10:50 • Florin Cioabă, vicepreşedinte al Organizaţiei Mondiale a Romilor, este un om ocupat. Căldura de afară, turul II al alegerilor locale sau mai şti ce proiecte de integrare socială -nerealizate l-au făcut să mediteze la origini. Astfel, Florin Cioabă va trimite preşedintelui Indiei o scrisoare prin care îi va cere clarificarea rădăcinilor istorice ale etniei pe care o reprezintă.
Florin Cioabă, vicepreşedinte al Organizaţiei Mondiale a Romilor, este un om ocupat. Căldura de afară, turul II al alegerilor locale sau mai şti ce proiecte de integrare socială -nerealizate l-au făcut să mediteze la origini. Astfel, Florin Cioabă va trimite preşedintelui Indiei o scrisoare prin care îi va cere clarificarea rădăcinilor istorice ale etniei pe care o reprezintă.
DE UNDE VENIM? Cioabă susţine că romii vor de la India doar o recunoaştere formală şi nu au alte pretenţii financiare sau administrative: "Este o întrebare. Dacă suntem o minoritate, trebuie să existe undeva o majoritate. De exemplu, ungurii din România au Ungaria, nemţii au Germania. Romii trebuie să aibă o majoritate. Noi nu avem încă o recunoaşere oficială. Avem asemănări de tradiţii, de limbă şi de port. De asemenea, steagul nostru are aceea roată cum este şi pe steagul Indiei. Numai că la noi sunt culorile verde, că suntem liberi, şi albastru, albastrul cerului". În susţinerea demersului său, liderul romilor arată că între romi şi indieni sunt o serie de similitudini. Cioabă vrea să ataşeze scrisorii pe care o va trimite preşedintelui Indiei mai multe documente printre care şi o hartă care arată migraţia romilor. „Romii se trag undeva din nordul Indiei, de la graniţa cu Pakistan. Din această zonă au ei au emigrat spre Europa, spre Iran, Irak şi o parte spre Armenia, Georgia. În Europa au intrat pe la 1100 - 1200", spune Cioabă. Liderul romilor mai susţine că iniţiativa sa vine pe fondul ultimelor evenimentelor din Europa: „Suntem plasaţi de la un popor la altul, avem drepturi din ce în ce mai puţine. Suntem marginalizaţi". Potrivit unor estimări, în Europa trăiesc circa 12-15 milioane de romi, dintre care circa 10 milioane sunt cetăţeni ai Uniunii Europene.