x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale FMI Fan-Club

FMI Fan-Club

de Ionuț Bălan    |    31 Iul 2013   •   08:50

Fan Club Echipa Naţională de Fotbal a României, FanClub Ilie Năstase, Fan Club Hagi, Benone Sinulescu - Fan Club, Fan Club Irina Loghin, Fan Club Fuego, Anda Adam – FanClub, Fan-Club Angela Similea, Florin Salam Fan-Club. Dar un FMI Fan-Club de ce n-avem? Pentru că există toate premisele. O dragoste post-comunistă puternică, care s-a concretizat în aprobarea a nouă aranjamente stand-by. O relaţie de mai bine de două decenii ce a fost încercată de Guvernul Tăriceanu, dar care a fost de nezdruncinat. Dovada o reprezintă sentimentele şi mai puternice de după 2009, concretizate într-o finanţare de zeci de miliarde de euro. Şi FMI a fost avertizat că riscă cu România, însă realitatea a pus la colţ corul de Casandre, pentru că s-a conturat o relaţie bazată pe încredere, ca într-o familie. A spus-o chiar şefa FMI, Christine Lagarde: “Aveţi talent uman, surse de energie, finanţare disponibilă (...) Aveţi toate ingredientele”.

Iată fundamentele pe care se poate clădi FMI Fan-Club, pentru că, repet, toate persoanele şi instituţiile importante au aşa ceva, actori, actriţe, sportivi, cântăreţi, dansatoare. Nu e păcat ca o relaţie de lungă durată, bazată pe beneficiul mutual, să nu fie încununată de înfiinţarea unui fan club FMI?

NU! Lăsând gluma la o parte, n-ar trebui după două decenii de asistenţă aproape neîntreruptă şi devenind membri UE să mai apelăm la FMI. O facem pentru că nu ne pricepem. FMI e chemat de nişte oameni politici care nu ştiu să administreze economia. Acum s-a întâmplat să se potrivească asistenţa FMI cu necesităţile de moment. Aveam nevoie de un organism credibil care să ne gireze în faţa pieţei internaţionale de capital. Fiindcă, în general, trebuie să ai în spate expertiza ta, nu pe cea a Fondului Monetar Internaţional.

Aşadar, ca să vorbim pe bune, FMI Fan-Club s-ar clădi, în ciuda ”pasiunii” de decenii, pe nesiguranţa guvernanţilor de a gestiona. A-l înfiinţa ar însemna că nu vrei s-o scoţi la capăt. S-ar vedea că ai nevoie veşnic de FMI, ca un adult care încă locuieşte cu părinţii. Şi din nou trebuie să aduc în atenţie unul dintre modelele favorite ale premierului Victor Ponta: Turcia. Turcii au scăpat de FMI după 60 de ani. Adică mai mult decât perioada de viaţă activă a unei generaţii. Ei au realizat până la urmă că FMI nu e un lucru bun, ci un rău necesar. Iar noi după ce ne-am eliberat de “jugul” turcesc ar trebui să facem următorul pas şi scăpăm şi de FMI.

Sigur că pentru asta ar trebui să avem pieţe, pentru că dacă nu se iau măsuri la nivelul consumatorului, se va perpetua politica de majorare a taxelor şi impozitelor. Adică, în loc să se creeze bogăţie va continua să se administreze sărăcia. Sau, altfel spus, câtă vreme nu se vor organiza resursele pornind de la un anumit deziderat, ele vor fi, mai departe, jefuite cu sălbăticie.

×