
Guvernul și-a încălcat încă o dată propriile decizii și a redus la mai puțin de jumătate voucherele de vacanță care erau garantate prin lege, la suma de 1.600 de lei, până în anul 2026. Ordonanța Trenuleț le-a redus la jumătate, dar se și impozitează valoarea de 800 de lei alocată de stat, suma netă fiind 640 de lei, la care beneficiarul e obligat să adauge 800 de lei din banii proprii. Din ianuarie până acum, Guvernul s-a chinuit să găsească și o metodă de alocare a voucherelor. O ultimă ședință la care au participat reprezentanții ministerelor și ai partenerilor de dialog social a avut loc marți, la Ministerul Economiei, iar ieri s-a publicat varianta finală a hotărârii prin care se vor aloca aceste vouchere pentru anul 2025, dar varianta aleasă vine și cu o capcană care ar putea aduce un număr foarte mare de dosare penale beneficiarilor.
Suma alocată de statul român pentru voucherele de vacanță a scăzut la 640 de lei net, de anul acesta, dar nici măcar acești bani nu s-au dat până acum. Hotelierii și agențiile de turism se tem că o nouă întârziere a acordării acestor vouchere, chiar și cu sumele mult diminuate față de cele de până acum, ar genera pierderi, pentru că mulți dintre cei peste un milion de angajați la stat care și-au făcut concedii în țară după anul 2018, de când au început să se dea voucherele, nu vor cumpăra pachetele turistice cu reducere, mai ales pentru vacanța de vară.
Ofertele de tip „early booking” pentru vară sunt deja scoase la vânzare și dacă voucherele ar ajunge la beneficiari la 1 iunie, deja ar fi prea târziu pentru a se mai putea cumpăra pachete cu reducere de preț. Forma finală a actului normativ care reglementează modul de acordare a voucherelor a intrat de ieri în transparență decizională, dar și pe circuitul interministerial, simultan, iar agenții economici din industria ospitalității speră să nu intervină și alte modificări care să întârzie punerea în aplicare a hotărârii de guvern, astfel încât bugetarii să primească voucherele până la Paști (până pe 20 aprilie).
Varianta cu probleme penale
În ultimele luni s-au dezbătut mai multe variante de acordare a noilor vouchere, dar s-a găsit foarte greu o variantă bună din punct de vedere legal. Ultimele două variante care au fost în dezbatere în ultimele zile sunt și ele problematice. Una dintre acestea a fost să se aloce banii din partea statului, pe carduri, iar din salariile angajaților să se pună pe aceleași carduri restul de 800 de lei. Această variantă nu s-a putut accepta, pentru că nu exista o soluție din punctul de vedere al înregistrării fiscale, fiind fonduri diferite, care nu se pot contabiliza la fel.
Adrian Voican, vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), a explicat, pentru Jurnalul, că pentru metoda aceasta nu s-a găsit nicio variantă legală, din punct de vedere fiscal, pentru că partea din suma alocată de stat reprezintă o bonificație, iar cealaltă parte este o sumă de bani, iar cele două nu pot fi considerate, împreună, o sumă de bani, chiar dacă există un card pe care fiecare beneficiar îl folosește pentru achitarea produselor și a serviciilor din vacanță.
După ce s-a constatat că această metodă - preferată de mulți - nu se poate aplica, din cauza legislației fiscale, a rămas o ultimă variantă care a fost admisă și se află acum în dezbatere publică. Doar că și această variantă are probleme, poate mult mai grave decât toate celelalte.

Va fi nevoie de documente doveditoare
Actul normativ pentru acordarea voucherelor de vacanță prevede ca fiecare beneficiar să primească suma de la stat, iar pentru restul de 800 de lei să dea declarație pe propria răspundere. Reprezentanții agențiilor de turism spun că oricum costă mult mai mult un concediu, deci suma de 800 de lei va fi cheltuită de angajații care primesc vouchere.
Problemele apar la cei care nu cumpără un pachet turistic, ci mai multe produse turistice, de exemplu o zi de cazare sau un weekend, având mai multe perioade în care pot cheltui suma alocată de stat. Chiar dacă s-a adoptat această variantă pornindu-se de la ideea că nu va sta nimeni să verifice în ce fel au cheltuit din banii proprii cei 800 de lei peste un milion de bugetari, atât ANAF, cât și procurorii nu au pus niciodată problema așa. Dimpotrivă, pentru sume mult mai mici pot fi blocate conturile, dar pot fi deschise și dosare penale.
Orice reclamație e urmată de dosar penal
În cazul voucherelor pentru care se va cere declarație pe propria răspundere este chiar mai grav, pentru că orice reclamație va fi urmată, automat, de deschiderea unui dosar penal de fraudă, dacă beneficiarul nu va putea dovedi cu documente că a cheltuit cei 800 de lei din banii proprii.
Practic, pentru aceste sume considerate de decidenți prea mici pentru a constitui motiv de anchetă ar putea deveni peste un milion de dosare penale pentru fraudă fiscală, dar și fals în declarații și uz de fals. Din punctul de vedere al procurorilor, nu suma mică e importantă, ci natura faptelor, iar cei care nu vor putea dovedi că au respectat legea și au alocat suma de 800 de lei din propriile venituri pot ajunge și la pușcărie, pentru cumulul acesta de infracțiuni.
Dacă bugetarii nu vor ști cum trebuie să-și asigure documentele doveditoare, pot deveni victime, chiar și dacă au cheltuit realmente mai mult de 800 de lei din banii lor, în vacanța pentru care au achitat o parte și cu voucher.
Cei mai expuși sunt acei bugetari care în ultimii ani au folosit voucherele pentru a achita consumația la restaurante și terase - pentru că multe unități de alimentație publică au acceptat plăți integrale cu vouchere pentru mâncare și băutură, chiar dacă nu a fost inclusă și cazarea în costuri. Mulți dintre ei nu plătesc neapărat cazare, în diversele deplasări unde achită masa cu voucherul, iar în noua metodă de alocare a bonusului de la stat nu ar putea face dovada plăților.