x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce nu s-a retras încă Adriean Videanu

De ce nu s-a retras încă Adriean Videanu

de Ion Cristoiu    |    23 Iun 2008   •   00:00

Una dintre cauzele eşecului înregistrat de Vasile Blaga în cursa pentru Primăria Bucureşti trebuie căutată în decizia lui Adriean Videanu de a nu mai candida pentru un nou mandat. Cu rare excepţii, la scrutinul pentru locale, primarii în exerciţiu au obţinut victoria. Unii chiar din primul tur. Electoratul a dat dovadă de pragmatism.



Una dintre cauzele eşecului înregistrat de Vasile Blaga în cursa pentru Primăria Bucureşti trebuie căutată în decizia lui Adriean Videanu de a nu mai candida pentru un nou mandat. Cu rare excepţii, la scrutinul pentru locale, primarii în exerciţiu au obţinut victoria. Unii chiar din primul tur. Electoratul a dat dovadă de pragmatism. El a luat în calcul, reînnoind mandatul primarului în exerciţiu, cel puţin trei elemente:
1) Nevoia de a-i da şansa să-şi continue şi să-şi finalizeze proiectele începute deja.
2) Avantajul celui care are deja o experienţă în administrarea urbei faţă de un posibil nou-venit.
3) Credinţa că un nou ales nu va fi mai breaz decît anteriorul.

Oricît ar părea de ciudat, dacă ar fi candidat din nou, Adriean Videanu ar fi putut cîştiga un nou mandat. Elementelor de mai sus (primul cel puţin era în cazul lui Adriean Videanu foarte important) li se adaugă şi posibilitatea ca Adriean Videanu să-şi apere activitatea depusă în acest mandat şi, mai ales, să-şi prezinte eforturile de continuare a proiectelor.

Adriean Videanu n-a mai vrut să candideze. Prin aceasta, PD-L a suferit o dublă lovitură:
1) A ratat şansa ca primarul în exerciţiu să-şi reînnoiască mandatul
2) S-a văzut constrîns să improvizeze prin desemnarea lui Vasile Blaga drept candidat.

În structura PD-L, Adriean Videanu nu e un fitecine. E ditamai prim-vicepreşedintele formaţiunii. Cînd un politician de o asemenea importanţă decide să nu mai candideze, se impune ca el să ofere opiniei publice motive nu doar temeinice, ci şi credibile. Două motive ar fi fost în stare să convingă electoratul că un primar precum Adriean Videanu are îndreptăţirea să renunţe:
1) E grav bolnav.
2) Vrea să se retragă din politică.

Adriean Videanu n-a invocat nici unul dintre aceste motive. Ba, mai mult, n-a invocat nici un motiv. Nici tovarăşii săi din conducere nu s-au ostenit s-o facă. A încercat Traian Băsescu la şueta de la Realitatea TV, dar motivul invocat frizează comicul. Şi anume, Adriean Videanu ar fi fost dat peste cap de criticile primite în condiţiile în care el ştie "că lasă o bucată din sufletul lui în ce face‘‘. Dincolo de criza de lirism searbăd care-l loveşte pe Traian Băsescu, ipoteza unui politician de talia lui Adriean Videanu (fost vicepremier, prim-vicepreşedinte al PD-L, multimiliardar) intimidat de critici e, dacă nu penibilă, atunci măcar demagogică.

Absenţa unui motiv al renunţării a fost, de altfel, una dintre cauzele eşecului lui Vasile Blaga. Pe drept cuvînt, electoratul a bănuit că o asemenea renunţare surprinzătoare, fără nici un motiv, ascunde ceva suspect. O bănuială care s-a extins şi asupra lui Vasile Blaga, mai ales că electoratul n-a putut pricepe de ce era nevoie de un nou candidat PD-L cînd partidul îl avea – viu şi nevătămat – pe Adriean Videanu.

Comportamentul ulterior al lui Adriean Videanu a fost şi mai ciudat. În loc să se retragă imediat, lăsînd să se înţeleagă existenţa unei enigme în ce priveşte renunţarea, domnia sa şi-a asumat postul de şef de campanie al lui Vasile Blaga. Iar Vasile Blaga n-a avut cum exploata ceea ce, de regulă, un nou candidat are la dispoziţie: moştenirea primarului anterior. De aceea, Vasile Blaga s-a concentrat de la început pe proiecte, iar cînd ceilalţi candidaţi au adus în discuţie mandatul lui Adriean Videanu, Vasile Blaga l-a ridicat în slăvi. Prilej pentru bucureşteni să se întrebe: "Păi dacă a fost atît de bun primar, de ce nu a mai candidat‘‘.

A trecut şi turul al doilea. Prin înfrîngerea la scor a lui Vasile Blaga, PD-L a înregistrat, cel puţin în planul imaginii, o lovitură puternică. Ar fi fost normal ca măcar acum, Adriean Videanu să se retragă din PD-L şi, eventual, din politică. Adriean Videanu e însă mai activ ca niciodată. Domnia sa e cel care a mers la Palatul multimiliardarului Gigi Becali pentru a-i cerşi, în numele PD-L, alianţa din Consiliul General al Bucureştilor. Domnia sa e cel care a refuzat propunerea noului primar ca al doilea viceprimar să fie de la PNL, şi nu de la PNG. Domnia sa e cel care se înfăţişează opiniei publice drept artizanul şi adeptul alianţei PD-L – PNG. Conştienţi de enormitatea care e legitimarea unei glume pe scena politică, liderii PD-L evită să vorbească despre alianţa cu Gigi Becali. Îl lasă pe Adriean Videanu s-o facă. Nu cumva pentru ca, la un moment dat, să se lepede de Adriean Videanu punîndu-i în cîrcă dezastrul alianţei cu PNG? Dacă răspunsul e pozitiv, dibuim de ce Adriean Videanu nu s-a retras din politică după turul al doilea. Mai era nevoie de el pentru o afacere murdară.

×