x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Taxa minimă de licenţă pentru TELEVIZIUNEA DIGITALĂ, 300.000 euro

Taxa minimă de licenţă pentru TELEVIZIUNEA DIGITALĂ, 300.000 euro

de Alexandru Radescu    |    28 Ian 2014   •   15:29
 Taxa minimă de licenţă pentru TELEVIZIUNEA DIGITALĂ, 300.000 euro

Taxa minimă de licenţă pentru fiecare din cele cinci multiplexuri scoase la licitaţia pentru trecerea la televiziunea digitală este de 300.000 euro, conform unui proiect de hotărâre de Guvern.

Taxa minimă de licenţă reprezintă preţul de pornire pentru fiecare multiplex în cadrul procedurii de selecţie competitivă ce va fi desfăşurată de Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii.

Televiziunea digitală primeşte o nouă rundă de amânăriMultiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune şi televiziune, servicii multimedia suplimentare transmise de la staţiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecvenţă.

Conform Strategiei elaborate de catre Ministerul Societatii Informationale, ANCOM va scoate la licitatie cinci multiplexuri de televiziune digitală terestră, patru în UHF şi unul în VHF, în standard DVB-T2.

Câştigătorul primului multiplex în UHF (MUX1) va avea obligaţia de a transmite „free to air”, în condiţii transparente, concurenţiale şi nediscriminatorii, posturile publice şi private de televiziune care se transmit în prezent in sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.

Regulile licitaţiei pentru trecerea la televiziunea digitalăDe asemenea, acest multiplex va trebui sa asigure o acoperire în recepţie fixă de 90% din populaţie si 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligaţii de acoperire.

Pentru MUX 2, MUX 3, MUX 4 si MUX 5, operatorii vor avea obligaţia ca pâna la 1 mai 2017 sa aiba în functiune cel putin 36 de emitatoare pentru fiecare dintre retelele corespunzatoare acestor multiplexuri, instalate cate unul in fiecare zona de alocare. Toate multiplexurile vor fi acordate pe o perioada de 10 ani, iar licentele vor intră in vigoare începând cu 17 iunie 2015.

×