x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum a euroizat fiscalitatea economia

Cum a euroizat fiscalitatea economia

de Ionuț Bălan    |    12 Dec 2014   •   19:39

În ultimii ani Fiscul a încercat prin orice mijloace să conserve sau să crească accizele. În 2014, de pildă, a folosit un curs indexat cu inflaţia, care a ajuns la 4,738 lei/euro, nivel niciodată tranzacţionat pe piaţă. În fine, ziarele economice militează pe un ton apăsat pentru dezeuroizarea economiei, dar, supriză!, chiar statul o induce prin intermediul accizelor în euro. Aşadar, cei ce arată spre banca centrală ar trebui să vadă care-i situaţia reală, şi să-şi mute tirul asupra fiscalităţii aberante.

În cele din urmă se pare însă că se va renunţa la accizele în euro. Dar chiar dacă repectivele taxe vor fi în lei, se va porni de la nivelul mare de anul acesta, calculat pe seama unui curs situat în afara pieţei. {i mai mult decât atât, se păstreze “formula” de indexare cu rata inflaţiei. Deşi, inflaţia este tot o taxă. {i e caraghios să majorezi accizele, pentru că a crescut taxarea prin inflaţie. Chiar aşa, dacă se va ajunge de la inflaţie la deflaţie, va avea Fiscul curajul să micşoreze accizeleâ!

Iar aici mai intervine o problemă. În loc să existe un mix monetar-fiscal, politicile “trag” în direcţii diferite. Pe de  o parte, banca centrală ţinteşte inflaţia în încercarea de a o ţine la un nivel scăzut. {i nu doreşte ca aceasta să fie doar redusă, ci şi stabilă, motiv pentru care şi-a fixat o ţintă multianuală. Pe de altă parte însă, Finanţele schimbă permanent cadrul fiscal şi, implicit, modifică impredictibil preţurile de pe piaţă. {i sigur că Fiscul e interesat ca mărfurile să se scumpească, ca să încaseze taxe procentuale cât mai mari.

Dar politicul ar putea avea totuşi un rol neutru, în măsura în care politica monetară ţinteşte inflaţia, şi politica fiscală se focusează pe convergenţa reală. Iar pe seama reformelor structurale şi a relaxării fiscalităţii, statul şi-ar putea regândi strategia de a încasa taxe şi impozite, pe seama lărgirii bazei de impunere. Altfel, alegându-se la tombolă bonul fiscal câştigător, marketingul nu va avea rezultatul scontat.

Apropo de asta, oare cum vor proceda românii în continuareâ Vor face evaziune şi vor juca la 6 din 49, ori se vor transforma în contribuabili model şi vor participa la tombola fiscalăâ Din păcate, orice preferinţă ar avea, tot se va putea spune despre gândirea fiscală că este eminamente speculativă. Iar această etichetă e cel puţin jenantă pentru o ţară membră a Uniunii Europene, care doreşte să adopte moneda euro peste patru ani.


×