x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Nodul gordian trebuie taiat!

Nodul gordian trebuie taiat!

de Ion Cristoiu    |    05 Sep 2006   •   00:00
Nodul gordian trebuie taiat!

Saptamana trecuta au crescut urieseste atacurile unor adversari politici ai lui Traian Basescu in chestiunea dosarului sau de la Securitate.

Atacuri care s-au definit prin cantonarea in consideratii generale, in afirmatii extrem de grave, dar fara acoperire in probe concrete. Un singur politician a facut exceptie: Emil Constantinescu.

Fostul presedinte a adus din nou in discutie cateva documente concrete. Copii de pe: Coperta Registrului cu persoanele din randul membrilor PCR, din judetul Constanta, pentru care s-a dat aprobarea sa sprijine munca de Securitate si pagina corespunzatoare a colaboratorilor al caror nume incepe cu litera B; Pagina din Registrul Jurnal pentru evidenta retelei informative din judetul Constanta, continand datele colaboratorilor inregistrati de la numarul curent 17575 la numarul curent 17592 din arhiva Inspectoratului Judetean Constanta al MAI; Adresa UM 01150 - Secretariatul General al ministrului Apararii Nationale, transmisa Judecatoriei Sectorului 2 din Bucuresti in septembrie 2004. Emil Constantinescu nu e un simplu cetatean. Nici macar un simplu jurnalist. E fostul presedinte al Romaniei. Si mai ales, lucru decisiv, un politician cu un deosebit simt al responsabilitatii. Nu e el omul care sa invoce niste documente contrafacute. Are constiinta faptului ca descoperirea contrafacerii ar fi lovitura mortala pentru credibilitatea sa. Daca ne gandim ca Emil Constantinescu si-a facut un scop in campania de aproape un an de cand invoca documentele nu numai in conferinte de presa, dar si in adresele oficiale catre CNSAS, probele sale nu pot fi trecute cu vederea.

Spunem ca pe baza lor Traian Basescu poate fi acuzat de a fi fost colaborator al Securitatii. Spunem doar atat: ca ele nu pot fi trecute cu vederea. Copia Paginii din Registrul Personal contine date precise despre Traian Basescu. Poate fi un fals. Poate fi adevarata. Care dintre cele doua ipoteze corespund realitatii e un lucru ce trebuie stabilit in procedura de urgenta. Daca e falsa, trebuie vazut rapid cine si de ce a confectionat-o. Daca e adevarata, trebuie vazut in ce masura se poate constitui intr-o proba ca Traian Basescu a colaborat cu Securitatea.

Copia de pe Adresa UM 01150 trimite insa la un Document autentic. In 2004, in cadrul procesului de calomnie intentat de Traian Basescu lui Mugur Ciuvica, urmare a cererii acestuia din urma, Judecatoria Sectorului 2 solicita oficial Ministerului Apararii Nationale sa verifice in Depozitul de Arhiva a Directiei Sigurantei Militare existenta catorva documente. MApN raspunde oficial prin adresa respectiva ca exista un document care atesta colaborarea lui Traian Basescu, pe cand era elev la Institutul de Marina, cu contrainformatiile Militare (Directia a IV-a a Securitatii), dosar nr. 3990/ 09.11.1973. Adresa e urmarea unor cercetari in arhiva efectuate, la ordin, de seful Departamentului Arhiva al DSM, plt. adj. pr. Marin Deaconu. Acesta trimite sub semnatura generalului de brigada dr. Gheorghe Nicolaescu, seful DSM, un raport sub semnatura. Seful DSM isi asuma Raportul si inainteaza generalului locotenent Gheorghe Rotaru, director general al DGIA, o adresa sub proprie semnatura. Directorul trimite adresa la Judecatoria Sectorului 2.

Sunt documente oficiale, asumate de personaje reale sub propria semnatura. Chiar daca trecuti in rezerva, cei trei traiesc. Desigur, Traian Basescu era in 2004 unul dintre liderii Opozitiei. Putem avansa si varianta unei lucraturi la nivelul conducerii MApN de atunci impotriva unui lider al Opozitiei. Daca asa ar sta lucrurile, Traian Basescu era obligat politic si moral, dupa ajungerea la Cotroceni, sa ordone o ancheta.

Istoria nu-l viza doar pe domnia sa. Istoria - daca e adevarata - viza o fapta penala extrem de grava comisa de oameni ai fostei puteri impotriva unui lider de Opozitie. Traian Basescu n-a ordonat nici azi o ancheta. Mai grav, el nu s-a referit nici o clipa, in interventiile sale din ultima vreme, la aceste documente. Fireste, sunt extrem de convingatoare declaratiile sale politice, gen "Dati-mi dosarul!", juramintele ca n-a fost colaborator al Securitatii. Noi suntem gata sa-l credem pe cuvant, in virtutea prezumtiei de nevinovatie. Ba chiar si sa-l aplaudam pentru talentul cu care pledeaza nevinovat. Nu suntem deloc entuziasmati fata de reactia domniei sale la documentele pe care le invoca obsesiv Emil Constantinescu. Fiind vorba despre un fost presedinte al Romaniei, noi credem ca Traian Basescu nu le poate trata ca si cum nici n-ar fi. Ziaristii sai de casa isi pot permite sa nu le ia in seama, ba mai mult, sa incerce a-l ridiculiza pe Emil Constantinescu. Traian Basescu nu poate face acest lucru. Traian Basescu trebuia de mult sa transeze chestiunea. Ori documentele sunt o facatura, si atunci Emil Constantinescu trebuie sa se explice. Ori documentele sunt reale, si atunci Traian Basescu trebuie sa se explice. Nodul gordian trebuie taiat.
De catre Traian Basescu!
×
Subiecte în articol: basescu traian editorial