x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Regulile licitaţiei pentru trecerea la televiziunea digitală

Regulile licitaţiei pentru trecerea la televiziunea digitală

de Alexandru Radescu    |    28 Noi 2013   •   15:28
Regulile licitaţiei pentru trecerea la televiziunea digitală

Autoritatea pentru Reglementare în Comunicaţii a supus astăzi consultării publice proiectul de decizie si caietul de sarcini pentru organizarea unei licitaţii în vederea acordării licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru de televiziune.

ANCOM va scoate la licitaţie cinci multiplexuri de televiziune digitală terestra, patru în UHF şi unul in VHF, în standard DVB-T2. Câştigătorul primului multiplex in UHF (MUX 1) va avea obligaţia de a transmite „free to air”, în condiţii transparente, concurenţiale şi nediscriminatorii, posturile publice si private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.

De asemenea, potrivit Strategiei elaborate de catre Ministerul Societatii Informationale, acest multiplex va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populaţie si 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligaţii de acoperire.

Pentru MUX 2-5, operatorii vor avea obligaţia ca până la 1 mai 2017 să aibă în funcţiune cel puţin 36 de emiţătoare pentru fiecare dintre reţelele corespunzătoare acestor multiplexuri, instalate câte unul în fiecare zonă de alocare.

Toate multiplexurile vor fi acordate pe o perioadă de 10 ani, iar licenţele vor intra în vigoare începând cu 17 iunie 2015. Preţul de pornire pentru fiecare multiplex reprezintă taxa minimă de licenţă ce va fi stabilită de către Guvern, la propunerea ANCOM.

Pentru a fi admis în etapa de licitaţie, un candidat trebuie să îndeplinească cumulativ o serie de criterii de calificare, ca de exemplu: să fie societate comercială română sau străină; cifră de afaceri medie pe ultimii 3 ani sau pe perioada scursă de la infiinţare, dacă aceasta este mai scurtă de 3 ani, să fie de minimum 2.000.000 euro; durata de funcţionare a candidatului prevăzută în actul constitutiv trebuie să fie cel puţin până la data de 17 iunie 2025; să-şi fi îndeplinit obligaţiile exigibile de plata către bugetul de stat, bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi altor venituri şi către ANCOM; candidatul să nu faca parte din grupul altui candidat.

Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune şi televiziune, servicii multimedia suplimentare transmise de la staţiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecvenţă.

×