x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Go, Nuţi, go!

Go, Nuţi, go!

de Miruna Munteanu    |    19 Oct 2010   •   00:00

Ce noutăţi ne-a spus duminică preşedintele Băsescu? Puţine despre viitorul ţării, multe despre cel al Elenei Udrea. "Exclud un candidat femeie la preşedinţia PDL sau a României", a declarat tranşant şeful statului. A adăugat că nici în fotoliul de premier nu ar vedea-o pe ministresa de la Dezvoltare.

Se delimitează Zeus de ambiţiile blondei sale favorite? Doar un observator neavizat şi neatent ar putea interpreta cuvintele preşedintelui drept semn al unei căderi în dizgraţie. Dimpotrivă, Traian Băsescu a pus duminică încă o lespede strălucitoare la piedestalul de pe care Udrea îşi impune dominaţia în partid. Fiindcă alegerile din PDL sunt, de fapt, singura miză care o interesează acum.

Nici candidatura la şefia statului, nici titlul de premier nu reprezintă deocamdată ţinte reale pentru favorita preşedintelui. Traian Băsescu mai are încă patru ani de mandat şi orice planuri vizând succesiunea sa sunt premature. Cât despre funcţia de premier, nici un politician cu instinct de conservare nu şi-ar dori-o în acest moment. De ce-ar vrea Udrea să-i ia locul lui Boc când deja îl întrece cu mult în influenţă, fără să fie nevoită să deconteze personal toate oalele sparte ale guvernării? Ar trebui să fie tâmpită şi, în mod evident, nu este. Înţelege, savurează şi îşi speculează privilegiile de eminenţă cenuşie, de unic pol real de putere într-un cabinet de mazete. I s-a creat culoarul ideal pentru un sprint politic lipsit de riscuri. Nu la şefia unui guvern de sacrificiu, ci spre conducerea partidului-stat.

Cu aerul că nu-i dă nici o şansă, Traian Băsescu şi-a reafirmat duminică sprijinul pentru Elena Udrea, aducându-i un omagiu public lipsit de echivoc. A descris-o în termeni elogioşi: "inteligentă, ambiţioasă, capabilă de negociere, extrem de rezistentă în bătălia politică". A concluzionat apoteotic că avem de-a face cu "unul dintre cele mai bune produse ale politicii PDL din ultimii ani". În opinia preşedintelui, Elenei Udrea nu i se pot face decât două "reproşuri": că este încă prea tânără şi că este femeie. Cică suntem prea plini de prejudecăţi ca să-i apreciem calităţile!

Traian Băsescu pare să-şi invite partidul să-i infirme profeţiile pesimiste. Că doar se ştie că la PDL nu există discriminare de gen! Roberta Anastase a ajuns, iată, al doilea om în stat. Nici flagrantul delict de incompetenţă, nici cel de fraudare a votului parlamentar nu i-au şubrezit poziţia. Democrat-liberalii continuă să o susţină necondiţionat, oricât de mari ar fi costurile de imagine. Cum să tolereze ei suspiciunea de misoginism, blocând tocmai cariera favoritei Cotroceniului?

Un semnal a venit, prompt, chiar din partea lui Adriean Videanu: "Eu cred că orice membru al PDL care îndeplineşte condiţii statutare are o şansă." Să fim serioşi. Nu a fost nevoie nici măcar de atât când Elena Udrea, abia sosită în partid, a fost "aleasă" secretar executiv. Acum, funcţia de secretar general pare să îi fie deja rezervată. Preşedintele i-o serveşte pe tavă, cu aerul că o nedreptăţeşte, fiindcă merita mai mult.

×
Subiecte în articol: editorial