x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pensie alimentară, pe model francez: o instituție a statului, intermediar între părinții divorțați

Pensie alimentară, pe model francez: o instituție a statului, intermediar între părinții divorțați

de Monica Cosac    |    02 Iul 2024   •   08:15
Pensie alimentară, pe model francez: o instituție a statului, intermediar între părinții divorțați

După ce, anul trecut, băteau din picior cerând desființarea Ministerului Familiei, parlamentarii USR vor acum să înființeze o nouă instituție în subordinea acestuia. Mai exact, noua instituție va fi responsabilă cu intermedierea pensiei alimentare pentru creșterea copilului între părinții divorțați, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere la Parlament.

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, pusă recent pe masa senatorilor, stabilește înființarea unui nou serviciu gratuit pentru părinții care își cresc copilul separați și noi reguli în ceea ce privește plata pensiei de întreținere. 

„De multe ori separarea unui cuplu se transformă într-un Război Rece în care copilul este inevitabil prins la mijloc. Celălalt părinte ori nu plătește deloc pensia alimentară pentru creșterea copilului, ori întârzie nepermis de mult cu banii în fiecare lună - asta mi-au semnalat mai mulți părinți divorțați care își cresc copiii singuri”, spune senatoarea Silvia Dinică, inițiatoarea proiectului de lege, care consideră că, prin instituirea unui nou sistem, aceste situații vor dispărea, iar obținerea pensiei alimentare „nu va mai fi o luptă crâncenă prin tribunale pentru părinții singuri”. 

În majoritatea cazurilor, „femeile sunt cele care rămân familia de bază a copiilor, chiar dacă practica europeană, și a României, spre exemplu, este de a oferi părinților custodie comună, deci aceleași drepturi și obligații în relația cu copilul”, precizează inițiatoarea propunerii.

 

„Noul model francez” privind obligația de întreținere a copiilor în cazul despărțirii părinților este un sistem care se potrivește realității din România, este de părere Dinică.

„Modelul francez al plății pensiei de întreținere este următorul: acolo există instituția CAF-ului - „Caisse des Allocations Familiales” (plata alocațiilor pentru familii) -, care reprezintă o formă excelentă de sprijin financiar, variind de la sprijin pentru copiii mici la asigurări sociale și ajutoare pentru locuințe, pentru a numi doar câteva. Astfel, această instituție intervine în relația dintre părinți când vine vorba de a plăti pensia de întreținere. CAF joacă rolul de intermediar între părinții separați: încasează lunar pensie alimentară de la părintele care plătește pensia alimentară pentru a o plăti celui care ar trebui să o primească. Acest serviciu gratuit este configurat automat pentru toți părinții separați, chiar și fără nicio problemă de datorie neplătită”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul. 

Serviciu la cerere sau din oficiu - în cazurile de violență domestică

Prin urmare, se propune introducerea și în legislația autohtonă a unui intermediar între cei doi părinți, atunci când obligația creșterii copilului cade în sarcina unui singur părinte. 

În primul rând, „Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse pune la dispoziția părinților care au divorțat un serviciu public de intermediere a plății pensiei de întreținere”, stipulează proiectul de lege. 

În urma divorțului, instanța va pronunța intermedierea plății pensiei de întreținere fie la cererea unuia dintre părinți, fie cu acordul amândurora sau din oficiu, acolo unde au existat cazuri de violență domestică. 

Părintele care trebuie să plătească pensia alimentară va vira suma de bani către instituția responsabilă de intermediere de la Ministerul Familiei, urmând ca aceasta să îi trimită către celălalt părinte. 

„Odată cu stabilirea intermedierii pensiei de întreținere de către instituția responsabilă din subordinea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, părintele debitor este obligat să plătească suma aferentă pensiei de întreținere către această instituție în condițiile și la termenele prevăzute în hotărârea judecătorească.

Instituția responsabilă cu intermedierea pensiei de întreținere este obligată să plătească pensia de întreținere părintelui creditor în termen de 5 zile de la primirea sumei corespunzătoare de la părintele debitor”, prevede proiectul. 

Cei care „uită” să vireze banii la timp sunt pârâți la ANAF

Dacă părintele care trebuie să plătească pensia uită să vireze suma respectivă la termenul stabilit de instanță, „statul este cel care de-acum încolo se poate întoarce împotriva acestuia, fără a crea un stres suplimentar părții care nu primește plata pensiei de întreținere”, precizează inițiatorii, în expunerea de motive. 

Practic, instituția intermediară va notifica Agenția Națională de Administrare Fiscală, iar ANAF va trebui să recupereze banii de la părintele „uituc”. 

„În ipoteza în care părintele debitor nu îndeplinește obligația de plată a pensiei de întreținere, instituția responsabilă cu intermedierea plății acesteia este obligată să notifice Agenția Națională de Administrare Fiscală pentru începerea acțiunii de recuperare a sumei corespunzătoare, în conformitate cu prevederile legale privind procedura de executare silită a creanțelor bugetare în termen de 15 zile lucrătoare”, conform inițiativei legislative. 

În cel mult 90 de zile de la scadența obligației de plată a pensiei alimentare, instituția intermediară va fi obligată să plătească părintelui care are copilul în întreținere sumele corespunzătoare, „indiferent dacă creanța a fost recuperată de la părintele debitor sau nu”.

„Vor putea beneficia de acest serviciu părinții singuri care câștigă lunar o sumă de bani insuficientă pentru un trai decent, raportat la coșul minim de consum și cei care s-au separat în urma unei situații de violență domestică. Pragul pentru intermedierea plății pensiei alimentare se calculează prin adunarea valorii nete a două salarii minime pe economie cu valoarea netă a unui salariu minim pe economie per copil aflat în întreținerea părintelui”, explică 

Silvia Dinică, senator

 

×