x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă PERFORMANŢĂ! Un licean din România, premiat la cel mai mare concurs de inginerie din lume!

PERFORMANŢĂ! Un licean din România, premiat la cel mai mare concurs de inginerie din lume!

de Alexandru Radescu    |    19 Mai 2014   •   15:59
PERFORMANŢĂ! Un licean din România, premiat la cel mai mare concurs de inginerie din lume!

Tânărul Daniel Cosovanu, din Solca, judeţul Suceava, a câştigat premiul special la International Science and Engineering Fair, cea mai mare competiţie de ştiinţă şi inginerie din lume dedicată liceenilor. Daniel (foto dreapta) a participat cu un proiect bazat pe reutilizarea dozelor de aluminiu pentru realizarea unor panouri solare ce pot fi folosite la încălzirea unei locuinţe. El a câştigat premiul Patent and Trademark Office Society pentru originalitate, analiză şi claritate în ştiinţă şi tehnologie.

Proiectul lui Daniel, ”Generator solar de aer cald: construcţie şi aplicabilitate”, constă în realizarea unor panouri solare ce reutilizează dozele de aluminiu pentru a genera un curent de aer cald, ce poate fi folosit la încălzirea locuinţelor. Folosind informaţii meteo oferite de programul ”NASA Surface Meteorology and Solar Energy: Global Data Sets”, Daniel a efectuat un studiu de aplicabilitate la nivel global. Această invenţie reprezintă o alternativă relativ ieftină pentru încălzirea locuinţei în timpul zilelor senine sau parţial senine cu temperaturi sub nivelul de confort termic. Proiectul este unul ecologic, deoarece generatorul nu poluează şi nu necesită energie electrică, şi necostisitor pentru că înlocuieşte cu uşurinţă combustibilii fosili folosiţi pentru încălzirea camerelor dintr-o casă.

Un asteroid va purta numele lui Ionuţ Budişteanu, elevul român care a inventat maşina autonomă

În urma studiului de aplicabilitate, calculând zonele în care generatorul prezintă utilitate practică, utilizând parametrii unei camere medii pentru pierderile energetice şi temperaturile specifice fiecărei luni de pe fiecare punct de pe glob, s-a constatat că generatorul solar de aer cald poate fi folosit pentru încălzirea termică oriunde atâta timp cât în zona respectivă este zi.

Premiul întâi la ediţia din acest an la Intel International Science and Engineering Fair (desfăşurat în Los Angeles), un program al Society for Science & the Public, a fost câştigat de Nathan Han, 15 ani, din Boston pentru realizarea unei platforme software cu ajutorul căreia se pot studia genele mutante care cauzează cancerul la sân.

Doi studenţi români au câştigat o competiţie de tehnologie în Silicon Valley!

În acest an la Intel International Science and Engineering Fair au participat mai mult de 1.700 de tineri oameni de ştiinţă, selectaţi din 435 de târguri afiliate din 70 de ţări. În plus faţă de câştigătorii deja menţionaţi, peste 500 de finalişti au primit premii pentru proiectele lor. Premiile au inclus 17 câştigători "Best of Category", care au primit fiecare câte 5.000 de dolari. Intel Foundation a premiat, de asemenea, cu câte 1.000 de dolari fiecare şcoală şi târg pe care câştigătorii le-au reprezentat. 

×
Subiecte în articol: Daniel Cosovanu romani premii ISEF