x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum ne decuplează Iohannis de Europa?

Cum ne decuplează Iohannis de Europa?

de Dan Constantin    |    15 Dec 2016   •   07:53
Cum ne decuplează Iohannis de Europa?

Prezența discretă a președintelui Iohannis la reuniunile Consiliului European a devenit o regulă. Nu prea știm ce are de gând să propună la Bruxelles, atunci când pleacă acolo, nici ce angajamente a luat în numele României. Incapacitatea funciară de a comunica și a avea poziții clare în marile probleme ale UE este mascată cu lansarea de la tribuna prezidențială a unor teme minore în dezbaterea publică.

O nouă participare la Consiliul European de joi, 15 decembrie, este acum ecranată de falsa problemă a criteriilor de integritate folosite de Iohannis drept pârghie pentru deturnarea rezultatului alegerilor parlamentare. Consultările de la Cotroceni adresate partidelor care au reușit să intre în noul Parlament, încă nevalidat, puteau fi un prilej de prezentare a agendei comunicate de la Bruxelles și de avea astfel suportul liderilor validați de alegeri în abordarea unor probleme de mare interes pentru România. Iată de ce ne-a ferit președintele (citez câteva puncte din agenda reuniunii de joi): implementarea acordului UE-Turcia în problema migrației, reformarea sistemului european de azil, strategia de securitate și apărare a UE, planul european de acțiune pentru apărare, implementarea acordurilor NATO de la Varșovia. Adăugăm extinderea fondului pentru investiții strategice, șomajul în rândul tinerilor, iar în problemele de politică externă, acordul de asociere UE-Ucraina, evaluarea poziției Rusiei în Siria și, în final, procesul Brexit.

Ce ne-a ,,servit” președintele în locul acestor subiecte? O ciorbă lungă despre viziunea sa asupra moralității viitorului premier, care dacă nu a furat case, nici portofelul nu-i miroase! Cu cine s-a consultat Klaus Iohannis pentru a poziționa România în problemele stringente din agenda europeană care, toate, dar absolut toate, au grade de conexiune cu interesele țării? Cu perdanții alegerilor de duminică nu o putea face! Pe câștigători i-a pierdut programat, invocând puncte aiuristice din Constituție.

Eroarea a fost premeditată pentru a nu deschide teme la care PSD și ALDE au puncte de vedere tranșante, diferite de mlaștina neclarității de la Cotroceni. La Bruxelles, președintele pleacă din start cu ,,ciocul mic”, având doar susținerea plăpândă pe care o pot da Turcan și Nicușor Dan.

 

×