x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Piţurcă ne-a stricat cadenţa

Piţurcă ne-a stricat cadenţa

de Dan Dumitrescu    |    17 Noi 2007   •   00:00

PUNCTUL PE EI
Astăzi se va juca meciul Bulgaria - Romănia. Răsfoind presa de intămpinare a evenimentului observi că reporterii de teren, specializaţi in astfel de sosuri, par uşor derutaţi. Explicabil, de altfel. Evenimentele ultimei perioade i-au scos din cadenţă.


PUNCTUL PE EI
Astăzi se va juca meciul Bulgaria - Romănia. Răsfoind presa de intămpinare a evenimentului observi că reporterii de teren, specializaţi in astfel de sosuri, par uşor derutaţi. Explicabil, de altfel. Evenimentele ultimei perioade i-au scos din cadenţă.


De la Euro 2000 incoace am tot repetat rol principal in partitura eşecului. De la Euro 2000 incoace, inaintea ultimelor meciuri din campaniile de calificare la un turneu final mondial sau european , ne obişnuiserăm să calculăm asiduu rezistenţa firului de păr. Dar aritmetica condiţionalului optativ nu ne-a fost de nici un ajutor. Am rămas de fiecare dată in durerea noastră de televizorişti neutri.


Acum, după opt ani, Victor Piţurcă, tot Victor Piţurcă, cel care ne calificase şi in 2000 la turneul final din Belgia şi Olanda, are sacii in căruţă. Indiferent care va fi rezultatul meciului din această seară (cu Bulgaria), indiferent care va fi rezultatul meciului de miercuri (cu Albania), Romănia va participa la turneul final al Campionatului European din Austria şi Elveţia. Iar noi, aşa după cum spuneam, suntem uşor derutaţi de ieşirea din cadenţă. Nu mai ştim să interpretăm succesele, nu ni se mai declanşează resorturile ruginite ale bucuriei. Trăim parcă regretul că ni s-a furat jucăria echilibristicii pe lamă de cuţit.


Stau şi mă găndesc ce ar fi insemnat să vină calificarea după un gol, un singur gol, marcat cu şansă in ultima fază a prelungirilor din ultimul meci al grupei, cel cu Albania. Stau şi mă găndesc cum am fi reacţionat la un astfel de trăsnet bine ţintit in falca durabilelor noastre tristeţi. Din păcate insă, foarte rar ne este dat să ne nimerim la intersecţia dintre imaginaţie şi realitatea de fapt. Şi atunci, dacă tot nu putem fabrica şocuri la comandă, nu ne rămăne decăt şansa reeducări. Trebuie să reinventăm in noi capacitatea de a ne bucura. Exerciţiu anevoios, dar nu imposibil. Grecii au obiceiul de a face ţăndări vesela pentru a se elibera, zic ei, de energiile negative. De ce n-am da şi noi de pămănt cu veselarii toxici ai fotbalului? Cred că o astfel de gimnastică ne-ar elibera de angoase, ar curăţa supapele respiraţiei normale a realităţii.

×
Subiecte în articol: editorial