x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Mai răsfirați, băieți! Serviciile secrete fac afaceri între ele. SRI, furnizor SPP și STS P

Mai răsfirați, băieți! Serviciile secrete fac afaceri între ele. SRI, furnizor SPP și STS P

02 Iul 2024   •   08:30
Mai răsfirați, băieți! Serviciile secrete fac afaceri între ele. SRI, furnizor SPP și STS P

Rasirom RA, celebra firmă oficială a Serviciului Român de Informații, a fost contractată, recent, de alte două servicii de informații din România, pentru a livra tehnică specială de vârf și servicii specifice. Una dintre aceste structuri a cumpărat de la firma SRI o soluție de antrenament pentru un simulator de control cu raze X. În schimb, STS a atribuit Rasirom, în asociere cu o altă companie privată, un contract mult mai consistent care vizează opt switch-uri pentru operaționalizarea infrastructurii de date a sistemului judiciar, contractul fiind finanțat din fonduri PNRR. De altfel, în ultimul an, regia oficială a SRI a primit contracte grase de la mai multe instituții de forță, unele aparținând chiar SRI, dar și de la mai multe structuri ale Ministerului de Interne.

Cea mai recentă astfel de afacere între structurile de intelligence ale statului are drept autoritate contractantă Serviciul de Protecție și Pază (SPP), condus de celebrul general Lucian Pahonțu, structură care se ocupă cu paza și protecția demnitarilor români sau străini de pe teritoriul național. Încă din 17 aprilie, SPP a publicat pe SEAP un anunț de participare, în vederea achiziției unei soluții software de simulator sistem control cu raze X, care urma să fie livrat la sediul central al instituției, din Bulevardul Geniului, nr. 42 B. 

În vederea achiziționării sistemului, SPP a organizat o procedură simplificată de selecție de oferte, punând la bătaie un buget inițial estimat la 361.300 de lei fără TVA. La această procedură simplificată, s-a înscris doar compania oficială a Serviciului Român de Informații, Regia Autonomă Rasirom RA, cu care, în cele din urmă, la data de 30 mai 2024, SPP a și încheiat contractul nr. N1064/2024, la un preț final negociat de 361.222,78 de lei fără TVA, respectiv de 429.855,1 lei cu TVA inclusă (87.725,5 euro).

Din caietul de sarcini care a stat la baza parafării acestei afaceri aflăm că, prin natura activităților desfășurate de SPP, „se impune utilizarea unor resurse umane foarte specializate, cu competențe dovedite care pot fi identificate doar în urma unui proces modern de pregătire”. „Misiunile specifice necesită utilizarea unor mijloace tehnice moderne și o resursă umană foarte bine pregătită, testată și evaluată în condiții apropiate de cele reale”, se mai arată în  documentul citat.

 

Instalare offline, fără acces la internet

Astfel, SPP susține că „pentru buna desfășurare a activităților specifice, instituția utilizează sisteme de control neinvaziv al bagajelor, containerelor și coletelor, în scopul detectării amenințărilor specifice în cadrul filtrelor de acces în obiectivele aflate sub pază. Achiziția va rezolva problemele identificate în pregătirea și evaluarea specialiștilor în acest domeniu. Achiziția soluției software simulator control acces cu raze X reprezintă o componentă esențială pentru partea de antrenament, evaluare și certificare a operatorilor de securitate”.

Produsul solicitat și care este livrat de firma oficială a SRI se referă la pachetul software, reprezentând kitul de instalare și o licență perpetuă, pentru simularea echipamentelor de control acces cu raze X, care să poată fi instalat și operat pe echipamentele IT ale SPP. Instalarea și operarea trebuie să fie posibile într-un mediu izolat, offline, fără acces la internet.

 

STS, afacere de 700.000 de euro cu Rasirom

O altă instituție de forță care a apelat la același furnizor este Serviciul de Telecomunicații Speciale, care, la data de 22 octombrie 2023, a publicat pe SEAP un anunț privitor la furnizarea de echipamente de comunicații VPN și de securitate perimetrală, inclusiv la prestarea serviciilor de instalare, configurare, punere în funcțiune, operaționalizare și instruire pentru realizarea infrastructurii de comunicații, potrivit proiectului „Dezvoltarea și optimizarea infrastructurii de date pentru sistemul judiciar - Justice Data Center”, folosind tehnologii de ultimă generație, eficiente din punct de vedere energetic, necesare asigurării găzduirii de sisteme informatice publice centrale și interoperarea soluției într-un mediu unitar și standardizat.

Investiția este finanțată prin PNRR, contractul a fost împărțit în trei loturi, iar lotul al treilea, care are legătură cu firma SRI, a fost bugetat, inițial, cu 3.122.677,36 de lei fără TVA și se referă la achiziția a opt switch-uri de distribuție pentru centrul de date.

STS a organizat o licitație deschisă, la care s-au depus trei oferte, iar la data de 8 mai 2024 a fost încheiat un contract în valoare finală de 2.872.597,66 de lei fără TVA, respectiv de 3.418.391,2 lei cu TVA inclusă (697.630,9 euro). Lotul a fost adjudecat de Rasirom RA în asociere cu SC Datanet Systems SRL.

Din documentația de atribuire aflăm că, potrivit PNRR, STS participă, în parteneriat cu Ministerul Justiției, la implementarea proiectului „Justice Data Center”, iar „pentru constituirea sistemului informatic judiciar unitar și uniform, este necesară instalarea, operaționalizarea și acreditarea a două centre de date, un nod principal și un business continuing. Disaster recovery, care asigură premisa tehnico-funcțională pentru soluționarea problemelor identificate, facilitând tranziția de la serverele locale la cele centrale, partajarea, operaționalizarea gestionării și utilizării resurselor”.

 

Contracte pe bandă rulantă cu instituțiile de forță ale statului

În ultimul an, Rasirom RA, firma oficială a SRI, a fost implicată în nu mai puțin de 13 contracte pe bani publici, având drept beneficiare structurile de forță ale statului român. Valoarea totală a acestor contracte se ridică la 181.526.226,3 lei cu TVA, adică la 37.046.168,6 euro, și vizează servicii de modernizare a sistemului de comunicații, electroalimentarea și climatizarea la nivelul Gărzii de Coastă, camere video IP, un sistem interoperabil de centre regionale de intervenție multirisc, o infrastructură suport rețea de securitate, un sistem de prelucrare a imaginilor și de arhivare, licențe Flux, sisteme operative, receptoare radio de bandă largă, laptopuri VR, generatoare mobile de fum sau un sistem de supraveghere pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene în România.

În acest păienjeniș de contracte, SPP a atribuit Rasirom două contracte, în valoare de 520.800,02 lei fără TVA, STS a atribuit un contract, în valoare de 2.872.597,66 de lei fără TVA, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a atribuit un contract, în valoare de 6.800.987,39 de lei fără TVA, iar Inspectoratul General al Poliției Române a atribuit trei contracte, în valoare de 6.630.247,47 de lei fără TVA.

SRI și-a atribuit singur mai multe contracte. Rasirom a primit de la UM 0929 București un contract de 133.631.002,31 de lei fără TVA, iar de la Institutul pentru Tehnologii Avansate a primit cinci contracte, în valoare de 2.087.412,42 de lei fără TVA.

×