x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin propune neutralitatea Ucrainei pentru pace, în timp ce Zelenski respinge orice armistițiu fără garanții de securitate

Putin propune neutralitatea Ucrainei pentru pace, în timp ce Zelenski respinge orice armistițiu fără garanții de securitate

de Redacția Jurnalul    |    08 Noi 2024   •   16:45
Putin propune neutralitatea Ucrainei pentru pace, în timp ce Zelenski respinge orice armistițiu fără garanții de securitate
Sursa foto: Hepta/Putin și Trump

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi, într-o conferință la Clubul Valdai, că Ucraina ar trebui să adopte o poziție de neutralitate pentru a exista o șansă reală de pace între Rusia și Ucraina. Putin a subliniat că frontierele Ucrainei ar trebui să fie stabilite în funcție de dorințele locuitorilor din regiunile disputate de Rusia. El a reiterat că Rusia recunoaște granițele Ucrainei din perioada post-sovietică, dar doar cu condiția ca țara vecină să rămână neutră.

„Fără neutralitate, este greu de imaginat o relație de bună vecinătate între Rusia și Ucraina", a spus Putin, insistând că orice încercare a Ucrainei de a adera la NATO ar face imposibilă o coexistență pașnică. De asemenea, liderul rus a avertizat că Ucraina riscă să devină un „instrument” în mâinile altor puteri, care ar acționa împotriva intereselor Rusiei. În contextul războiului din Ucraina, care durează deja de mai bine de doi ani și jumătate, Rusia controlează aproximativ 20% din teritoriul ucrainean.

În același timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că orice discuție despre un armistițiu este inutilă atâta timp cât Ucraina nu primește garanții clare de securitate din partea comunității internaționale.

„Discuţiile despre un armistiţiu sunt periculoase atunci când nu există garanţii de securitate pentru Ucraina – clare, reale, în care putem avea încredere, nu doar asigurări retorice. Un astfel de armistiţiu pregăteşte terenul pentru continuarea ocupaţiei Ucrainei şi distrugerea independenţei şi suveranităţii noastre,” a explicat el.

Zelenski a subliniat la Budapesta că un armistițiu fără protecție reală ar însemna o „preparare a terenului” pentru continuarea ocupației rusești și ar pune în pericol suveranitatea Ucrainei.

„Nu putem accepta un armistițiu care nu vine cu garanții clare și credibile. Aceste propuneri vin din partea celor care nu înțeleg ce înseamnă un război real, cum ar fi cei care discută cu Putin, dar nu au experiența directă a conflictului", a afirmat Zelenski, criticând ideile de armistițiu avansate de lideri din state precum Brazilia și China, dar și din partea Rusiei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, la summitul Comunității Politice Europene de la Budapesta, că țara sa nu este dispusă să cedeze teritorii pentru o pace cu Rusia, scrie Agerpres, care citează EFE.

Declarația liderului ucrainean vine după ce acesta a discutat deja, telefonic, cu Donald Trump, câștigătorul alegerilor prezidențiale din SUA.

„Am discutat ieri cu președintele Trump. A fost o conversație pozitivă, productivă. Sperăm ca SUA să devină mai puternice. Aceasta sunt Statele Unite de care Europa are nevoie. Și SUA au, la rândul lor, nevoie de o Europă puternică. Legătura dintre aliați trebuie apreciată, nu pierdută", a spus Zelenski.

WSJ: Care sunt planurile lui Trump pentru Ucraina

Într-o variantă de soluționare a conflictului care a ajuns în atenția publicului, echipa fostului președinte american Donald Trump a propus o amânare semnificativă a aderării Ucrainei la NATO, timp de cel puțin 20 de ani, și continuarea sprijinului militar din partea SUA pentru Kiev. În plus, surse apropiate echipei Trump sugerează crearea unei zone demilitarizate de 1.300 de kilometri pe linia frontului, care ar putea fi supravegheată de trupe europene.

Această propunere ar veni ca parte a unui plan mai amplu pentru înghețarea conflictului și stabilirea unui acord de pace, dar și ca o condiție pentru a pune capăt sprijinului militar american pentru Ucraina, în cazul în care Kievul refuză negocierile de pace cu Rusia.

În ciuda acestor propuneri de negociere, Ucraina continuă să respingă orice formă de compromis care ar implica cedarea teritoriilor ocupate de Rusia și insistă pe necesitatea retragerii complete a trupelor ruse de pe întregul teritoriu ucrainean.

În prezent, Rusia controlează teritoriul a aproximativ 20% din Ucraina, iar luptele continuă pe mai multe fronturi, cu progrese teritoriale mici dar costisitoare din punct de vedere uman.

×