Vineri, 29 noiembrie 2013. Repetiții pentru parada militară de duminică, 1 Decembrie, cu restricții de trafic pe Bulevardul Kiseleff şi străzile adiacente. Anul trecut, după prima repetiție care a blocat traficul în oras o jumătate de zi, cineva s-a supărat rău şi autoritățile au mutat repetițiile noaptea. Și a funcționat. Am crezut, naiv, că dacă o măsură s-a dovedit a fi bună pentru oameni, ea va fi păstrată. Dar nu, anul acesta autoritățile au revenit la triumfalismul festivist găunos, iar acel "cineva" care s-a supărat tare anul trecut de data asta a intrat în anestezie. Și dacă anul trecut mass-media au criticat autoritățile pentru blocarea oraşului, anul ăsta s-au raliat triumfalismului clasei politice şi n-au scos o vorbă.
Să fii patriot, în adevăratul sens al cuvântului, ca politician şi om de stat şi mai ales ca primar, înseamnă în primul rând să ai grijă de oamenii poporului tău. Să-i ajuți, oferindu-le condiții, să performeze ca salariați, cetățeni, întrepinzători, profesionişti, dascăli, medici. Nu să-i încurci prin megalomanii politicianiste de paradă.
Dacă tu, politicianule, ai aruncat oraşul în haos ca să organizezi o paradă în care televiziunile să te arate pe tine ce patriot eşti că ai depus coroane de flori la Arcul de Triumf, atunci nu eşti deloc patriot, eşti un măscărici fanfaron şi demagog. Eroii ăia a căror memorie pretinzi tu că o celebrezi au luptat şi au murit ca să-i ajute pe oameni şi să-i descurce, nu să-i încurce.
Vineri, 29 noiembrie 2013, am plecat din cartierul Vatra Nouă (din spatele Institutului Meteorologic) la orele 11.45, cu 2 ore înainte, prevăzător, să ajung în Piața Amzei, să-mi iau copilul de la şcoală. Vreau să spun, politicianule român, că nimic nu este mai important pentru un părinte decât să ajungă să-şi ia copilul de la şcoală. Tot aşa cum pentru un echipaj SMURD nu poate fi nimic mai important decât să ajungă în cel mai scurt timp posibil cu pacientul la spital.
Toată zona de nord a capitalei, pe sensul de mers spre oraş, era blocată. Pur şi simplu nu aveam pe unde să o iau ca să ajung în centru, în timp util. Eu mi-am luat măsuri de prevedere, politicianule - am plecat cu 2 ore înainte, ca să mă protejez de tâmpenia din capul tău - tu ce măsuri ți-ai luat ca să mă protejezi pe mine, părintele care trebuia să-şi ia copilul de la şcoală sau pe şoferul de ambulanță?
Sute de oameni aşteptând, ca înainte de 1989, în frig, în stațiile de transport în comun, mii de maşini blocate, şoferi, pietoni şi pasageri nervoşi, accidente uşoare şi... nici picior de polițişti care să ajute traficul. Toți erau la repetiția pentru paradă. După ce am ocolit prin Bucureştii Noi şi Ioan Mihalache, abia la Piața Victoriei am văzut primii polițişti. Care protejau energic zona de producție pentru show-ul patriotard al politicienilor.