
Achizițiile vizează echipamente speciale de identificare a terminalelor mobile, înregistratoare audio-video, echipamente de transmisie audio-video și suport tehnic pentru echipamente și aplicații software. Suma totală alocată de către DNA pentru aceste contracte se ridică la 6,5 milioane de lei, cu tot cu TVA. Cumpărăturile fac parte dintr-o serie de produse și servicii cu care parchetul anticorupție ne-a obișnuit în ultimii cinci ani.
Una dintre aceste achiziții a fost anunțată de DNA la data de 24 aprilie 2025 când, prin intermediul unui anunț publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), a făcut cunoscut faptul că vrea să încheie un contract de furnizare de echipamente speciale.
Valoarea inițială bugetată a acestei achiziții se ridică la 3.566.794 de lei fără TVA, respectiv la 4.244.184,9 lei cu TVA inclusă (866.160.2 euro) și se referă la trei loturi distincte. Primul lot, în valoare de 2.024.000 de lei fără TVA, vizează achiziționarea unui modul pentru identificarea terminalelor mobile. Al doilea lot, în valoare de 495.880 de lei fără TVA, se referă la cumpărarea de înregistratoare audio-video. Iar al treilea și ultim lot scos la „mezat” este bugetat cu 1.046.916 lei fără TVA și se referă la achiziția de aparate de înregistrare.
De precizat este faptul că, în acest caz, caietul de sarcini nu este făcut public, astfel încât nu știm nici ce fel de produse urmează să intre în dotarea Direcției Naționale Anticorupție, nici pentru ce anume este nevoie de ele, ce a determinat achiziția lor, având în vedere că DNA a făcut, și în trecut, numeroase astfel de cumpărături, și, mai ales, nu știm ce cantități urmează să fie achiziționate.
Asta, cu atât mai mult cu cât achiziția se face în cadrul Proiectului „Îmbunătățirea și actualizarea tehnică a Direcției Naționale Anticorupție în domeniul cercetării și supravegherii – RO-RAVEN”, cofinanțat de Comisia Europeană prin OLAF, prin programul Antifraudă al Uniunii Europene, contract de finanțare nr. 101140299 din 2013.
Execuția contractului, supusă unei OUG speciale
Pentru această achiziție, DNA organizează o licitație restrânsă, având ca și criteriu de atribuire cel mai bun raport calitate-preț. Data deschiderii ofertelor a fost stabilită pentru 1 august 2025, pentru toate cele trei loturi. Se precizează, în anunțul de participare, că executarea contractului este supusă unor condiții speciale, conform OUG nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității.
Această cumpărătură a fost antamată, în condițiile în care, la data de 30 octombrie 2024, DNA a încheiat cu Actual Secure Comm International SRL un contract de 2.502.000 de lei fără TVA, pentru furnizarea unui sistem electronic pentru investigații. Afacerea a fost parafată tot prin licitație restrânsă, fiind, de asemenea, finanțată din fonduri europene, mai exact în cadrul Programului EUAF-2021-RO-CSS.

Anterior, la 30 septembrie 2024, parchetul anticorupție a încheiat cu SC Pragma Computers SRL, Q-East Software SRL și Prosoft++ SRL, contracte în valoare de 3.285.195 de lei fără TVA, pentru achiziția de echipamente și produse software și training, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea protecției intereselor financiare ale Uniunii Europene în România, prin îmbunătățirea dotărilor tehnice ale DNA în domeniul perchezițiilor informatice – UE 2021 – RO –Digifor”.
Afaceri similare, pe bandă rulantă, între 2020 și 2024
Iar asta nu este tot. În data de 10 octombrie 2024, Direcția Națională Anticorupție mai încheia, în aceeași manieră, cu companiile SC Webspot SRL, Kontron Services România SRL și Metaminds SRL, un contract în valoare de 3.340.754,99 lei fără TVA. Afacerea a vizat achiziția unor echipamente de securitate și informații, în cadrul unui alt proiect finantat european, denumit „Sprijinirea procesului de digitalizare a Direcției Naționale Anticorupție și dezvoltării infrastructurii de comunicații de date”.
Această serie de achiziții din acest domeniu venea după ce, în 2020 și 2021, DNA a făcut alte astfel de cumpărături similare. Spre exemplu, la data de 9 decembrie 2021, instituția a contractat companiile SC W-East Software SRL și SC Pragma Computers SRL, pentru ca, în schimbul a 261.015,14 lei fără TVA, să furnizeze un sistem portabil avansat de prelucrare și de procesare a datelor, în cadrul unui alt proiect finanțat de UE, intitulat „Continuarea dezvoltării capacității tehnice a DNA în investigarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene”.
Mai departe, la data de 5 noiembrie 2021, unitatea de parchet în cauză a mai încheiat cu SC Intel International SRL, un contract în valoare de 3.080.000 de lei fără TVA, pentru furnizarea unor sisteme ultraportabile de identificare a terminalelor mobile.
Iar, la data de 20 noiembrie 2020, Direcția Națională Anticorupție a parafat cu SC Cellphone Group Impex SRL, un alt contract, cu o valoare de 2.799.000 de lei fără TVA. De data aceasta, s-a achiziționat un sistem multifuncțional de interceptare integrat, din care face parte și un autoturism SUV 4X3, dar și servicii de instalare, configurare, întreținere a sistemului de telecomunicații și a echipamentelor componente.
Alt proiect, încă o jumătate de milion
A doua achiziția scoasă la „mezat” de DNA face obiectul unui anunț publicat la data de 9 mai 2025 și care se referă la dotarea cu echipamente de transmisie audio-video în timp real 4G și 5G.
Bugetul alocat acestei investiții se ridică la 554.158 de lei fără TVA, respectiv la 659.448,02 lei cu TVA inclusă (134.581,2 euro).
Și de această dată, autoritatea contractantă organizează o licitație restrânsă, nefiind făcut public caietul de sarcini. Se invocă, din nou, condițiile speciale de executare a contractului, în baza OUG 114/2021.
În ceea ce privește această achiziție, DNA arată că ofertele urmează să fie deschise în data de 12 iunie 2025.
Achizițiile continuă cu suport tehnic pentru aplicații, de 327.000 de euro
O a treia achiziție pe care intenționează să o facă Direcția Generală Anticorupție face obiectul unui anunț de participare din data de 30 aprilie 2024 și se referă la cumpărarea unui suport tehnic pentru echipamente și aplicații software.
De data aceasta, valoarea estimată inițială a achiziției se ridică la 1.345.443 de lei fără TVA, respectiv la 1.601.077,2 lei cu TVA inclusă (326.750,45 de euro).
Contractul ce urmează a fi parafat este împărțit în nouă loturi distincte care vizează subscripții și suport tehnic necesare pentru echipamente și aplicații Magnet Forensics, Exterro, Open Text, X-Ways Software Technology, Oxygen Forensics, Sumuri Forensics, MSAB Micro Systemation, Paraben Forensics și Cellebrite.
Spre deosebire de celelalte achiziții, în acest caz, DNA organizează o licitație deschisă, iar data deschiderii ofertelor a fost stabilită pentru 10 iunie 2025. Și, tot spre deosebire de situațiile anterioare, de această dată, DNA a publicat, pe SEAP, caietul de sarcini.
Însumate, aceste trei achiziții pe care DNA urmează să le parafeze au un buget total de 6.504.710,12 lei cu TVA, adică 1.327.491,9 euro.