x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O slujba pentru Slujirea!

O slujba pentru Slujirea!

de Serban Cionoff    |    22 Ian 2019   •   10:45
O slujba pentru Slujirea!

Când vă spuneam noi, ăștia mai bătrâni, care, vorba lui Fănuș Neagu am văzut multe și în Capitală și pe litoral,  să nu vă luați după zvonuri și după aparențe, crezând că fulminanta carieră națională, transnațională și transcontinentală a Laurei Kovesi este ca și încheiată după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a cerut schimbarea din frunte DNA, nu ne-ați crezut!Și uite că, dintr-o știre care a parvenit unor canale de presă specializate, din surse bine informate direct de la Comisia Europeană, înțelegem că Zeița Anticorupției candidează pentru postul de șef al Parchetului European. Mă rog, unii au titrat că Nefertiti ,,vânează ‚’’ acest  post, dar haideți să trecem peste această zicere malițioasă…

 Se impune, din capul locului, mențiunea că viitorul Parchet European(EPPO), al cărui Regulament a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017, va fi un parchet  independent, care îi va investiga și, după caz, îi va trimite în judecată pe autorii infracțiunilor care aduc atingere  intereselor financiare ale UE și pe complicii acestora. Dacă adăugăm și faptul că printre primele nume avansate pentru acest post s-a aflat, la un moment dat, cel al Monicăi Macovei, atunci înțelegem mai bine că nu e loc de glumă și nici de scenarii fanteziste.    

 Ce-i drept, fosta șefă a DNA nu a confirmat informația, dar, atenție mărită!, nici nu a negat-o. După cum, până acum, nici poziția Ministerului Justiție de Justiție referitoare la această informație nu a fost dată publicității. De aici, un lung prilej de vorbe și de ipoteze. Până acum, o primă precizare a fost transmisă presei-mai precis agenției Mediafax- de către Reprezentanța Comisiei Europene prin care s-a notificat că este vorba despre un proces de selecție în care ,,Executivul european nu este implicat’’.

 Foarte adevărat, având în vedere complexitatea procedurilor pentru un asemenea post nu ne putem asuma riscul de a face pronosticuri. Dar nici nu putem face abstracție de câteva amănunte extrem de semnificative. Să începem prin a spune că Slujirea – cum a botezat-o cu adorație un filosof și editor altminteri doctrinar al dreptului de  a huidui- nu aspiră doar la un simplu  post de procuror european,din care  câte unul va fi alocat pentru fiecare dintre statele membre ale uniunii, ci țintește direct la funcția supremă în viitoarea instituție europeană din Luxemburg.

 Sunt,totuși, și câteva motive care ne pot determina să nu luăm totul drept un simplu zvon. Am în vedere faptul că, la o mai atentă rememorare, constatăm că ,,Fenomenul Laura Kovesi’’ este (și) creația unor servicii de propagandă care trebuiau să fabrice un mit de larg consum, pe care, mai departe, l-au mediatizat cu mână calificată. Așa după cum, întreaga campanie care a făcut din România bolnavul cronic al UE și,poate, nu numai al ei, a fost concepută și pusă în act pentru a servi certe interese, categoric, însă, nu pe cele ale României. Rămâne de văzut dacă și în ce măsură ideea că Laura Kovesi se vrea șefă a Parchetului European ar aparține unor cercuri de influență care, în acest fel, vor să o răsplătească pentru serviciile aduse sau dacă, lansând- sau lăsând să circule – ipoteza aceasta, însăși doamna în cauză dă un semnal protectorilor săi, în cazul în care ar face-o uitată.

,,Toate astea, însă, n-au nici-un temei,/ Că nu știe nimeni ce-a fost între ei’’,vorba poetului. Ceea ce știm, însă, este că procurorul Alina Florea, de la secția de investigare a magistraților, ar urma să o pună pe Laura Kovesi sub acuzare în dosarul aducerii în țară a lui Nicolae Popa. Iar, pentru că o belea nu vine niciodată singură, în aceste zile se discută foarte intens despre demersurile pe care Asociația GRAUR le va întreprinde pe lângă Ministerul Educației, cerând anularea  deciziei de neplagiat a tezei de doctorat și retragerea titlului de doctor în drept al Laurei Kovesi. Situație în care trompetele sistemului lansează semnale de alarmă, de genul ,,Corupții sunt disperați și încearcă  să oprească ascensiunea Laurei Kovesi la șefia Parchetului European!’’’

  Una peste alta, startul competiției ,,O slujbă pentru Slujirea!’’ a fost dat. Ceea ce îmi aduce aminte de o zicală din vremi astăzi apuse și anume că ,,o lege este un zvon trecut prin Marea Adunare Națională’’. Mutatis mutandis, știrea despre desemnarea Laurei Kovesi în funcția maximă a viitorului Parchet European ar putea să fie, și ea, tot un zvon? Bineînțeles, un zvon trecut prin filtrul juriului comisiei și care trebuie să obțină consensul Parlamentului European și Consiliului UE.

                            

×