x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Tensiune prelungită în procesul de privatizare la Romtelecom

Tensiune prelungită în procesul de privatizare la Romtelecom

de Alexandru Radescu    |    05 Noi 2013   •   16:11
 Tensiune prelungită în procesul de privatizare la Romtelecom

Ministerul pentru Societatea Informaţională a prelungit până pe 21 noiembrie 2013 perioada în care puteau fi depuse ofertele de participare pentru servicii de consultanţă în vederea vânzării pachetului minoritar de acţiuni pe care MSI îl deţine la S.C. Romtelecom S.A.

Anunţul a fost publicat în data de 7 octombrie, termenul iniţial fiind 7 noiembrie. Termenul limită de depunere şi deschidere a ofertelor a fost prelungit până la data de 21 noiembrie, la solicitarea potenţialilor ofertanţi, în „vederea finalizarii elaborarii ofertelor si a organizarii unor consultări interne aprofundate cu toţi factorii de decizie implicaţi”, se precizează într-un comunicat al instituţiei.

Data deschiderii ofertelor a fost, de asemenea, decalată, urmând a avea loc pe 21 noiembrie 2013, ora 14:00, la sediul Ministerului, iar termenul în care pot fi solicitate clarificări a fost prelungit până pe 14 noiembrie 2013, ora 17:00.

Condiţii

Viitorii ofertanţi trebuie să dovedească că au participat în ultimii 10 ani, în calitate de consultant al guvernelor/ministerelor/altor autorităţi publice din România sau la nivel internaţional, în cadrul unor proiecte de privatizare la companii de stat cu o cifră de afaceri de cel puţin 2,5 miliarde de lei la momentul demarării procesului de privatizare sau au finalizat în ultimii 10 ani cel puţin un contract de consultanţă a guvernelor/ministerelor altor autorităţi publice din România sau la nivel internaţional, în cadrul unor proiecte de privatizare cu o valoare de cel puţin 1,3 miliarde de lei la companii de stat sau au participat în ultimii 5 ani în calitate de consultant în investiţii financiare pe piaţa de capital sau vânzări de pachete de acţiuni, cumulate în mediul privat, în valoare de cel puţin 500 milioane de lei, conform criteriilor stabilite de către minister.

Atribuţiile Consultantului vor consta în acordarea de asistenţă specializată  pe tot parcursul procesului de privatizare, elaborarea tuturor documentelor şi efectuarea tuturor proceselor a căror necesitate apare pe parcursul procesului de privatizare, inclusiv cele care au menirea de a optimiza procesul de privatizare (divizări, fuziuni, conversie etc.), elaborarea strategiei de privatizare şi propunerea metodei de privatizare.

 A treia vânzare

Este a treia tentativă a Statului de a finaliza privatizărea Romtelecom. În 2010, ministrul Comunicaţiilor de la acea dată, Valerian Vreme, a evaluat pachetul de acţiuni la 1 miliard de euro , o sumă înaintată şi de un alt ministru de la Comunicaţii, Zsolt Nagy, în 2006. 

Ministrul Vreme spera să obţină această sumă fie din vânzarea acţiunilor către OTE (acţionarul principal), fie pe piaţa de capital. La acea dată, analiştii greci estimau acţiunile la valoarea de puţin peste 300 milioane euro.

În lunile următoare, discuţiile MCSI-OTE-Deutsche Telekom (acţionarul principal de la OTE) s-au blocat. 

 


 

×