x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cine vrea să pună şaua pe BNR?

Cine vrea să pună şaua pe BNR?

de Dan Constantin    |    30 Aug 2016   •   08:29
Cine vrea să pună şaua pe BNR?

Vocile vehement critice la adresa BNR lansează ideea că instituția din Strada Doamnei a ieșit de sub orice control. Teza subliniază de fapt poziția Băncii Centrale care are prin legea de organizare și Tratatul de aderare un statut de independență. Consolidarea acestui statut s-a făcut în timp și garantează eliminarea imixtiunii Executivului în politica monetară, dând sens și soliditate pentru politica economică a țării, domeniu în care Guvernul și Parlamentul se pot exprima și decide.

Populismul este în expansiune și debordează în preajma campaniilor electorale, când politicienii vor să se arate cât de atașați și de interesați sunt de soarta cetățeanului. Dacă se plasează emoțional portretul omului hăituit de băncile care jupoaie veniturile și pe scenă sunt scoși parakletoșii, avem tabloul românesc al momentului. Dușmanul bunăstării naționale devine guvernatorul, șeful cel mare al bancherilor și reprezentant instituțional legat ombilical de asupritorii din toate azimuturile care ne-au cotropit și transformat în colonie. Cum să învingi hydra scăpată de sub control prin mijloacele democrației lăsate să funcționeze în colonie? Parlamentul să facă o comisie de control care să ia la verificat conturile, plasamentele trezoreriei, administrarea rezervei internaționale, bașca de scormonit în sistemul de salarizare al instituției!Aurul de la Londra și împrumutul de la FMI vor fi anchetate prin comisiile rogatorii cerute de DNA, aici totul mirosind a corupție desprinsă din vizitele doamnei Lagarde la București și prânzul dat de Mugur Isărescu.

Pentru a lămuri limitele de acțiune ale ofensivei care țintește diluarea independenței BNR și mai apoi plasarea unor persoane convenabile și de suflet în Consiliul de Administrație, recomand lectura unui articol aplicat publicat de Alexandru Păunescu în platforma Opinii BNR (Aspecte privind raporturile dintre stat și banca centrală). Avem, pentru echilibru la echipa de zgomote, argumentele unei evaluări juridice a independenței BNR pe care unii ar dori-o de consistența unui blindaj de carton.

 

×