x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Miklos Horthy și regimul său intră sau nu sub incidența Legii 217/2015?

Miklos Horthy și regimul său intră sau nu sub incidența Legii 217/2015?

de Serban Cionoff    |    18 Aug 2015   •   22:09

Să fie, oare, o simplă coincidenţă împrejurarea că tocmai pe când se discută atât de intens şi cu solide argumente despre efectele perverse ale Legii nr. 217/2015 – mă refer la trecerea sub un nou embargo a lui Radu Gyr, Mircea Vulcănescu, Petre Ţuţea, Emil Cioran sau Mircea Eliade- pe care preşedintele Klaus Johannis a promulgat-o recent şi faptul că la Cluj-Napoca, în cadrul manifestărilor organizate sub genericul „Zilele culturii maghiare”, va putea fi audiată o prelegere dedicată lui Miklos Horthy? Acţiune la care a fost invitat să ia parte însuşi primarul municipiului-gazdă, juristul şi omul politic de marcă, Emil Boc. Invitaţie cel puţin surprinzătoare pe care domnul cu pricina nu ştiu să o fi declinat tot în mod public, aşa după cum i-a fost adresată.

Sincer să fiu, încep să cred că nu! Pentru că, nu de azi de ieri, am constatat ceva neobişnuit şi , de ce nu aş spune-o?, de-a dreptul revoltător. Mă refer la faptul că , în vreme ce nouă, aici, în România, ni se reproşează, pe un ton ridicat şi acuzator, de către anumite entităţi care se recomandă a face parte din mediul academic şi ştiinţific european sau mondial, faptul că dorim să realizăm o discuţie corectă, argumentată şi nepărtinitoare despre personalităţi precum cele mai sus menţionate, cam aceleaşi distinse forumuri se fac a nu băga de seamă eforturile din ce în ce mai insistente ale unor cercuri din Ungaria vecină şi parteneră în marea familie a Europei Unite, de a–l reabilita pe amiralul Horthy personalitate emblematică (în sens absolut negativ ) a unei dintre cele mai negre pagini din istoria secolului XX şi poate că nu numai… Pe amiralul Horthy, în Ungaria, dar- atenţie mărită!- nu numai pe el şi nu numai în această ţară.

Întreb, aşadar, fără nici-o teamă de eventuale răstălmăciri: de ce, dacă, mâine , la Cluj Napoca, se va prezenta o expunere „pur ştiinţifică şi istorică” despre cel care are pe conştiinţă deportarea a peste 166.000 de evrei din Ardealul cotropit de către trupele horthyiste în urma monstruosului Dictat de la Viene şi din Ungaria, nu am putea organiza o altă reuniune- „pur ştiinţifică şi istorică”, fireşte- în care să prezentăm personalitatea, gândirea şi opera lui Radu Gyr, Mircea Vulcănescu, Mircea Eliade, Petre Ţuţea sau Emil Cioran? Acestea fiind primele nume care îmi vin în minte, dar nu văd de ce ar fi exclus din discuţie şi Nicolae Paulescu, el însuşi figurând printre „inabordabili” pe motiv de apartenenţă la o anume ideologie. Sincer, sunt foarte curios ce argumente „pur ştiinţifice şi istorice” ar putea fi invocat întru susţinerea unui nou răspuns negativ?

Când am scris că „nu mă tem de eventuale răstălmăciri” am avut, evident, în vedere lugubra disponibilitate a unor anumiţi „cerberi politico-ideologici” de a construi scenarii aberante şi de a pune oprelişti neo- dogmatice oricărei discuţii calme, argumentate şi riguroase pe teme- recunosc- foarte sensibile şi extrem de dureroase. Ba chiar, de a pune concluzii irevocabile în cuvinte de osândă mai grele ca lespedea de mormânt peste destine şi opere.

Fără doar şi poate, povestea aceea cu aşa-zisul „caracter pur ştiinţific şi strict istoric” al proiectatei expuneri despre Miklos Horthy este o minciună sfruntată şi o provocare fără jenă. Căreia, măcar până la această oră, nu avem cunoştinţă să îi fi dat replica meritată organizaţia PSD Cluj. Aşa încât a trebuit ca această luare de poziţie tranşantă să vină de la Cristian Rizea, preşedintele organizaţiei PSD a sectorului 5 din Bucureşti, adică tot un răgăţean de-al nostru, căruia îi exprim pe această cale cele mai sincere felicitări.

Dar, spre a fi în deplină concordanţă cu adevărul faptelor, trebuie să mai recunoaştem şi că un asemenea gest, insolent şi cinic, nu ar fi fost posibil dacă în textul Legii nr. 217/2015 s-ar fi făcut referiri exprese, clare şi punctuale,şi la regimul horthyst şi la ideologiile iredentiste care încearcă să reînvie alte sisteme politice totalitare, criminale.

Greşesc, oare, cu ceva, domnule preşedinte al tuturor românilor, Klaus Werner Iohannis?

×