x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Impresii

Impresii

05 Mai 2005   •   00:00

Japonezii spun ca e greu sa faci a doua oara o prima impresie buna. Vorba aceasta ar trebui sa le dea mult de gandit politicienilor. Inainte de a lua o decizie, dar si dupa aceea.

Istoria politicii romanesti este plina de experiente triste de genul ce sa nu faci ca sa creezi o prima impresie proasta. Si, de asemenea, ce mai ai de facut dupa ce ai creat o prima impresie proasta. Cu toate acestea, ne este greu sa invatam din greselile altora. Ne incapatanam sa credem ca suntem buricul pamantului si ca lumea nu exista fara noi. Ni se pare imposibil sa ne retragem la momentul potrivit, sa iesim din scena atunci cand momentul si bunul-simt o cer. Ati inteles, n-o sa ma refer neaparat la cum sa faci o impresie buna. Asta tine de fiecare dintre noi, de abilitatea noastra de a ne pune in valoare, de bunul-simt, care este personal. O sa incerc sa transmit astazi un mesaj celor care incearca sa faca a doua oara o prima impresie buna. O sa va fie greu! O sa va fie tare greu! Chiar daca unii din jurul vostru va soptesc la ureche ca se poate, eu zic ca nu. Va este practic imposibil. Lumea va sti. Si daca nu va sti, cu siguranta o sa afle. In fata lor nu sunteti decat niste impostori si asa ramane. Orice ati face, oricate blanuri ati schimba.

"Ii mai tineti minte pe activistii obtuzi, trufasi si brutali care umpleau ierarhia chinuitei noastre vremi pana mai ieri? Si nu-i simtiti cum misuna inca printre noi, travestiti, multiplicandu-se zgomotos ca legiuitori si autoritar ca guvernanti, trezind ecouri de-a lungul si de-a latul tarii, rascolindu-i intunericul? Ba simtim, prea bine simtim si poate tot mai este ceva de facut." Cata dreptate avea Petru Cretia (a carui lucrare intitulata "Eseuri morale" o recomand cu caldura tuturor)…

A venit vremea retragerii lor. A impostorilor. A celor obtuzi, trufasi si brutali. Iata ce n-a inteles un fost activist cu ocazia unui recent congres spectaculos. Iata ce ar trebui sa inteleaga si altii. Iata, in fine, solutia in cazul problemei "japoneze". E ca un nod gordian: ca sa faci a doua oara o prima impresie buna trebuie sa te dai deoparte, sa iesi din scena, sa te retragi. Fa-o tu, inainte s-o faca altii pentru tine sau… in locul tau.

×
Subiecte în articol: editorial