x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Whisky + Diplomaţie = Beţia Cuvintelor

Whisky + Diplomaţie = Beţia Cuvintelor

de Valentin Stan    |    08 Sep 2007   •   00:00
Whisky + Diplomaţie = Beţia Cuvintelor

Băsescu preciza la 25 mai 2007, cu privire la Kosovo, conform comunicatului oficial: "Nu credem că soluţia independenţei va reuşi să răspundă cerinţelor de securitate şi stabilitate formulate de UE şi la nivelul comunităţii internaţionale". Băsescu se teme că "«precedentul Kosovo» ar putea reprezenta un precedent nefast" pentru situaţii de tipul celei din Transnistria! Ştiţi cine respinge ideea "precedentului Kosovo"? SUA şi UE! Ştiţi cine a preluat ideea cu entuziasm? Ruşii şi transnistrenii!



Pasiunea preşedintelui Romăniei pentru licoarea născută pe tărămul "highlander"-ilor nu mai e un secret pentru nimeni. Mărturisită intr-un celebru interviu pentru AP (vezi International Herald Tribune din 24 noiembrie 2006), această pasiune pare a "sări" printre răndurile speech-urilor prezidenţiale, dictănd marile direcţii ale politicii externe romăneşti! Iată, bunăoară, poziţia preşedintelui faţă de independenţa Kosovo, pe care nu o acceptă, in ciuda aliaţilor din NATO şi UE, conform mesajului adresat ambasadorilor romăni la 3 septembrie 2007:

"Pentru crearea unui stat independent, in situaţia Kosovo, nu există nici un fel de acoperire juridică. (...) Pentru Romănia nu este posibilă o altă variantă (...) in Kosovo, pentru că ar lucra, printre altele, ca un bumerang şi pentru Transnistria."! Adică, independenţa Kosovo ar influenţa o posibilă soluţie similară in Transnistria! Şi noi nu vrem asta, nu-i aşa? Bun, preşedintele nu vrea independenţa Kosovo! Să-i fie de bine! E o poziţie, ca oricare alta! Dar e la fel de bine să susţină Băsescu ideea precedentului Kosovo asupra Transnistriei?

Daniel Fried, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi euroasiatice, a explicat, pănă a dat in bălbăială, de o mie de ori, cum a făcut şi in faţa senatorilor americani, pe 21 iunie 2007, că nu există nici o legătură intre cazul Kosovo şi cazurile de separatism teritorial de tip Transnistria in spaţiul fostei URSS: "Este unic (...), fiindcă există o rezoluţie a Consiliului de Securitate, care a pus Kosovo sub administraţie ONU acum opt ani. Nu există nici o asemănare cu nici un alt conflict separatist!". Omul are dreptate, fiindcă, oricum ai da-o, in Kosovo există, la acest moment, o administraţie internă recunoscută internaţional şi o coordonare ONU, care oferă legitimitate proceselor politice din regiune! Inclusiv celor care duc la independenţă!

Pssst! Hai, să vă zic un secret! Să nu mă spuneţi lui Băsescu! Asta, Kosovo, va fi independentă pănă la sfărşitul anului! Băsescu are aici o filosofie diferită de a americanilor, in această problemă, nu-i aşa? Dar ştiţi cu cine se intălneşte in idei? Pentru cine este preşedintele nostru o adevărată inspiraţie?

Băsescu, pe 10 decembrie 2005, conform comunicatului oficial, preciza: "In Kosovo trebuie să se creeze un precedent favorabil rezolvării problemei transnistrene, din punct de vedere al comunităţii internaţionale"! Adică, ce se intămplă in Kosovo e precedent pentru Transnistria!

Pe 13 decembrie 2005, Modest Kolerov, şeful Direcţiei Preşedinţiei ruse pentru relaţii interregionale şi culturale, il "preia" pe preşedintele nostru la fix, conform Rador: "(...) Le va fi dificil tuturor (...) să spună «Kosovo e bine, Transnistria nu e bine». (...) Precedentul Kosovo va avea un rol uriaş, atăt in plan juridic, căt şi politic!" (RADIO ROMĂNIA ACTUALITĂŢI, 13 decembrie 2005, ora 22:21).

La 16 februarie 2006, Valeri Liţkai, ministrul de Externe al autoproclamatei Republici Moldoveneşti Transnistrene, preciza, conform Rador, intărind poziţia Rusiei: "S-ar putea ca recunoaşterea Kosovo să devină un precedent in problema soluţionării conflictelor din spaţiul post-sovietic!" Bravo, Gaspadin Băsescu! Vă opuneţi independenţei Kosovo, aliaţilor americani şi partenerilor europeni! Sunteţi alături de ruşi şi separatiştii transnistreni, invocănd impreună modelul Kosovo pentru Transnistria!

O singură intrebare, dragii mei: Dacă toată povestea asta ni se trage de la whisky, credeţi că, a fost imbuteliat in sticle de votcă?

×
Subiecte în articol: kosovo editorial