x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Chiar nu există fotbal fără mofturile lui Mitriță?

Chiar nu există fotbal fără mofturile lui Mitriță?

de Adi Munteanu    |    27 Mai 2024   •   08:40
Chiar nu există fotbal fără mofturile lui Mitriță?

FRF a anunțat lotul cu care Edi Iordănescu va face ultima repetiție înainte de EURO. Pentru meciurile cu Bulgaria și Liechtenstein a adunat 28 de jucători din care va renunța la doi dintre ei. Doar că Mitriță nu este pe niciun tabel, treabă care l-a făcut pe Mihai Rotaru să-și iasă din minți. 

Conform tradiției de la noi, la fiecare reunire a lotului apar discuții, majoritatea pornite de la conducătorii de cluburi pe modelul „Ba al nostru-i mai frumos”. De-a lungul anilor, scandalurile au început de la „De ce nu l-a luat Puiu Iordănescu pe Lăcătuș la Mondialul din SUA”, „De ce nu l-a luat Pițurcă pe Sânmărtean?” sau, mai demult, „De ce Oblemenco nu are nicio selecție la națională” ori „De ce nu a jucat Dobrin în Mexic?”. Acum, subiectul este Alex Mitriță. De ce n-a fost selecționat starul Craiovei, care a dat goluri și pase de gol mai multe ca toți ceilalți, că a dus în cârcă echipa de club, că este esențial, că e cel mai bun, că de ce au fost chemați jucători care nu prind echipa la cluburile din străinătate (Ianis Hagi, Moldovan, Rațiu) etc. 

Mihai Rotaru, în culmea furiei, a dat-o într-un misticism creștinesc de mai mare râsul, amenințând de-a dreptul că babele din Oltenia vor da acatiste că au făcut o uriașă nedreptate „preadreptului și preabunului” Mitriță, care s-a întors în România cu tot sufletul, doar pentru a ajuta naționala, Universitatea Craiova și cam tot ce mai este de salvat în țara noastră. În valul de nervi, Rotaru a mai spus că meciul cu Universitatea Cluj, în barajul pentru Conference League, ar putea fi ultimul al lui Mitriță în România, acesta urmând să-și ia lumea-n cap, plecând „umilit, mâhnit și dezamăgit” de felul cum  fost tratat de selecționer, care selecționer „nu a înțeles caracterul lui Mitriță. Este orgolios ca orice oltean, are mofturile lui și trebuie să-l abordezi altfel, să vorbești altfel cu el decât cu alți jucători”, a mai spus Mihai Rotaru. Asta ar însemna că în scurtul timp pe care-l are selecționerul la o convocare la națională, majoritatea timpului ar trebui să se ocupe de gâdilarea orgoliului lui Mitriță. Edi Iordănescu fix de asta nu a avut timp, iar „Mitriță a avut, normal, o atitudine de «je m’en fiche» văzând că selecționerul nu-i dă atenție”, mai spunea același Mihai Rotaru, care i-a și dat dreptate jucătorului pentru atitudinea sa de„je m’en fiche”-ism, considerând-o „normală”. Și atunci ce așteptări să mai ai de la un jucător când însuși șeful clubului tău îți încurajează atitudinea asta. 

Într-adevăr, Mitriță ar fi un jucător util naționalei, însă selecționerul pune accent pe disciplină, iar Mitriță a arătat indisciplină. Desigur, nu doar asta a contat. Surse din interior ne-au spus că Mitriță ar fi spus în mai multe rânduri, comentând tactica lui Iordănescu jr: „A ajuns să se creadă și ăsta antrenor. S-a urcat scroafa-n copac”. Iar aceste vorbe au ajuns și la urechile selecționerului, căruia, evident, nu i-au picat bine și, mai mult, nu avea nevoie în sânul naționalei de un focar de aroganță. 

