x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Statul social nu se raportează la productivitate

Statul social nu se raportează la productivitate

de Ionuț Bălan    |    13 Noi 2018   •   07:30
Statul social nu se raportează la productivitate

Numerarul în afara sistemului bancar nu se mai plasează la 14,4% din totalul masei monetare ca la sfârșitul anului 2013, ci a ajuns la 18,4%. Aceste nivel este dublu față de cel din zona euro la care vom adera la un moment dat și de cinci-șase ori peste cel din Marea Britanie sau Suedia.

Așadar, aproape o cincime din bani au ajuns să circule în afara băncilor. Această informație corelată cu aceea potrivit căreia creșterea economiei oficiale, la vedere, dă semne de slăbiciune, ar putea sugera că economia subterană - ce folosește doar bani gheață - se află în plin boom. Evoluția e legată, evident, de erorile de management guvernamental “reparate” din fiscalitate și tarife la utilități, dar poate că se încearcă intenționat să se meargă în această direcție. Adică, cei ce nu mai pot supraviețui în economia contabilizată, albă, n-au decât să se refugieze “la negru”. Rămân în economia formală doar cei care au capacitatea să achite taxe și impozite. Se numește selecție adversă și hazard moral, dar asta cu mențiunea că n-ar trebui să ne mire o astfel de abordare când statul este social.

Ca să conchid, statul social românesc e acela care permite tuturor să trăiască cu ajutorul economiei subterane. N-ar fi singura contribuție a țării noastre la contextul social european, chiar dacă se observă că în acest mod nu ne putem apropia deloc de zona euro. Un alt exemplu, ce arată anvergura gândirii economice, ar mai putea fi găsit în indexarea cursului de schimb utilizat la calcularea accizelor cu rata inflației. Rezultatul - 4,738 lei/euro - n-a fost niciodată tranzacționat pe piață, însă întrebarea care se pune este dacă aceasta-i o găselniță ori fundamentul unui model cantitativ.

E dificil de precizat, însă pentru că tot discutăm de remedii economice , soluția pentru a “albi” banii și a diminua cantitatea de cash ar fi acordarea unor deductibilități fiscale. E necesar să ajustăm prețul utilităților la nivelul din UE? OK, atunci de ce să nu se acorde deductibilități la gaz și curent?!

 

×