La apogeul său, localitatea avea peste 5.000 de locuitori, potrivit CNN.
Neft Dașları, care înseamnă „Stâncile de petrol”, este alcătuit din sonde petroliere și situri de producție conectate prin kilometri de poduri în Marera Caspică, cel mai mare lac din lume. Se află la aproximativ 60 de mile de coasta capitalei Azerbaidjanului, Baku, și la o plimbare cu barca de 6 ore.
În ultimele decenii, populația a scăzut, unele părți au căzut în ruină și au fost înghițite de mare. Însă este încă în funcțiune, un simbol al istoriei îndelungate a Azerbaidjanului scufundat în petrol. în Marea Caspică, un vast corp de apă bogat în combustibili fosili care încălzesc planeta.
Istoria Oil Rocks datează din era sovietică. La sfârșitul anilor 1940, muncitorii petroliști au debarcat pe o insulă mică și au construit o platformă de foraj și o casă mică pentru cazare. Primul puț de explorare a fost forat în 1949.
Primul petrolier a ajuns pe țărm în 1951, când a început construcția orașului. Ceea ce a urmat a fost un miracol arhitectural și tehnic. Orașul a crescut încet spre exterior, susținut de stâlpi metalici înfipți în fundul mării și urcat la câțiva metri deasupra nivelului mării, ca și cum ar fi plutit. Au fost contruiți din aproape 2.000 de puțuri și circa 320 de locuri de producție, conectați prin mai mult de 100 de mile de poduri și peste 60 de mile de conducte de petrol și gaze.
Șapte nave scoase din uz au fost aduse în zonă și scufundate în mod deliberat. Carcasele acestora au format un golf artificial pentru a proteja orașul de vânt și valuri, deși Neft Dașları a rămas vulnerabil la furtuni și ape agitate.
„A opta minune a lumii”
„Unele dintre aceste nave sunt vizibile la suprafața apei unde au fost îngropate”, a explicat Mirvari Gahramanli, șeful Organizației pentru Protecția Drepturilor Lucrătorilor Petrolului, care se concentrează pe drepturile omului în sectorul petrolului și gazelor din Azerbaidjan.
În deceniile următoare, au fost construite blocuri de locuințe pentru muncitori, o brutărie, un teatru cu sute de locuri, magazine, facilități medicale, un teren de fotbal și un heliport. Pe structurile de oțel sunt plantațicopaci și un parc.
Unii oameni din Azerbaidjan o numesc „a opta minune a lumii”, a spus Gahramanli. Alții o numesc „insula celor șapte nave”, după navele scufundate care o înconjoară.
„Insula Minunilor”, veche de 75 de ani
A fost o bijuterie în coroana producției de petrol din Marea Caspică și a produs aproape 180 de milioane de tone de petrol, în cei 75 de ani de viață, potrivit companiei petroliere de stat SOCAR din Azerbaidjan, care deține și operează Neft Dașları. La apogeul său, în 1967, a pompat 7,6 milioane de tone.
„Astăzi este cea de-a treia aniversare a Insulei Minunilor - „Stâncile Petrolului”, care a jucat un rol excepțional în dezvoltarea industriei petroliere Azerbaijan, pentru prima dată în lume, unde producția de petrol a început în largul mării prin metoda industrială. Îi felicităm sincer pe petroliștii noștri sârguincioși care operează pe Insula Minunilor”, a transmis SOCAR, joi, 7 noiembrie.
Cu toate acestea, importanța sa a scăzut în ultimele decenii, odată cu deschiderea unor câmpuri petrolifere mai mari și cu fluctuația prețurilor petrolului. Nivelurile de producție s-au redus la mai puțin de 3.000 de tone pe zi (aproximativ 1 milion de tone pe an), conform cifrelor SOCAR din ianuarie 2024.
„Producția de la Neft Dașları furnizează doar o mică parte din producția de petrol a Azerbaidjanului, mare parte din aceasta fiind destinată pieței interne”, a declarat Brenda Shaffer, expert în energie la Școala Postuniversitară Navală din SUA, care a consiliat companii petroliere și de gaze din regiunea caspică.
Pe măsură ce producția de petrol a scăzut, populația orașului s-a redus la circa 3.000 de persoane, a spus Gahramanli, muncitorii făcând de obicei ture de 15 zile pe mare, apoi 15 zile acasă, pe continent.
Neft Daşlari se prăbușește
Vulnerabile la apele salmastre și furtunoase ale Mării Caspice, unele părți ale orașului se prăbușesc. Au fost raportate și scurgeri de petrol.
Organizația lui Gahramanli și-a exprimat îngrijorarea cu privire la poluarea produsă de Neft Dașları de ani de zile, inclusiv rapoarte privind ape reziduale netratate pompate în Marea Caspică.
Într-o postare pe Facebook din 2019, SOCAR a declarat că a identificat lucrătorii care au deversat petrol în mare. „SOCAR va lua măsurile administrative adecvate asupra angajaților care poluează mediul”, se arăta în postare.
Gahramanli a declarat că situația s-a îmbunătățit în perioada premergătoare COP29, Conferința privind schimbările climatice susținută de ONU și care va avea loc la Baku săptămâna viitoare. Liderii mondiali se vor reuni pentru a discuta despre abordarea crizei climatice provocată de arderea combustibililor fosili de către oameni, în săli de conferințe aflate la doar câteva zeci de kilometri distanță de Neft Dașları.
De mult timp se pun întrebări cu privire la ce se va întâmpla cu acest enorm oraș acvatic atunci când petrolul se va epuiza, notează Antena3 CNN.