x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Necunoscutele demisiei Ministrului Apărării

Necunoscutele demisiei Ministrului Apărării

de Dan Constantin    |    07 Sep 2017   •   15:45

În 6 și 7 septembrie, Adrian Țuțuianu, ministrul Apărării Naționale trebuia să fie prezent la Tallin, la reuniunea cu omologii din NATO.Adunarea din capitala Estoniei are o însemnătate sporită în condițiile tensiunii ridicate din zonă determinarte de începerea în zilele următoare a celor mai mari exerciții militare ale Rusiei și Belarus în apropierea graniței de Est ale Alianței.În Polonia sunt dislocați militari români în cadrul unei formațiuni de luptă a NATO care face parte din prima linie de apărare pe linia Țărilor Baltice și Poloniei pusă în stare de alarmă în timpul manevrelor ZAPAD.Principalul reprezentant politic al României la Tallin a fost ,,retras” printr-o demisie curioasă, provocată de un comunicat.Spun curioasă, pentru că nimic nu anunța în dimineața zilei de 5 septembrie furtuna din următoarele ore.Până în prânz aflasem că ministrul Țuțuianu condusese cu o zi înainte ședința de colegiu a ministerului. Comunicatul nr. 285 prezintă subiectele din ședință,nici vorbă despre probleme finaciare, cu dificultăți în plata soldelor.

Comunicatul care a stârnit furtuna, cel cu nr. 287, este semnat de Secția Presă.Această secție face parte din Departamentul pentru relația cu Parlamentul și informare publică. Departamentul este condus de secretarul de stat Nicolae Nasta , propus de ALDE , locțiitor fiind generalul de brigadă dr.Constantin Zanfir.La militărie nu se apucă nimeni să sune goarna fără un aviz, fără ordin. Dacă cineva dă alarma fără ordin , atunci gestul intră la categoria răzmeriță.Ministrul Țuțuianu nu a fost foarte clar când l-am întrebat dacă a avizat comunicatul, lăsând să se înțeleagă și varianta unei ,,lucrături”.Dragnea adaugă și el, după o zi, că nu doar ministrul a fost vinovat, deci mai sunt și alte persoane pe traseul ,,gafei” de comunicare.E doar o gafă? De ce trebuiau avertizați cu 10 zile înainte de plată ordonatorii de credite ,,să abordeze prudențial execuția bugetară” chiar în momentul în care primul ministru asigura FMI și Banca Mondială că România nu are nici o problemă presantă cu banii? Comunicatul menționează explicit că Direcția financiar contabilă ,,a dispus către toți ordonatorii de credite plătitori de drepturi salariale...”. Direcția respectivă ,structură specializată în cadrul ministerului, este condusă de general brigadă dr. Florin Jianu care a solicitat , credem, difuzarea comunicatului.Generalul Jianu are la capitolul calități mențiunea ,,puternic spirit anticipativ”.Așadar, șocul măsurii luate era previzibil. Demisia ministrului Țuțuianu mai are un efect rapid- anularea întâlnirii programate la Washington, în 19 septembrie, cu secretarul de stat al Apărării.Aici, spiritul anticipativ l-au avut alții, sau generalul Jianu știe cum se pornește avalanșa detonând bomba banilor?

Încă un amănunt. Ieri, la 24 de ore de la demisia lui Țuțuianu, comunicatul cu bucluc era încă ,,în picioare” pe site-ul ministerului Apărării.

×