x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Partidul Bach

Partidul Bach

de Tudor Octavian    |    03 Aug 2005   •   00:00
Partidul Bach

La o emisiune tv ar fi trebuit sa dialoghez cu unul dintre oamenii pe care ii evit. Remarcati sublinierea: nu-i detest, nu-i neg, nu-i vorbesc de rau. Ii evit. Nu ma intreb daca motivele pe care le am spre a-i ocoli sunt drepte. Cand reusesti sa ignori o persoana cateva decenii bune, nu te mai framanta motivele. Strazile, in toata lumea, au doua trotuare: unul e al tau, unul al celorlalti. Moderatorul emisiunii a insistat sa-i explic "ce aveam" cu respectivul. Asa e expresia: "Ce-ai, domnule, cu el? "Raspunsul ar fi trebuit sa fie: "Conteaza doar ce nu am cu el".

Exista prieteni, exista dusmani, cei mai multi semeni ne sunt indiferenti, dar exista si indivizi al caror fel de a gandi e o batjocura de neiertat la felul tau de a gandi. "Aha - a zis gazda - acum inteleg, aveti raportari culturale diferite". Pe invitatul emisiunii il evitam ca pe un ciumat, deoarece il auzisem zicand, intr-un context puternic alcoolizat, in care chiar si cei care nu ascultau deloc muzica clasica se simteau obligati la o parere, ca "Bach s-a varsat". Poti avea o multime de motive sa nu asculti muzica lui Bach. Nici eu n-ascult toata ziua Bach. Nu-i unul din compozitorii care ma tintuiesc in loc cand le ascult muzicile. Cand insa un om "de cultura" se exprima astfel despre un creator, care a dat o noua structura muzicii pentru cateva veacuri, e ca si cum ar vorbi cu pacat in public despre parinti. Ca si cum ar fi spus de taica-sau si de maica-sa ca "s-au varsat".

Raportarile culturale diferite au coordonatele apartenentei la un partid. Cu membrii partidului Adrian Copilul Minune, bunaoara, nu-i prudent sa te pui, fiindca atunci cand dezbati o idee cu unul, capeti o replica tare de la o suta. Nu-i cuminte sa dezbati nimic nici cu oamenii care spun, foarte siguri pe dansii, ca Bach, Beethoven sau Chopin "s-au varsat". Orientarile culturale diferite nu privesc doar artele, ci un intreg sistem de raportari de toate naturile. Dincolo de simpatii, de antipatii si de indiferenta exista nepotrivirile. Spune-i unui musulman ca bucoavna pe care si-a cladit credinta "s-a varsat" si ai un dusman de moarte.

Adesea, nepotrivirile sunt atat de acute, ca aduc a insulte. La o petrecere cu invitati asezati cu mare grija la masa, una din doamne s-a ridicat in toiul cinei si a parasit casa scurt, pentru ca domnul cu care se nimerise alaturi citea alte carti decat ea. Nu era vorba de intoleranta, ci de reactia la o incercare neconventionala de indoctrinare. "Am rabdat un titlu - s-a scuzat invitata - am rabdat doua titluri, i-am sugerat sa abandoneze tema, dar el, nimic. Parc-ar fi fost in calduri. Musai sa-mi explice el mie ca nu citesc ce-ar trebui. Inscrieti-l, dracului, intr-un partid, sa aiba cu cine se iubi!"

×
Subiecte în articol: editorial