x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Adrian Năstase: Numirea procurorilor şefi - propunerea mea!

Adrian Năstase: Numirea procurorilor şefi - propunerea mea!

de Adrian Năstase    |    02 Apr 2013   •   12:28
Adrian Năstase: Numirea procurorilor şefi - propunerea mea!
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Am constatat, in ultimile luni, dar mai ales in ultimile zile, felul in care au evoluat disputele legate de numirea procurorilor sefi din Ministerul Public (de ce oare se mai pastreaza denumirea de "minister public" in Constitutie, in conditiile in care procurorii nu mai sunt considerati membri ai executivului?!). Am inteles, intre altele, ca pentru Catherine Day, respectarea statului de drept nu inseamna, cu necesitate, si respectarea TUTUROR legilor din republica. Iata, spre exemplu, numirea procurorilor sefi, Laura Codruta Kovesi si Daniel Morar, s-a facut de catre ministrul "independent" al justitiei, Monica Macovei, in 2005 si 2006, printr-un proces de iluminare, fara concurs, doar prin decizia subiectiva a fostului ministru. Timp de cateva luni - pana la alegerile parlamentare - procedura de numire a fost amanata pentru ca, in baza aceleiasi legi, la Bruxelles, s-a considerat, ca noul ministru, Mona Pivniceru, spre deosebire de Monica Macovei, nu este "capabila" sa faca singura propunerile respective si ca ministrul nou trebuie pus sub tutela unora de la Bruxelles, care sa actioneze indirect tele-comanda in ceea ce priveste numirile. De aici, povestile cu "transparenta", cu rolul CSM etc. Personal, nu am nimic impotriva ca CSM-ul sa faca propunerile, asa cum s-au facut pe vremea guvernului pe care l-am condus. Dar, pentru a se realiza acest lucru, ar trebui modificata legea. Si ar fi foarte simplu - o lege cu un singur articol: "se revine la legea Nastase din 2004"!

In ultimile luni, sprijinitorii de la Bruxelles ai lui Basescu au dorit, in numele "statului de drept", sa eludeze o lege care fusese modificata de echipa Basescu/Macovei, in 2005, contrar solutiei acceptate de Comisia Europeana, in 2004, prin incheierea capitolului JAI, in cadrul negocierilor de aderare. Care au fost motivele pentru care s-a acceptat acest lucru de catre Comisie? Prietenii stiu de ce.

Bun, dar ce facem acum? Romania este in pericol sa nu intre, in 2011, in Shengen. Veti spune, poate, ca am ajuns deja in 2013, fara sa fi intrat ? Eu cred ca de vina este, inevitabil, guvernul Nastase...

Propun, totusi, pentru acest moment de grea cumpana, o solutie foarte simpla: unirea Parchetului General cu DNA intr-o singura structura si numirea la conducerea sa a Monicai Macovei. Argumentele vor fi, sper, convingatoare - a) Monica Macovei  a fost procuror si in timpul lui Ceausescu, in domenii importante ale economiei- agricultura si transporturile; b) a fost procuror si dupa Revolutie si chiar daca a fost "demisionata" din motive de lipsa de "celeritate", cunoaste mecanismele din interior; c) este mentorul lui Mark Gitenstein si in perspectiva preluarii de catre acesta a conducerii Fondului Proprietatea, construit in perioada in care ea  a fost ministru al justitiei (oferind aceasta posibilitate legala  ca actionariatul majoritar sa nu mai fie romanesc), va putea sa asigure prin intermediul expertului anti-coruptie, Laura Stefan, o legatura stransa cu cel care a facut o scurta pauza diplomatica, la Bucuresti, in cariera sa de lobbist si care, acum, va reveni in domeniul afacerilor; d) este independenta, faptul ca fost inclusa cu forta de Traian Basescu in lista de sinecuri ale PDL la Bruxelles nu a fost decat o neintelegere - la fel faptul ca a fost  vicepresedinte al PDL. De altfel si membrii PDL o considera "independenta", cele 200 de voturi,  din 4500, obtinute in calitate de candidat la presedintia PDL atesta acest lucru; e) este apreciata la Bruxelles, relatia sa de prietenie cu doua doamne  de acolo va face ca intrarea noastra in Shengen sa se rezolve chiar retroactiv, din 2011; f) in acest mod, diferendele din interiorul USL si cu Antena 3 vor fi atenuate iar populatia va avea asugurarea ca lupta impotriva "sistemului ticalosit" din 2000-2004 va continua, chiar daca am ajuns in 2013; g) vom dovedi, in acest fel, si faptul ca am inteles obiectiile DE PRINCIPIU, cuprinse in MCV, chiar daca acest punct nu figureaza in textul MCV din 2006, negociat de Monica Macovei; h) vom mai dovedi si faptul ca strategia lui Basescu, in materie de "licurici", este depasita.

×