x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Bunul gospodar nu risipeşte

Bunul gospodar nu risipeşte

06 Aug 2009   •   00:00



La Baia Mare, acţiunea celor 3R se desfăşoară ca o adevărată bătălie - şi cred că termenul folosit de Lasdislau Szasz, directorul Întreprinderii jude­ţe­ne pentru recuperarea şi valorificarea materialelor refolosibile Maramureş cu care - după un raid prin câteva cartiere ale municipiului - am purtat un lung dialog, nu e câtuşi de puţin exagerat, având în vedere că întreprinderea pe care o conduce are menirea să contribuie nemijlocit la asigurarea unei însemnate părţi din necesarul de materii prime şi materiale ale economiei naţionale. Ca prime obiective ale raidului noastru, două din punctele fixe de colectare, cel din centrul vechi, de pe Strada Trenului, lângă Piaţa de legume, şi cel din Strada Oborului, în imediata apropiere a Târgului de vite. Cu litere mari, vizibile de la depărtare, amân­două anunţă ce materiale se pot preda. În curţi, pe platforme be­tonate, barăci pentru neferoase şi hârtie, containere pentru toate celelalte materiale colectate. Remarc presele manuale pentru hârtie - cu care, aveam să aflu, sunt dotate toate punctele de colectare - iar la cel de lângă Târgul de vite, şi un cântar pentru atelaje, graţie căruia, în numai câteva minute, fără nici un efort special, cetăţenii veniţi la târg din lo­calităţile judeţului valorifică obiec­tele metalice care le prisosesc în gospodărie.

Este ora 15:30. Amândouă punctele de colectare sunt închise. Programul, cu excepţia unei singure zile, când activitatea se prelungeşte până la ora 16:00, indică închiderea la ora 15:00. Nu ştiu care au fost criteriile pentru stabilirea acestui program, dar cred că pre­lungirea orarului măcar în unele zile ale săptămânii şi pe timpul după-amie­zii, ar da posibilitatea unui n­u­măr mai mare de cetăţeni să predea materialele ce nu le mai sunt de folos.

Nu aceeaşi este situaţia rulotei (fucţionând ca "punct fix") din Strada Cuza Vodă, în noul cartier de locuinţe "Decebal", al cărui gestionar-remizier, Teodor Irimuş, a afişat programul: "8-20". "Rulota e plasată lângă blocul în care locuiesc, ne spune. Dimineaţa predau copiii şi pensionarii; cei care se află la serviciu vin după-amiaza, uneori chiar şi după ora 20:00. Toată lumea ştie că mă găseşte aici, oricând. În iunie, la colectat materiale în va­loare de 61.075 lei. Luna aceasta vreau să-mi depăşesc propriul record."

Te-ai fi aşteptat ca, în condiţiile unor asemenea realizări acesta să fie unicul loc unde cei din cartier îşi pot aduce obiectele de care nu mai au nevoie. Totuşi, la numai câteva zeci de metri, pe aleile blocurilor din jur, număr alte 5 containere ale IJRVMR. Este, cred, o convingătoare pledoarie pentru un program prelungit.
Parcurg în continuare oraşul. La blocul din Aleea Rotundă nr. 5, containerul e aproape plin. În jur, nici un ciob de sticlă, nici o foaie de hârtie. "E normal să procedăm aşa, îmi spune Ioan Coroş, membru în Comitetul asociaţiei de locatari, care, de curând, a încheiat cu IJRVMR un protocol pri­vind colectarea materialelor refolosibile de la membrii asociaţiei. De­punând aici tot ce nu ne mai este util în gospodărie, ne eliberăm apartamentele, fără a bloca şi urâţi spaţiul din jur, iar banii câştigaţi în acest fel intră în fondurile asociaţiei."

Să fie acesta un lucru pe care îl ştiu numai unele dintre asociaţiile de locatari ale oraşului? Aşa s-ar părea, de vreme ce numeroase alte containere (la fel de îngrijit realizate, vopsite în verde sau portocaliu, culori ce se integrează plăcut mediului) sunt înconjurate de cioburi, hârtii, deşeuri textile aruncate la voia întâmplării.

