x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Doua grile de analiza pentru obsedatii din politica

Doua grile de analiza pentru obsedatii din politica

de Serban Cionoff    |    02 Noi 2017   •   17:26

Să mai spună cineva că marile spirite nu se întâlnesc! Iată, la numai o zi distanță, doi președinți ai României- unul fost, celălalt în exercițiu- au folosit cam același fel de expresii atunci când au socotit că trebuie să răspundă unor opinii critice venite, mai mult sau mai puțin întâmplător, din partea unor personalități ale coaliției PSD-ALDE. Coaliție împotriva căreia, fiecare dintre ei, are câte un dinte...

  Astfel, ieri, fostul președinte, Traian Băsescu, a ținut să îi răspundă în acești termeni lui Titus Corlățean, după ce acesta a prezentat comisiei parlamentare care cercetează stufosul dosar SIPA cazuri flagrante de presiuni exercitate de ,,unii ambasadori cu greutate’’ pentru numirea Laurei Kovesi într-o funcție cheie din procuratură:,,Cred că fiind unul cu gaură în creier (Titus Corlățean n.n.), când e vorba de Băsescu a simțit nevoia să pronunțe și numele meu’’. Pentru ca, azi, la amiază, actualul președinte, Klaus Iohannis, să recurgă la un limbaj de aceeași factură pentru a-i da, zice-se!, o replică lui Călin Popescu Tăriceanu. Citez:,,Câteodată, creează impresia că e puțin obsedat.’’ Asta după ce, în fraza precedentă, domul președinte al tuturor românilor spunea că a urmărit o vreme afirmațiile președintelui Senatului, dar a renunțat, pe motiv că ,,au devenit cam ciudate’’. ,,Ciudățenia’’ constând,firește, în aceea că respectivele afirmații îl vizau direct!

 Dacă lăsăm la o parte stilul frust, de-al nostru, din popor, al celor două ziceri, constatăm că, mai nou, președintele Klaus Iohannis a contactat o teribilă alergie la tot ceea ce ar putea să îi lezeze aura de supremație absolută și de a toate știutor. Alergie pe care, după cum știm foarte bine, predecesorul său și-a manifestat-o cu vârf și îndesat! Mai mult, domnul Klaus Iohannis reacționează foarte iritat și vede în opiniile divergente expresia unor acute, durabile, tulburări psihologice pe care le etichetează, la pachet, ca fiind obsesii. Ceea ce, iertat să fiu, tot a obsesie seamănă, dar, de data aceasta, nu doar din partea celui care îl critică!

 Observație care își păstrează valabilitatea și în cazul Amiralului Dezastrului Național, intervenind,desigur, diferențele specifice pentru fiecare dintre cele două atât de accentuate personalități.

 De unde și până unde au ajuns la această încheiere-fiecare pe cont propriu-atât președintele Klaus Iohannis, cât și  Traian Băsescu nu avem cum să știm. Dar, dacă tot a venit vorba, nu ar strica să ne aducem aminte că Sigmund Freud a fost cel care a studiat în întreaga sa  complexitate fenomenul denumit ,,nevroza obsesională’’,dându-i o explicație psihanalitică pe baza câtorva noțiuni-cheie cum ar fi: refulare, izolare, anulare sau regresie.

 Departe de mine intenția de a citi cele două fulminante declarații în această cheie, cu atât mai mult cu cât subscriu la concluzia pe care a formulat-o președintele Klaus Iohannis:,,Persoanele obsedate nu fac bine politicii’’. Deși, dacă mă gândesc mai bine, cred că, în paralel cu abordarea părintelui psihanalizei, Sigmund Freud, putem opera cu o grilă de analiză pe care ne-a lăsat-o un alt psiholog și sociolog de prestigiu, român de data asta, Mihai Ralea. Într-un eseu, intitulat , dacă nu mă înșel, ,,Despre cultură’’, Mihai Ralea povestește despre două cuconițe care discută filozofie. La un moment dat, una dintre ele ajunge în criză de argumente și atunci dă replica zdrobitoare:,,Așa îmi trebuie dacă stau de vorbă cu o tuberculoasă!’’

Rămâne de discutat pentru care dintre cele două grile de analiză optăm în cazul de față…

×