi". Luată în serios de opinia publică, declaraţia a fost salutată ca expresie a unei surprinzătoare înţelepciuni din partea unei personalităţi care ne-a obişnuit pînă cum doar cu deraierile.

Şi cu toate acestea, la nici o săptămînă de la jurămintele fierbinţi de la Radio România Actualităţi, Traian Băsescu s-a implicat făţiş în campania pentru locale, dînd practic binecuvîntarea lui Vasile Blaga şi atacîndu-i, mizerabil, pe ceilalţi candidaţi. Ce l-a apucat? E o întrebare pe care şi-au pus-o mulţi plecînd de la două amănunte:

1) Avîntîndu-se într-un asemenea demers duminică, Traian Băsescu a încălcat nu numai Constituţia, dar şi Legea electorală, făcînd campanie televizată în week-end.

2) Declaraţiile sale de la ieşirea din restaurant (sic!) n-au fost întîmplătoare. Domniei sale nu i s-au pus întrebări incomode de către nişte jurnalişti care l-au surprins  la o manifestare oficială. E limpede că echipa Realitatea TV a fost convocată de către preşedinte ca să-i dea o declaraţie la finele prînzului copios. Admiţînd că slujbaşii părintelui FNI ar fi aflat din surse de popasul lui T. Băsescu la crîşmă, domnia sa îi putea refuza, cum a procedat de multe ori anterior, pe motiv că se află într-un moment al vieţii personale. Că totul a fost regizat ne-o dovedeşte şi structura mesenilor: Adrian Videanu, fostul primar, Liviu Negoiţă, primarul de la 3, Vasile Blaga, candidatul PD-L la Primăria Capitalei.

În absenţa talentului lui Shakespeare în materie de  abisuri sufleteşti, putem presupune următorul scenariu:

Declaraţiile de la RRA despre mişmaşurile  de la locale, urmate de apariţia fotografiei lui Cristian Diaconescu şi Vasile Blaga la un restaurant, au născut impresia că Traian Băsescu s-a referit la blatul făcut de candidatul PD-L. Alarmaţi şi de scăderea lui Vasile Blaga în sondaje, liderii PD-L au mers la Şefu’ (Zeus, cum îi spune) să se  plîngă de efectele declaraţiilor sale despre blat. Pentru a le face pe plac, Traian Băsescu a regizat întîlnirea de la cîrciumă, precum şi declaraţiile date Realităţii TV, postul  de casă al Cotrocenilor. Poate că prin asta Traian Băsescu a reuşit să înlăture suspiciunea bucureştenilor că l-a acuzat pe Vasile Blaga de blat. Dacă a reuşit şi să-l salte în sondaje – asta e o altă poveste.


PS1. Traian Băsescu a cerut o campanie electorală violentă. Dînd curs înaltei indicaţii, PDL-iştii din Iepureşti au pus mîna pe ciomege. Aşteptăm ca Vasile Blaga să-i dea un cap în gură lui Cristian Diaconescu!

PS2. Culmea absurdului la Radio România Actualităţi pe post de Radio Erevan: un ascultător de-al lui Paul Grigoriu a criticat dur emisiunea "Sinteza zilei" de luni seara, pe care el a urmărit-o. Numai că, aşa cum a recunoscut-o în finalul intervenţiei telefonice, respectivul e nevăzător. Şi astfel instituţia condusă de Maria Ţoghină riscă să-l întreacă pe Iisus în materie de miracole, făcînd ca un nevăzător să se uite la televizor!

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial vasile blaga