In noaptea de 23 spre 24 august a fost scos primul numar legal al ziarului PCdR, Romania Libera. Acesta nu se mai gaseste in nici o biblioteca. Numarul care poate fi consultat este un fals creat de Institutul de Istorie al Partidului.
Inedit. Primul ziar legal al PCdR Va prezentam pentru prima data un document falsificat de propaganda comunista. In noaptea de 23 spre 24 august a fost scos primul numar legal al ziarului PCdR, Romania Libera. Acesta nu se mai gaseste in nici o biblioteca. Numarul care poate fi consultat este un fals creat de Institutul de Istorie al Partidului. Despre cele petrecute in ziua de 23 august 1944 doar doi dintre comunistii aflati in libertate erau avizati - Lucretiu Patrascanu si Emil Bodnaras. Conform documentelor de arhiva, sarcinile lui Patrascanu erau de domeniul a ceea ce comunistii vor numi "organizatoric" si "propaganda", iar ale lui Bodnaras, pe linie de "aparare patriotica". ADEVARATA ROMANIE LIBERA. Pe langa faptul de a fi pregatit textul-cadru al Proclamatiei Regelui si primele decrete-legi, Patrascanu s-a ocupat de scoaterea primului numar legal al ziarului Romania Libera. Prietenul si legatura sa de partid din acea vreme, Belu Zilber, ii gasise cu mare greutate patru tipografi. Din punctul de vedere al continutului ziarului, sprijinul de baza venea de la Stefan Popescu, Anton Ratiu si Nicolae Betea. Cei trei tineri faceau parte din "celula de partid" de la Institutul Central de Statistica (ICS), al carui director era fruntasul taranist Sabin Manuila. In aceeasi noapte finalizata cu schimbarea regimului politic din Romania, ocuparea Radiodifuziunii a fost incredintata sociologului Anton Golopentia, seful Oficiului de Studii de la ICS.POPULARIZAT. Patrascanu este unul dintre activistii promovati in paginile Romaniei Libere
|
Citește pe Antena3.ro
PORTRETUL UNUI REDACTOR RESPONSABIL
|
Redactorul responsabil al Romaniei Libere, Grigore Preoteasa, s-a nascut la 25 august 1915, in Bucuresti. Intra in PCdR in anul 1933, cu ocazia grevelor ceferistilor de la Grivita. In partid a fost insarcinat cu activitati redactionale. Este arestat in 1934 si inchis la Jilava, Doftana si Craiova si in lagarele de la Ciuc, Caracal si
Targu-Jiu. Sarcina de a coordona redactia Romaniei Libere ii deschide drumul spre varfurile ierarhiei partidului si statului. De la functia de consilier de presa principal la Ministerul Propagandei, in 1945, va ajunge sa detina zece ani mai tarziu functia de ministru al Afacerilor Externe. In cadrul PMR este numit in 1955 membru al Biroului Politic al CC al PMR, iar in 1957 devine secretar al CC al PMR. Cariera lui Grigore Preoteasa este intrerupta brusc de un accident de avion in care isi pierde viata (4 noiembrie 1957). Fiica lui Grigore Preoteasa, Ilinca, activista cu rang inalt in UTC, a fost prima sotie a actualului presedinte executiv al PSD, Adrian Nastase.
|
DOVEZI ALE UNUI FALS GROSOLAN
|
Primul numar al falsei Romanii Libere contine un text apologetic la adresa lui Marin Preda si a... "Morometilor". In numarul datat 23 august 1944, gasim comentarii despre cartea pe care Marin Preda a scris-o in anul 1956. In acelasi numar, sub titlul scris cu litere de-o schioapa "Lupta Partidului Comunist este lupta intregului popor", citim despre Gheorghe Pana, membru al Comitetului Executiv, al Prezidiului Permanent, secretar al CC al PCR. Gheorghe Pana a detinut aceste functii dupa anii 1969 si 1972. Acesta dovedeste ca falsa Romanie Libera a fost conceputa dupa anul 1972, cand Institutul de Istorie al Partidului era condus de Ion Popescu-Puturi.
|
"JURNALISTUL"
|
Primul articol semnat de Corneliu Manescu in Romania Libera este un atac dur la adresa ziaristilor de la radio. "Sa plece speakerii hitleristi de la radio" este titlul articolului, care anunta atacurile virulente pe care presa comunista le va declansa impotriva institutiilor statului. "Masele insetate de pace, scrie Corneliu Manescu, nu-l pot uita pe Ion Aurel Manolescu, furibundul sfatuitor al ostasilor din «orele» de trista amintire (...). Sa nu ni se spuna ca lipsesc oamenii de meserie. Preferam vorbitori mai nepregatiti decat oameni compromisi pana-n maduva oaselor de pasiunea cu care se «produceau» pe vremea cand Stalin, conducatorul iubit al unui popor de 200 milioane locuitori, era «macelarul din piata rosie», iar Roosevelt, «paraliticul de la gura sobei». Cerem guvernului sa ne scuteasca neintarziat de prezenta in aer a strigoilor vechiului regim."
|
MAINE, EPISODUL 86
|
Armata Rosie la Bucuresti. La 23 august 1944, Romania a iesit din randurile statelor Axei. Vreme de cateva zile, Armata Romana a luptat pentru eliberarea teritoriului tarii. Dupa finalizarea luptelor, trupele sovietice au "eliberat" Bucurestiul. Acest lucru s-a serbat la Moscova cu salve de tun si focuri de artificii. Corneliu Manescu povesteste. Fostul
ministru de Externe, Corneliu Manescu, este unul dintre putinii membri ai PCdR care a relatat despre primele zile ale comunistilor romani in legalitate, dupa 23 august 1944.
|