x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Clientul care a HACK-uit hotelul de lux

Clientul care a HACK-uit hotelul de lux

31 Iul 2014   •   16:10
 Clientul care a HACK-uit hotelul de lux

Un expert spaniol în tehnologie informatică a reuşit 'să spargă' sistemul de control al camerelor dintr-un hotel de lux din China, pentru a demonstra slăbiciunile securităţii cibernetice pe care le pot avea clădirile 'inteligente', înalt automatizate.

Într-un interviu acordat EFE, Jesús Molina (@verifythentrust), un tânăr din Ciudad Real, care este consultant independent în SUA, a descoperit că Hotelul St Regis din Shenzhen, situat într-unul din zgârie-norii care jalonează acest oraş vecin cu Hong Kong-ul, are un sistem de telecomandă pentru fiecare cameră, care poate fi modificat cu ajutorul cunoştinţelor informatice.

'Este un sistem vulnerabil care permite unei persoane - aflată chiar şi în afara clădirii - să deschidă toate geamurile din hotel în acelaşi timp sau să crească temperatura noaptea în toate camerele', a spus Molina, care pentru investigaţia lui a stat în mai multe camere din St Regis.

El 's-a jucat' puţin cu acest sistem, deşi s-a limitat la schimbări care să nu-i deranjeze prea mult pe clienţi. Molina a făcut, de exemplu, să se stingă luminiţele cu 'nu deranjaţi' de la intrarea în camere în mod intermitent. 

Hotelul din Shenzhen pune la dispoziţia clienţilor un iPad prin care pot regla lumina în cameră sau termostatul şi pot pune în funcţiune televizorul. Însă expertul a descoperit că protocolul folosit, numit KNX, este lipsit de securitate, astfel încât este uşori să preiei controlul asupra altor camere din hotel. 

Expertul în cyber-security, care a făcut Universitatea Politehnică din Catalonia şi Universitatea din Maryland, îşi va prezenta observaţiile în august la Black Hat - cea mai mare conferinţă privind securitatea tehnologică, care va avea loc în Las Vegas (SUA). 

Investigaţia realizată de Molina, care a fost publicată în revista Wired, una din cele mai prestigioase din lumea tehnologiei, este cu atât mai relevantă cu cât a fost realizată în China, una din ţările preocupate de securitatea cibernetică şi care intră frecvent în conflict cu SUA pe teme de spionaj cibernetic

×