x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Presa, subminată prin rețelizare socială

Presa, subminată prin rețelizare socială

de Ionuț Bălan    |    26 Feb 2021   •   07:30
Presa, subminată prin rețelizare socială

Despre presă s-a spus că este a patra putere în stat, dar și că ar fi câinele de pază al democrației. Din păcate, în statul de drepți care se prefigurează ar fi bine să rămână măcar cele trei puteri clasice, pentru că se observă că cea de-a patra a fost cel mai ușor de destructurat.

Dar nu vreau cu aceste spuse să expediez din mers chestiunea, democrația are reale probleme și atunci merită de văzut ce se mai înțelege prin presă. Producțiile de pe bloguri și postările pe facebook pot fi considerate reacții - vorba lui CTP - ale unor "lupi alsacieni sau ciobănești mioritici, care n-au alt stăpân decât propria lor menire, aceea de paznici ai stânei democratice"?

Păi, haideți să vedem, când câinii-lup atacau în haită, chiar dacă unii îi acuzau că au comportament de hienă, dușmanii democrației păreau că-s ținuți la distanță. Apoi, când s-a spart gașca și după divide-et-impera a ajuns fiecare la blogul lui, finanțatorii au luat pe rând publicațiile electronice și au zis: "Sunt foarte-foarte multe, a ta poate fi considerată ziar, merită să existe, a ta - nu." S-a inversat un pic rolul, vânatul a devenit vânător și a decis asupra democrației. La fel se întâmplă și pe facebook, unde e chiar mai ușor să lași câinele să latre în pustiu.

Atitudinea poate fi catalogată elegant drept lipsă de transparență. De fapt, e vorba de nesimțire în stare pură. Ocazie cu care-l putem cita pe Tudor Octavian: "Nu știu cum să scriu despre înmulțirea și tupeul curvelor și despre rolul hotărâtor jucat de curve în societatea românească de după 1990 (...) Întocmai mie, nici România nu știe ce-i de făcut cu sporul natural de curve, mult mai mare ca sporul natural al populației". Asta cu mențiunea că referirea rău-famată nu trebuie să se mărginească la persoanele de gen feminin.

Mai important este însă de stabilit dacă nu cumva blogofacebookismul n-a fost implementat cu bună știință ca să se împrăștie în toate zările cerberii legați de gardul democrației, pentru ca apoi aceasta să fie împărțită cu lingurița. Sigur că ceea ce spun este teoria conspirației, dar decidenții n-au decât să n-o bage-n seamă, așa cum fac cu majoritatea lucrurilor importante cu iz autentic de presă. Vom vedea cât de curând dacă a fost cu sau fără intenție, fiindcă e posibil ca blogurilor și facebook-ului să li se întâmple precum maurilor după ce își vor fi făcut datoria. Li se vor trage obloanele, ca să nu se mai audă pic de schelălăit în exterior.

×