x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cine si, mai ales, de ce este lasat sa ne ia de fraieri?

Cine si, mai ales, de ce este lasat sa ne ia de fraieri?

de Serban Cionoff    |    10 Aug 2017   •   16:21

Mi-au mers la suflet vorbele cu adrisant direct pe care le-a rostit aseară premierul Mihai Tudose în interviul pe care i l-a luat Mihai Gâdea pentru canalul Antena 3:,,Poate e cazul să le explicăm și celor care cred că statul român e un partener naiv că nu e așa’’. După care, domnia sa a revenit și a întărit afirmația:,,Nu știu cât mă deranjează că ne iau banii, dar parcă mă deranjează mai tare că ne consideră naivi, că nu ne dăm seama ce fac’’.

 Desigur, aseară, premierul Mihai Tudose se  referea la băncile care au raportat pierderi și, în acest fel, nu și-au plătit impozitul pe profit , dar îmi îngădui să am suspiciunea rezonabilă că zisele domniei sale băteau și ceva mai departe. De ajuns să ne amintim că,acum fix două săptămâni,de data asta într-o reuniune a executivului, domnia sa punea, cu aceeași franchețe, următoarea întrebare:,,Chiar așa, suntem cetățeni de mâna a doua și putem mânca orice?’’ De data asta, în discuție fiind problema alimentelor de calități inferioare pe care unii parteneri din anumite state membre (ca și noi!) ale Uniunii Europene le trimit spre a fi comercializate pe piețele din România.

   Puneți, vă rog, aceste declarații față în față și ,cu siguranță, veți ajunge la concluzia că există- fapt regretabil și foarte adevărat!- anumite entități de peste hotare, pe care noi, românii, de bună credință fiind, le numim ,,parteneri’’ și care pur și simplu ne iau de fraieri. Ceea ce, sunt convins că a vrut să spună și primul ministru, dar rigorile comunicării publice, mai ales la acest nivel, l-au împiedicat să o facă, așa că a recurs la formulări mai rafinate și mai puțin supărătoare pentru cei la care domnia sa făcea referire. 

 Pe bună dreptate, orice om cu toate țiglele pe casă se întreabă ce fac autoritățile române în aceste situații? Păi ce să facă? Bunăoară, bâiguie niște explicații de nivelul celor furnizate de Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, fost purtător de palavre al guvernului tehnocrat a la varză de Bruxelles, după care schimbă vorba. Iar nouă, capetelor de locuitor, nu ne mai rămâne decât să luăm la cunoștință și, eventual, să răspundem cu ghiersul amar al lui Marin Sorescu:,,Bine dragă, îți mersi!’’

Acum, dacă tot am adus în discuție acest subiect care ne otrăvește zilele- la figurat, dar, din păcate, și la propriu!- cel al alimentelor de calitate foarte dubioasă pe care ni le livrează, luându-ne chiar de fraieri, niște foarte anumiți producători sau comersanți din state UE, poate că nu ar strica să ne aducem aminte că premierul Mihai Tudose a rostit întrebarea dacă  noi, românii, suntem cetățeni de mâna a doua care pot mânca orice, exact acum două săptămâni. Adică în ședința de Guvern din 27 iulie a.c., ședință în care i-a cerut ministrului Justiție, Tudorel Toader, să identifice o normă juridică și metodologia aferentă pentru a pune capăt acestor importării acestor extrem de periculoase mărfuri. Solicitare pe care domnul prof.univ.dr.Tudorel Toader, a primit-o cu mare amabilitate …și cam atât! Fiindcă, de atunci și până acum, nu avem știință ca dinspre ministerul păstorit de către distinsul universitar să fi ajuns pe masa Guvernului un document care să răspundă solicitării exprese făcute de către primul ministru al României.

 Foarte adevărat, atunci când a avansat solicitarea premierul Mihai Toader nu a făcut o referire expresă la o dată până la care să fie depus proiectul respectivului document. Ceea ce, se vede treaba, i-a oferit didactic –logoreicului domn profesor și ministru posibilitatea de a tărăgăna treaba până o va face uitată. Între timp, firește, partenerii noștri profită de situație și se apără cum știu mai bine, dovadă scandalul cinic regizat al ouălor olandeze otrăvite de români. Și să ne rugăm Cerului să fie doar un fapt singular…

 Începe, atunci, să devină pe deplin justificată întrebarea: cine și, mai ales, de ce este lăsat să ne ia de fraieri? Nu doar, hăt, peste mări și țări, ci aici, la noi acasă!  Iată de ce, alăturându-mă întrebărilor pe care confrații de la Antena 3 și Jurnalul Național le pun ANSVSA și Protecției Consumatorului, întrebări directe și foarte îndreptățite despre ce fac și ce mai au de gând să facă în cazul alimentelor de mâna a II-a cu care ne bombardează niscai firme occidentale (ne)prietene, cred că , la fel de bine, trebuie să îi pună o întrebare, la obiect, actualului titular al ministerului Justiției. Sau, mai știi?, poate că i-o va pune, ministrului Tudorel Toader, însuși domnul prim ministru Mihai Tudose!

×