x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cine a câștigat și cine a pierdut Testul Puciului?

Cine a câștigat și cine a pierdut Testul Puciului?

de Serban Cionoff    |    27 Ian 2018   •   13:27
Cine a câștigat și cine a pierdut Testul Puciului?

În aceste zile în care funestul ,,binom’’ face tot ce poate- și, din păcate, încă mai poate!- pentru a ne arăta că moare dar nu se predă, iată că există și adevărați magistrați, oameni cu știință și conștiință, care au curajul și demnitatea să sancționeze, cu dreaptă măsură, încălcările brutale ale legii, cât și încercările unor grupări sau ale unor indivizi de a abuza de prevederile legii pentru a-și acoperi fărădelegile! Joi,25 ianuarie, instanța de judecată a Tribunalul Municipiului București a anulat apelul puciștilor cu epoleți care au contestat hotărârile Adunării Generale Extraordinare din 8 septembrie 2017 a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Sentința este definitivă și urmează ca, după îndeplinirea formalităților legale, conducerea uniunii, președintele său,Doru Dinu Glăvan, să asigure intrarea în normalitate a uniunii de creație a obștii noastre gazetărești. Obște care, anul trecut, s-a văzut pusă, fără voia sa ba chiar contrar voinței marii sale majorități, în situația de a face față unor incalificabile abuzuri ale unui grup organizat. Grup care, în mod samavolnic, a confiscat sediul, cheile și ștampila uniunii, silindu-l, totodată, pe colegul Doru Dinu Glăvan să se recunoască auto-suspendat(?!) din funcția de președinte al UZPR.

 După care, comandoul cu eghileți s-a apucat să facă ce știa mai bine, de fapt, singurul lucru pe care se pricepea să îl facă! Să arunce hârdaie de minciuni și invective peste cei care cutezau să nu ia poziție de drepți în fața lor. Iar cum cei vizați nu păreau dispuși nici să cedeze și nici să bată palma pe sub masă cu ei, ca persoane cu ceva pricepere în știința și arta diversiunii și a manipulării, ideologii și strategii puciului s-au gândit că n-ar strica să o apuce și pe calea justiției, așa după cum atât de duios suna, odată, un șlagăr cu dedicație:,,Hai să te fac un tribunal/La umbra Codului Penal!’’

 La o adică, nu s-ar putea spune că nu au avut oareșce spor, ba prin tertipuri prin care obțineau amânare după amânare, ba aducând în sprijin alți puciști, de data asta… în civil, cum ar fi d-l TM din Alba Iulia, care își făcuse mâna pe la Uniunea Artiștilor Plastici. Un singur lucru au uitat sau, mai rău, au ignorat puciștii și aplaudacii lor și anume adevărul că poți minți un om tot timpul, poți minți pe toată lumea o vreme, dar nu poți să îi minți mereu și pe toți! Lecție severă și pe deplin meritată pe care le-au dat-o judecătorii de la Tribunalul Municipiului București. Fiindcă, dacă este să spunem lucrurilor până la capăt pe nume, joi, 25 ianuarie, comando-ul de la UZPR și acoliții lor au pierdut,definitiv și irevocabil, nu doar acest proces, ci au pierdut, definitiv și irevocabil, orice motiv de respect și de încredere al profesioniștilor gazetăriei. Pentru că, trăgând linie și adunând, ajungem la încheierea că hotărârea pronunțată în acest dosar nu face decât să confirme rezultatele testului pe care- desigur fără a avea o minimă bună intenție- puciștii i-au provocat,atât pe jurnaliști cât și pe magistrați, să îl susțină.

Test în urma căruia,  joi, 25 ianuarie, doi au fost marii câștigători: breasla presei și lumea justiției. Jurnaliștii, pentru că au dovedit că, dincolo de opțiuni politice,ideologice, religioase sau de altă natură, atunci când este nevoie, ei pot și sunt determinați să fie solidari, să apere onoarea și demnitatea familiei noastre de gazetari. Așa după cum magistrații au demonstrat că nimeni nu este mai presus de lege și că legea este egală pentru noi toți! Prilej cu care reînnoiesc sincerele mulțumiri confraților de la Jurnalul Național, Antena 3, de la cotidianul Azi și de la Agențiile Amos News și A M PRESS precum și celor din presa scrisă și din sfera audiovizualului care își fac datoria în toate județele țării, pentru sprijinul consecvent și declarat pe care l-au acordat UZPR, sprijin care s-a dovedit deosebit de prețios și foarte eficient în această bătălie. În ceea ce privește decizia, corectă și temeinică pe care au luat-o joi, 25 ianuarie, judecătorii Tribunalului Municipal București, aceasta reprezintă un argument decisiv pentru ca membrii UZPR, ca de altfel fiecare ziarist care își respectă condiția și menirea civică, să susțină eforturile judecătorilor, procurorilor și ale avocaților pentru a readuce lumea justiției la cota de încredere publică pe care o merită ei, adevărații oameni aflați în serviciul liniștii cetății și a cetățeanului. Spre sincerul meu regret, nu pot exprima aceleași aprecieri și pentru anumiți lucrători din breasla polițiștilor, datorită manierei supra-birocratice în care factori de decizie și de execuție de la Circa 1 de Poliție din București au procedat în cazul cercetării plângerii depuse, în noiembrie 2017!, de către președintele UZPR,în care semnala oamenilor legii acțiunile destabilizatoare ale puciștilor.

 Iată,așadar, care sunt câștigătorii și perdanții deciziei judecătorești din 25 ianuarie și,deopotrivă, ai testului la care ne-au provocat puciștii care au încercat să submineze UZPR și breasla noastră gazetărească. În rest, să auzim numai de bine!

×