x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Plantele pot fi altruiste

Plantele pot fi altruiste

08 Feb 2013   •   12:47
Plantele pot fi altruiste

Exemplele de altruism în lumea animală nu ne sunt deloc străine. Probabil că fiecare dintre noi a auzit o poveste în care delfinii își ajutau colegii loviți să ajungă la suprafață sau morsele care adoptă puii rămași orfani. Dar ce este surprinzător este că altruismul poate fi întâlnit și în lumea plantelor.

O echipă de la Universitatea Colorado Boulder a analizat o cultură de porumb, care avea în fiecare sămânță fertilizată doi „frați” - un embrion și o bucată de țesut corespondent cunoscut ca endospermă care hrănește embrionul pe măsură ce sămânța crește. Echipa prof. Pamela Diggle a comparat creșterea și comportamentul embrionilor și endospermei din semințele care aveau aceeași mamă și același tată, cu rata de creștere și comportamentul embrionilor și endospermei care aveau părinți genetici diferiți.

Plantele pot face cancer?

„Rezultatele au indicat că embrionii cu aceeași mamă și același tată ca ai endospermei din sămânța lor, cântăreau semnificativ mai mult decât embrionii cu aceeași mamă, dar un tată diferit. Am descoperit că endosperma care nu are același tată ca embrionul nu oferă la fel de multă mâncare - pare să se comporte mai puțin cooperant”, a spus Diggle.

„Una dintre legile fundamentale din natură este că, dacă vei fi altruist, vei împărți cu cele mai apropiate rude. Altruismul evoluează doar dacă binefăcătorul este o rudă apropiată cu beneficiarul. Atunci când endosperma dă toată mâncarea embrionului și apoi moare, nu are cum să fie altceva mai altruist”, a spus prof. William Friedman, de la Universitatea Harvard.

Citește și Plantele ne fac mai creativi

×
Subiecte în articol: plante altruiste exemple specii