x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Edward Iordănescu înainte de meciul cu Olanda: „Ne dorim enorm o calificare.”

Edward Iordănescu înainte de meciul cu Olanda: „Ne dorim enorm o calificare.”

de Redacția Jurnalul    |    02 Iul 2024   •   08:45
Edward Iordănescu înainte de meciul cu Olanda: „Ne dorim enorm o calificare.”
Sursa foto: Hepta

România întâlnește Olanda în penultimul meci din optimile de finală ale UEFA Euro 2024, la Munchen, înainte ca Austria să înfrunte Turcia la Leipzig. Optimile de finală ale UEFA EURO 2024 se încheie marți, România încercând să scrie un nou capitol în istoria relației sale fotbalistice cu Olanda.

Tot marți, Turcia speră să șteargă amintirea ultimei lor întâlniri cu Austria. România trebuie să producă o performanță aproape perfectă împotriva unei echipe a Olandei plină de jucători de calitate și experiență în turnee, a declarat luni antrenorul României, Edward Iordănescu, înaintea confruntării din optimi.

Edward Iordănescu, care îl are ca exemplu pe tatăl său, Anghel Iordănescu, care a dus România până în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din 1994 din Statele Unite, a declarat că echipa sa se concentrează să rămână bine organizată și să joace cu intensitate marți pe Arena de Fotbal din Munchen.

19:00: România - Olanda (Munchen)

„Această nouă generație își scrie propria poveste", a declarat portarul Florin Niță după ce un egal 1-1 cu Slovacia a dus România în faza eliminatorie a unui turneu major pentru prima dată de la Euro 2000.

Cu toate acestea, proaspăta generație a lui Edward Iordănescu se confruntă cu o problemă veche: cum să se impună în fața Olandei. Aceștia au câștigat doar unul din cele 14 meciuri împotriva olandezilor (D3 L10) și au pierdut singura lor confruntare anterioară la un turneu final Euro, cu 2-0, în 2008. Cu toate acestea, fundașul Bogdan Racovițan a arătat că crede în starea de spirit pozitivă din sânul echipei tricolore, atunci când a declarat: "Olandezii sunt puternici, dar noi trebuie să credem în noi înșine".

Olanda a terminat pe locul al treilea în Grupa D după o înfrângere usturătoare cu Austria, scor 3-2, care a dus la o atmosferă confuză în rândul echipei. „Poate că ne supraestimăm", a declarat căpitanul Virgil van Dijk. Chiar și așa, după ce au impresionat în fața Poloniei și a Franței, oamenii lui Ronald Koeman au luat în considerare criticile, iar Van Dijk nu a vrut să se pronunțe cu privire la ceea ce ar putea urma după meciul cu România. „Suntem umili și nu privim mai departe", a declarat apărătorul „portocalei mecanice”. „Nu spunem nimic despre partea noastră de tragere la sorți. Nu vom subestima pe nimeni. Trebuie să ne prezentăm marți".

Acesta este cel de-al 20-lea meci al României la Euro, tricolorii câștigând doar două din precedentele 19 confruntări (D6 L12).

„Ştim că va trebui să fim aproape de perfecțiune mâine pentru a avea un rezultat bun”, a spus Iordănescu la conferința de presă de luni.

„Noi trebuie să fim pregătiți din toate punctele de vedere”, a completat acesta.

„Dacă din punct de vedere fizic ne-am regenerat un pic, din punct de vedere mental trebuie să fim foarte solizi şi hotărâți în tot ceea ce facem. Să ne dorim cu adevărat să mergem mai departe. Cred că există acest sentiment în cadrul grupului.

Trebuie să demonstrăm asta şi prin fapte şi am încredere că echipa poate să facă asta. Din punct de vedere al organizării de joc trebuie să fim extraordinari şi sub nicio formă să nu facem greşeli individuale importante. E capital", a mai spus selecționerul.

România se află cu 40 de locuri sub Olanda, ocupanta locului șapte în clasamentul FIFA.

Echipa lui Iordănescu, care a condus Grupa E cu patru puncte, a avut un început impresionant al turneului, cu o victorie cu 3-0 asupra Ucrainei, înainte de o înfrângere cu 2-0 în fața Belgiei și o remiză finală împotriva Slovaciei, care a făcut-o câștigătoare a grupei.

Tricolorii se confruntă cu o echipă olandeză care a dezamăgit până acum și a terminat pe locul trei în grupa lor după ce a pierdut cu 3-2 cu Austria.

„Nu va fi uşor, va fi extrem de greu. Cu realism vă spun că, da, Olanda mâine este favorită.”, a mai spus selecționerul român. „...dar noi avem setul nostru de atuuri. Am consolidat un grup bun din toate punctele de vedere şi sportiv şi uman. Și, nu în ultimul rând, avem în spate o țară care respiră în acelaşi timp cu echipa, şi asta ne motivează. ”

Puncte forte includ disciplina defensivă și spiritul de echipă pe teren și în afara lui, atuuri care au purtat România de-a lungul turneului, împreună cu sprijinul entuziast al fanilor de pe stadioane.

Iordănescu a spus că ia în considerare și schimbări dincolo de înlocuirea forțată a fundașului stânga suspendat Nicușor Bancu, care lipsește din cauza a două cartonașe galbene, adăugând că oricine joacă știe care este miza.

„O performanță de a merge în sferturi ar fi ceva fabulos, dar este ceva în care credem", a completat Iordănescu.

„Pentru noi e foarte important să fim solizi în joc, disciplinați, organizați, să intrăm cu hotărâre totală. Suntem hotărâți să dăm tot pentru a lua tot. Ne dorim o calificare foarte mult, ne dorim enorm o calificare.”


22:00: Austria vs Turcia (Leipzig)

Austria a venit în finală ca o potențială surpriză și s-a ridicat la înălțimea așteptărilor, victorii consecutive împotriva Poloniei și Olandei trimițând echipa lui Ralf Rangnick în optimile de finală. Spiritul din echipă a fost pragmatic, dar pozitiv pe tot parcursul meciului, iar Florian Grillitsch a dezvăluit că antrenorul lor a găsit chiar și o modalitate inedită de a exersa penalty-urile în cazul unor lovituri de departajare. „Fiecare gol la antrenament trebuie să fie confirmat prin transformarea unui penalty", a declarat mijlocașul. „Altfel, nu contează".

Bucuria Turciei de a trece de faza grupelor a fost evidentă, Cenk Tosun reușind golul victoriei împotriva Cehiei în runda a treia, care a dus echipa lui Vincenzo Montella în prima sa fază eliminatorie din ultimii opt ani. Cu toate acestea, în timp ce a sărbătorit acest egal cu Austria, Cenk nu a uitat amicalul echipelor de la Viena în martie, în care Michael Gregoritsch a marcat un hat-trick pentru gazde. „Avem treburi neterminate cu Austria - am pierdut cu 6-1", a spus jucătorul în vârstă de 33 de ani. „Nu vom face aceleași greșeli de data aceasta".

Turcia nu a primit gol în ultimele cinci meciuri cu Austria (W4 D1).

(sursa: Mediafax)

×