x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale După ”Secretul lui Bachus” urmează ”Secretele lui Genică Boerică”?

După ”Secretul lui Bachus” urmează ”Secretele lui Genică Boerică”?

de Serban Cionoff    |    29 Aug 2017   •   12:46

Azi noapte, faimosul Genică Boerică, a pășit din nou, după trei ani de pribegie, pe pământul patriei. Cu puțin timp în urmă, el fusese arestat la Milano, unde, de bună seamă, om foarte chibzuit de felul său, tocmai cumpănea cum să își împartă mai bine timpul prețios între o nouă vizită de reculegere în fața capodoperei lui Leonardo da Vinci- ,,Cenacolo Vinciano’’, adică ,,Cina cea de Taină’’- și vizionarea unui spectacol la Opera Scala a cărei nouă stagiune se va deschide în curând.

Fără doar și poate, este un redutabil merit al Poliției Române acela dea fi reușit ca, în colaborare cu Interpolul,  să dea de urmă acestui temut interlop, să îl aresteze și să îl timiță acasă. Unde așteaptă nu numai o familie fericită că Genică nu a murit , în Mexic, cum se dusese vorba prin 2015, ci și o condamnare la vreo zece ani și ceva pentru deturnarea ilegală de TVA în valoare de 415 milioane lei, la care se adaugă plata, în solidar cu alți 15 inculpați, a peste 11 milioane lei, pus dobânzile și penalizările cuvenite până la achitarea prejudiciului.

Toate acestea reprezentând numai o parte din motivele pentru care  justiția română îi poate spune lui Genică Boerică :,,bine ai venit’’, dacă nu chiar ,,bine că te-au găsit!’’ Asta de vreme ce sunt destule întrebări la care sus-numitul nu a răspuns sau, dacă a răspuns, cele pe care le-a declarat sunt fie doar crâmpeie de adevăr, fie neadevăruri cap - coadă. Afirmație care nu mai este doar o suspiciune rezonabilă, ci o certitudine, de vreme ce s-a dovedit că denunțul lui Genică Boerică- în baza căruia DNA a instrumentat cu mult tam-tam așa-numitul ,,Dosar Mătușa Tamara’’, în care a fost acuzat Adrian Năstase, împreună cu Ristea Priboi și Ioan Melinescu- era un denunț mincinos.

 Pornind de la această realitate, pe care nu știu să o fi infirmat, până azi, o autoritate în materie, se ridică o întrebare la care Genică Boerică va trebui, neapărat să răspundă în fața celor îndrituiți să aplice legea. Întrebare care ar fi următoarea: în ce condiții s-a decis el, în arest fiind, să facă, în anul 2006, denunțul împotriva lui Adrian Năstase și a celorlalte două persoane mai sus menționate, după care a fost pus în libertate? Întrebare care ar putea fi formulată și în termenii bunei științe a logicii formale după cum urmează: între denunțul lui Genică Boerică îndreptat, în primul rând împotriva lui Adrian Năstase- numai și numai din ,,rațiuni de înalt patriotism și de profundă moralitate’’- și eliberarea sa există doar o relație de succesiune cronologică sau este vorba despre ceva mai mult? Adică despre o relație de cauzalitate. După care discuția ar putea ajunge și la alte subiecte fierbinți care, și ele, au o legătură directă cu același personaj, Genică Boerică. De pildă, cine au fost procurorii DNA care au instrumentat dosarul ,,Mătușa Tamara’’ și dacă acest dosar, pe care,în decembrie 2011, instanța supremă l-a desființat pur și simplu, achitându-i pe Adrian Năstase, pe Ristea Priboi și pe Ioan Melinescu, a fost făcut într-un asemenea hal din cauza nepriceperii procurorilor sau la o anumită comandă, fie și una de natură politică?  Întrebări la care, ,,pour la bonne bouche’’, aș mai adăuga-o și pe cea  privind circumstanțele în care Genică Boerică a putut lua drumul străinătății taman înainte să fie pusă în aplicare sentința prin care era condamnat cu executare. Circumstanțe, desigur, favorizante,la acea vreme, pentru Genică Boerică, dar care ar putea fi, acum, defavorizante pentru cei care l-au lăsat să zburde în voie și, după asta, să ne spună din vârful buzelor un ,,ciao ragazzi’’ victorios.

Am menționat, în titlul acestor însemnări, expresia ,,Secretul lui Bachus’’, numele unui film de mare succes, acum trei decenii,  al neuitatului hâtru și înțelept Geo Saizescu, el însuși oltean de nădejde. Film inspirat de faimos caz al lui Gheorghe Ștefănescu, administratorul unui depozit de vin din prejma gării Basarab, care a reușit să facă fulminante afaceri mai mult sau mai puțin dubioase. Am făcut această trimitere pornind de la faptul că Genică Boerică, până în 1989, doar un oarecare vânzător la un Aprozar din Cetatea Băniei, a debutat, cu succes, în lumea capitalismului de cumetrie odată cu falimentarea ,, SC Bachus’’ . După care, treaba a mers ca unsă, până a venit ceasul rău…

 Sincer să fiu, mi-ar fi plăcut să văd un film , gândit și regizat de nenea Geo Saizescu și inspirat de aventurile acestui personaj cu mult lipici pe unde a fost nevoie. Dar, dacă soarta nu a îngăduit să se întâmple asta,  ne rămâne să credem, că o dată revenit  pe plaiuri românești, Genică Boerică va avea parte de o cercetare temeinică și de decizia pe care faptele sale o merită pe deplin. Mai pe șleau spus, că nu îl vom vedea doar ca personaj principal într-un nou serial de telejustiție - numit, de data asta:,,Secretele lui Genică Boerică’’-, după un scenariu dictat și regizat în studiourile DNA!

    

×