În plus, Mihai Rotaru, extrem de furios, l-a mai acuzat pe Iordănescu  jr de sabotarea Universității Craiova, alungându-l pe Mitriță din țară și lăsând echipa în cupele europene fără cel mai important jucător. „Oltenia nu-l va ierta niciodată pe Edward Iordănescu”, și-a încheiat șeful Universității triada.

Se poate fără Mitriță?

Chiar dacă olteanul ar fi fost o soluție utilă, el nu ar fi luat fața la titularizare lui Mihăilă, decisiv în mai multe rânduri în campania de calificare, cu un sezon excelent la Parma, promovând în Serie A, sau a lui Florinel Coman, campion al României și golgheter al campionatului. Edi Iordănescu are, deci, postul acoperit, iar Mitriță ar fi fost oricum a treia soluție. 

Ultimele teste înainte de EURO, cu Bulgaria și Liechtenstein

Selecționerul a chemat la lot 28 de jucători, însă în Germania va deplasa doar 26. Cei doi „în plus” sunt Sava, al patrulea portar, și Bârligea, al patrulea atacant. Dacă nu se va întâmpla o accidentare, aceștia doi nu vor fi pe lista de Germania, Edi Iordănescu având mai degrabă  planuri pentru viitoarea campanie, Mondialul din SUA, Mexic și Canada.

Edi nu-și respectă principiul, dar nu are alte variante

Deși a declarat în numeroase rânduri că cine nu joacă la echipele de club nu va fi chemat la echipa națională, selecționerul, în lipsă de variante, și-a încălcat principiul înlocuindu-l însă cu altul: „principiul continuității grupului”, amintind că mulți jucători au dat un randament foarte bun la națională, deși nu jucaseră perioade lungi la club. Este cazul lui Ianis Hagi (cu apariții puține la Alaves), Moldovan (niciun minut în poarta lui Atletico Madrid), Rațiu (rezervă, rar folosit la Rayo Vallecano), Drăgușin (puțin folosit la Tottenham), Pușcaș (rar folosit și ineficient Bari), Alibec (sezon complet ratat în Qatar, echipa lui retrogradând). La națională însă, toți au avut un cu totul alt randament, iar Iordănescu susține că acest fapt se datorează în primul rând „unității grupului” în cadrul lotului. Până acum, rezultatele i-au dat dreptate selecționerului și este firesc să-i dăm crezare.

Totul se va stabili după meciurile contra Bulgariei (marți, 4 iunie) și Liechtensteinului (vineri, 7 iunie), ambele meciuri urmând să se joace pe Stadionul Steaua din Ghencea.

Între Edi Iordănescu și Alex Mitriță există un conflict și deocamdată nu se întrevede o cale de împăcare.

Lotul preliminar al României pentru EURO 2024

PORTARI: Florin Niță (Gaziantep), Horațiu Moldovan (Atletico Madrid), Ștefan Târnovanu (FCSB), Răzvan Sava (CFR Cluj)

FUNDAȘI: Andrei Rațiu (Rayo Vallecano), Vasile Mogoș (CFR Cluj), Radu Drăgușin (Tottenham), Bogdan Racovițan (Rakow), Adrian Rus (Pafos), Ionuț Nedelcearu (Palermo), Andrei Burcă (Al-Okhdood), Nicușor Bancu (Univ. Craiova)

MIJLOCAȘI: Deian Sorescu (Gaziantep), Marius Marin (Pisa), Alexandru Cicâldău (Konyaspor), Răzvan Marin (Empoli), Nicolae Stanciu (Damac), Adrian Șut (FCSB), Darius Olaru (FCSB), Constantin Grameni (Farul), Dennis Man (Parma ), Valentin Mihăilă (Parma), Ianis Hagi (Deportivo Alaves | Spania, 33/5), Florinel Coman (FCSB, 13/1)

ATACANȚI: Denis Drăguș (Gaziantep), George Pușcaș (Bari), Denis Alibec (Muaither), Daniel Bîrligea (CFR Cluj)

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×