x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Revolutiile adevarate

Revolutiile adevarate

26 Dec 2004   •   00:00

E CEVA IN NEREGULA - ii spune un sexagenar psihiatrului - de la un timp imi aud gandurile. Parc-am fi doi in acelasi cap, unul care nu se poate opri din gandit si altul care nu-l lasa s-o ia razna. Nu sunteti bolnav - il linisteste medicul - ci destept. Puteati sa muriti prost, dar o sa muriti destept. La prosti, cele doua minti nu se intalnesc niciodata.
Click pentru a mari imaginea
CUM ISI LAUDA o notorietate colegii: Cutare e un tip exceptional, dar… Cutare e enorm de talentat, dar… Cutare e un mare caracter, dar… Dupa acest "dar…" vine o mica abjectie:… dar uita sa-si plateasca datoriile, … dar nu prea are cuvant, … dar are cateva fixuri.

VOTEZ PENTRU UN VIITOR MAI FERICIT, spune omul de pe strada cand e abordat de un reporter de televiziune. Si o spune, fericit ca e luat in seama, desi n-are nici un viitor. O spune pentru ca asa crede el ca se cuvine sa vorbeasca la televizor, festiv si cu cuvintele altora, cu formulari tot de ponosite si de lipsite de noima ca hainele acelea "de duminica" despre care, nici atunci cand i le-a cumparat nevasta, n-a stiut daca i se potrivesc sau nu. Nimeni nu zice: votez pentru o sansa, acum, nu altadata.

FIECARE OM AR TREBUI sa faca macar un an de puscarie. Surprinzatoare, chiar si cand vine de la un om care a fost o vreme inchis, nu de la unul care-i prea cinstit si bun cetatean, ca sa aiba de a face cu arestul, remarca nu-i lipsita de un temei. Poti trai bine, dar cu convingerea ca esti profund nefericit, doar fiindca n-ai cunoscut cu adevarat raul.

DIALOG INTRE DOI CERSETORI care rascolesc pubelele: In centru nu gasesti gunoi bun!

COPII NENOROCITI pentru toata viata, pornind de la un excedent de mandrie familiala: li se dau aceleasi nume ca ale tatilor lor celebri. Unul din ei imi spune ca i s-a intamplat ca, recomandandu-se, sa fie intrebat: Cum, nu sunteti mort?!

FRECATEI, GOLASEI, TANDAREI, FAUREI si alte asemenea nume rasucite mult in jurul unui inteles epuizat. Multe autobiografii sunt marcate de pasaje indecente. Cum sa spui: M-am nascut la Frecatei?!!

STRUNGARUL PENSIONAR domnul Costica ii poarta ciuda revolutiei c-a inceput in 22 decembrie si nu mai tarziu. Macar cu o zi mai tarziu, fiindca in 22 decembrie, catre pranz trebuia sa se intruneasca o comisie, care i-ar fi dat categoria a cincea. Domnul Costica spune ca nici spre seara nu era rau, daca se pornea revolutia, intrucat pana seara s-ar fi intocmit si procesul verbal. E drept ca si cu categorie, si fara, tot se ducea dracului uzina. Insa categoria era dreptul lui. Cand i se cere parerea despre evenimentele din ’89, spune doar atat: "S-au grabit. Se putea si dupa masa. Revolutiile adevarate se fac dupa masa."

×
Subiecte în articol: editorial