- Nu există nici o metodă spre a-i obli­ga să se comporte civilizat pe cei care "economisesc" o secundă, arun­când pe jos, dar irosind în fapt mai mult timp şi bani, prin degradarea unor materiale ce ar putea fi refolosite prin murdărirea străzilor, a spaţiilor verzi ale oraşului? Este una din întrebările cu care mi-am început dialogul cu directorul Lasdislau Szasz.

- O mare parte dintre containerele noi au fost plasate de curând în oraş. Pro­gramul de măsuri privind îm­bu­nă­tăţirea sistemului de colectare şi preluare a materialelor refolosibile de la populaţie prevede mărirea nu­mă­rului acestor containere, la nivelul ţării, cu încă 2.000. În Maramureş am realizat 200, din care 30 au fost plasate în apropierea blocurilor cu ale căror asociaţii de locatari am încheiat protocoale. Vedem colaborarea cu aceste asociaţii ca pe un factor important în munca noastră de educare a populaţiei, de conştientizare a acesteia asupra importanţei gestului fiecărui cetăţean de a colecta şi preda toate obiectele ce se adună, în timp, în propria gospodărie, şi pot fi refolosite.

- Am în faţă o "foaie volantă" şi trei "fluturaşi". Mi se pare remarcabil modul în care au fost gândite şi rea­lizate aceste materiale propagandistice. Aţi pus, astfel, la dispoziţia po­pulaţiei o serie de informaţii şi co­mentarii utile, care facilitează înţele­gerea rolului unei acţiuni sociale de o deosebită importanţă pentru eco­nomia naţio­nală. În acelaşi timp, prin lista de sortimente a materialelor refolosibile ce pot fi predate (cu exemplificările de obiecte ce intră în această categorie) populaţia a aflat că poate valorifica, practic, toate obiec­tele de prisos din gospodăria proprie. La fel de importantă mi se pare şi lista cuprinzând cantităţile de materiale ce pot re­prezenta contravaloarea unei zile-muncă, pentru informarea acelora care vor să-şi onoreze în acest fel obligaţiile ce le revin din Legea nr. 1/1985. V-aş putea întreba acum, to­varăşe director, care au fost rezultatele concrete în urma difuzării acestor materiale?

- Este vorba de o perioadă foarte scurtă, de numai două săptămâni, aşa că nu putem aprecia cu mare exactitate. De fapt, succesele pe care le sperăm sunt urmarea unui cumul de măsuri întreprinse în ultima vreme.
-
 Vă rog să vă opriţi la câteva dintre ele, prin prisma rezultatelor obţinute în primele şase luni ale acestui an, dar şi a situaţiilor întâlnite în raidul întreprins împreună în oraş.

- Dacă la fier vechi şi hârtie, spre exemplu, planul a fost depăşit la deşeuri textile, cioburi şi mase plastice, realizările au fost mult sub plan. Explicarea cauzelor a fost relevantă pentru noi. Acum, importante sunt măsurile. Una dintre ele s-a genera­lizat deja în întregul oraş: pe lângă toate Centrele de achiziţie sticle şi borcane, am plasat containere pentru cioburi. Din păcate, mai sunt persoane care preferă să arunce la ghena de gunoi multe obiecte ce pot fi va­lorificate. Până când vom reuşi să le convingem de necesitatea de a le preda centrelor noastre, municipalitatea a luat măsura ca pe toate platformele de gunoi ale oraşului să fie instalate containere (6 dintre acestea şi-au ocupat deja locul fixat) pentru materialele refolosibile, având personal special încadrat pentru sortare. Astfel, nici un material ce poate fi refolosit nu se va mai pierde.

În Maramureş, ca pretutindeni în ţară, bătălia celor 3R se dă aşa cum se cuvine. Succesul ei va însemna nu numai îndeplinirea unor sarcini ma­jore la nivelul economiei naţionale, ci şi o importantă victorie asupra propriilor noastre prejudecăţi privind lu­crurile ce devin inutile la un moment dat. Patriotismul nu se manifestă nu­mai în acte majore, el implică o atitudine civică în toate compartimentele vieţii noastre.
Roxana Paicu Manolescu - Flacăra, nr. 30/1989

×
Subiecte în articol: special